Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Džang Jimou dolazi na „Kustendorf"

Džang Jimou dolazi na „Kustendorf"


Najpoznatiji kineski reditelj Džang Jimou biće glavni gost predstojećeg „Kustendorfa", koji se održava od 16 – 22. januara u Drvengradu na Mokroj gori. Počasni gost na Festivalu biće i slavna italijanska glumica Monika Beluči U okviru „Retrospektive velikana" Jimou će održati umetničke radionice, a b

Najpoznatiji kineski reditelj Džang Jimou biće glavni gost predstojećeg „Kustendorfa", koji se održava od 16 – 22. januara u Drvengradu na Mokroj gori. Počasni gost na Festivalu biće i slavna italijanska glumica Monika Beluči

U okviru „Retrospektive velikana" Jimou će održati umetničke radionice, a biće prikazani njegovi filmovi „Ni jedan manje" (1999) koji je osvojio „Zlatnog lava" na festivalu u Veneciji i „Podigni crvenu svetiljku" (1991), Kusturici jedan od najdražih filmova 20. veku.

Džang Jimou, međunarodno proslavljeni režiser, rođen je 1950. godine u Sianu u Kini. Diplomirao je na petoj klasi Pekinške filmske akademije 1982. godine. Ova „peta generacija" dala je autentične autore čiji su filmovi osvojili priznanja i divljenje publike i kritike širom sveta

Neki od Džangovih najpoznatijih filmova su Žuta Zemlja (1984), Podigni crvenu svetiljku iz 1991. godine, takođe je nominovan za nagradu Oskar u istoj kategoriji, a osvojio je i Srebrnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji. Džangov sledeći projekat, film Priča o Kju Đu iz 1992. godine prikazan je na brojnim festivalima, te nagrađen Zlatnim lavom na festivalu u Veneciji. Godine 1994. Džang režira film Živeti koji je osvojio Veliku nagradu žirija i nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Kanu.

U potonjim godinama nastavio je da snima filmove uspešne na međunarodnom nivou, kao što su: Ni jedan manje (1999) koji mu donosi drugog Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji i Putovanje kući (1999) koji je, iste godine, osvojio dve nagrade na Berlinskom filmskom festivalu - Veliku nagradu žirija i nagradu ekumenskog žirija.

Njegov najnoviji film Cvetovi rata (2011) je istorijska ratna drama o japanskom masakru u Nanđingu tokom Drugog svetskog rata, u kojoj glavnu ulogu igra slavni glumac Kristijan Bejli.

Paralelno sa filmskom karijerom Džang režira i u pozorištu. Pučinijevu operu Turandot postavio je u Firenci, a kasnije i u Zabranjenom gradu u Pekingu. Svoj film Podigni crvenu svetiljku je 2001. godine adaptirao u balet. Džang Jimou je ko-režirao nekolicinu folk mjuzikala pod naslovom Impresije. Godine 2008. režirao je spektakularne ceremonije otvaranja i zatvaranja 29. Olimpijskih igara u Pekingu.

Džang Jimou je najpoznatiji kineski režiser koji se dokazao radeći na brojnim filmovima kao reditelj, scenarista, producent, kamerman, pa čak i glumac.

Gosti filmskog i muzičkog festivala Emira Kusturice na Mokroj Gori biće Ben Zejtlin, Aleksej Balabanov, Mateo Garone, Elija Sulejman i Oskarom nagrađen direktor fotografije Jamuš Kaminski

Otvaranje šestog po redu Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala „Kustendorf" protećiće u hologramskoj projekciji tuče Kusturice i Brusa Vilisa, zvezde serijala „Umri muški", koja će biti priređena na livadi.

Za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se 28 studentskih filmova autora iz 18 država: Velike Britanije, Danske, Izraela, Koreje, Kube, Meksika, Nemačke, Perua, Poljske, Portugalije, Singapura, SAD, Filipina, Francuske, Holandije, Švajcarske, Crne Gore i Srbije.

Izvor: serbian.cri.cn