Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Ekonomska saradnja Kine i Bosne i Hercegovine sve bolja


Ekonomska suradnja Kine i Bosne i Hercegovine sve je bolja o čemu svjedoče i višemilionske kineske investicije u energetski sektor BiH, rečeno je na prezentaciji kineskih kompanija i Kineskog vijeća za promociju međunarodne trgovine održane u okviru Međunarodnog sajma privrede Mostar 2016

Ekonomska suradnja Kine i Bosne i Hercegovine sve je bolja o čemu svjedoče i višemilionske kineske investicije u energetski sektor BiH, rečeno je na prezentaciji kineskih kompanija i Kineskog vijeća za promociju međunarodne trgovine održane u okviru Međunarodnog sajma privrede Mostar 2016.

Mirsko Šarović i Chen Bo na samitu u MostaruMinistar spoljašnjetrgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović u uvodnom izlaganju kazao je kako bi ovih dana kineske kompanije trebale završiti izgradnju Termoelektrane Stanari vrijedne oko 600 miliona dolara, a da su u pripremi još dva velika elektroenergetska projekta ukupne vrijednosti oko milijardu dolara.

„Radi se o investicijama u Blok 7 Termoelektrane Tuzla i Termoelektranu Banovići. To su kapitalni projekti koji će unaprijediti elektroenergetski sektoru u BiH, i to s modernom i ekološki prihvatljivom tehnologijom“, kazao je ministar Šarović.

Dodao je kako se nada da bi na predstojećem Sarajevo Business Forumu mogao biti potpisan sporazum o početku realizacije barem jednog od dva najavljena projekta.

Šarović je zahvalio kineskim preduzetnicima koji su se u velikom broju pojavili na ovogodišnjem mostarskom sajmu.

“ Znamo da je Hrvatska sljedeće godine zemlja partner Međunarodnog sajma privrede, a nadam se da ćemo za godinu ili dvije imati Kinu kao zemlju partner na najvećem bh. sajmu“, poručio je Šarović.

Kineska ambasadorka u BiH Chen Bo kazala je kako su kineski preduzetnici jako zainteresovani za poslovanje u Jugoistočnoj Europi.

„Nadam se da će bosanskohercegovačkekompanije uspjeti u Kini naći poslovne partnere, da će uspjeti privući strane investicije i da će bh. privreda rasti zajedno s kineskim. Pozivam i bh. kompanije da se pojave na našem tržištu, da prezentju svoje proizvode i nađu dobre partnere“,  istaknula je Chen Bo.

Dodala je kako je Ambasada Kine u Sarajevu otvoreno za sve privrednike, i kineske i bosanskohercegovačke te da je Ambasada spremna biti most između preduzetnika ovih zemalja. Fena

Izvor: capital.ba