Uvoz iz Kine
email adresa

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Evropsko jednostrano naplaćivanje poreza na emisiju ugljenika predstavlja veliku diskriminacije

Evropska unija je od 1. januara počela da naplaćuje porez na emisiju ugljenika od aviokompanija, zahtevajući od njih, bez obzira da li pripadaju zemljama evrozone ili su van nje, da pristupe Evropskoj šemi trgovine kvotom emisije gasova staklene bašte (EU ETS). Onim kompanijama koje ne pristupe ovoj šemi, biće
Evropsko jednostrano naplaćivanje poreza na emisiju ugljenika predstavlja veliku diskriminacije
Gabriel Grupa agent za pronalaženje i slanje robe iz Kine.

Evropska unija je od 1. januara počela da naplaćuje porez na emisiju ugljenika od aviokompanija, zahtevajući od njih, bez obzira da li pripadaju zemljama evrozone ili su van nje, da pristupe Evropskoj šemi trgovine kvotom emisije gasova staklene bašte (EU ETS). Onim kompanijama koje ne pristupe ovoj šemi, biće uvedena kazna od 100 evra po toni emitovanog ugljenika i zabranjeno letenje u evrozoni.

Prema EU ETS, letovi aviokompanija svih zemalja koji polete i slete na aerodrome zemalja članica EU, treba da se uključe u ovu šemu, što znači da avioni koji slete na aerodrom bilo koje zemlje EU, treba da plate porez na emisije ugljenika prema razdaljini letova. Za međunarodne letove preko Pacifika i Atlantika emisija ugljenika je, bez sumnje, ogromna.

Odluka EU je izazvala otpor mnogih zemalja. Reagujući na odluku EU, Kineska uprava za civilnu avijaciju zabranila je domaćim aviokompanijama da pristupe Evropskoj šemi trgovine kvotom emisije gasova staklene bašte. Svim aviokompanijama za civilni transport zabranjeno je povećavanje cene avio karata ili naplaćivanje dodatne takse, na osnovu Evropske šeme. Kina se nada da će EU, polazeći od tačaka reagovanja na klimatske promene, održivog razvoja međunarodnog vazduhoplovstva i razvoja odnosa Kine i EU, jačati koordinaciju i pronaći rešenje ovog pitanja koje bi obe strane prihvatile. Pored toga, kineska strana će preduzeti i potrebne mere da zaštiti interese svojih građana i preduzeća. Osim Kine, najmanje 35 zemalja, kao što su SAD, Rusija, Kanada i Indija, jasno je izrazilo protivljenje potezu EU, uz osudu da EU u suštini postavlja barijere u trgovini. Kina, SAD i Indija su već zvanično izrazile protivljenje planu EU o plaćanju poreza na emisiju ugljenika. Stručnjaci predviđaju da će potez EU, ukoliko insistira na sprovođenju ETS, izazvati da mnoge zemlje preduzimu kontra mere, i tada će poredak međunarodnog vazduhoplovnog tržišta biti srušen.

Ocenjujući potez EU, sekretar Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo Privredne komore Srbije Slobodan Petrović je u intervju za KRI izjavio da je jednostrana akcija EU na neki način velika diskriminacija i da je potrebno pronaći neko konstruktivno rešenje tog pitanja.

Izvor:serbian.cri.cn