Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Dvosmerni medijski kolosek sve širi

Dvosmerni medijski kolosek sve širi


''Kada bismo mogli živeti u skladu sa idealom i slobodom, uvek koračati samo napred i nastupati iskreno, sigurno bismo stvorili okruženje u kojem vlada savršenstvo.'' Kineski premijer Ven Điabao je ovu misao slavne poljske naučnice Marije Kiri rekao u aprilu ove godine na zatvaranju Ekonomsko-trgovinski forum K

''Kada bismo mogli živeti u skladu sa idealom i slobodom, uvek koračati samo napred i nastupati iskreno, sigurno bismo stvorili okruženje u kojem vlada savršenstvo.'' Kineski premijer Ven Điabao je ovu misao slavne poljske naučnice Marije Kiri rekao u aprilu ove godine na zatvaranju Ekonomsko-trgovinski forum Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, kojim je otvorena nova stranica u saradnji Kine i ovog dela Evrope. U proteklih deset godina produbljeni su odnosi i međusobno poverenje između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, bazirani na međusobnom poštovanju i podršci, što je učvrstilo tradicionalno prijateljstvo između Kine i zemalja u ovoj području.

Nakon sastanka u Varšavi započet je proces realizacije mnogih dogovora postignutih na ovom forumu. Stvaranje mreže za realizaciju niza sporazuma o saradnji Kine i zemalja centralne i istočne Evrope označilo je podizanje nivoa bilateralnih odnosa saradnje u oblasti trgovine, investicija, nauke i tehnologije, kulture, turizma obrazovanja i dr. U Pekingu je 6. septembra ove godine zvanično osnovan Sekretarijat za saradnju Kine i zemalja centralne i istočne evrope. Istoga dana je zvanično pokrenut projekat kreditiranja kineske vlade zemalja centralne i istočne Evrope u vrednosti od 10 milijardi američkih dolara, a jedan od projekata u okviru ovog kredita je izgradnja termoelektrane ''Stanari''. Ambasador Bosne i Hercegovine u Kini, Amel Kovačević i funkcioner Odeljenja za međunarodne projekte Kineske razvojne banke Džao Hongtu su istakli da je izgradnja termoelektrane ''Stanari'' od velikog značaja za jačanje saradnje između Kine i BiH.

Ambasador Kovačević je rekao:〝Otvaranjem ovog projekta stvoreni su uslovi za nastavak saradnje izmedju postojećih kineskih energetskih konzorcija sa investitorima kakav je EFT , regionalnih prestižnih investitora, i sa finansijskim institucijama koje su već, kroz proces odobravanja kreditnih sredstava za prvi projekat stekli povjerenje i uvid u činjenično stanje i finansijsko ''zdravlje'' investitora.

Džao Hongtu je istakao: ''Izgradnja termoelektrane ''Stanari'' je prvi u nizu projekata obuhvaćenih kreditom kineske vlade u vrednosti od 10 milijardi američkih dolara, koji će označiti praktičan početak realizacije ovog projekta.'' U proteklih deset godina postignuti su značajni rezultati u saradnji Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u oblasti trgovine. Ukupna vrednost trgovine između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope 2001. godine iznosila je samo 4,3 milijarde američkih dolara, a 2011. godine 52,9 milijardi dolara, prosečan godišnji rast je iznosio 27,6 odsto. Privrede Kine i zemalja centralne i istočne Evrope su uzajamno komplementarne, na primer zahtevi tržišta u ovom delu Evrope u oblasti izgradnje infrastrukture, nove i visoke tehnologije i zelene privrede su veliki, a Kina ima veliku prednost u oblasti tehnike, finansija i opreme.

''Najčešće komuniciramo putem elektronske pošte i možemo reći da se do sada naša saradnja uspešno razvijala.'' Ši Sin je zamenik direktora Instituta za turbomašine Pekinškog tehnološkog univerziteta, odgovorno lice za projekat saradnje sa Srbijom u oblasti jačanja efekta motora sa unutrašnjim sagorevanjem primenom tehnike turbo-ekspanzije. Nakon što je Ministarstvo za nauku i tehniku Kine 2010. godine objavilo izveštaj o mogućoj realizaciji projekata saradnje sa Srbijom, Ši Sin je odmah poslao e-mejl Mašinskom fakultetu u Beogradu.

On je rekao:''Čitao sam članke o nekim istraživanjima Mašinskog fakulteta u Beogradu o kompresoru u motoru sa unutrašnjim sagorevanjem. Zato sam želeo da ostvarim saradnju sa ovom institucijom. Nadležni organi Mašinskog fakuteta u Beogradu su rado prihvatili saradnju sa našim instituom, njihovi profesori su napisali zahtev u kojem su izrazili želju za saradnjom i više puta kontaktirali sa nama. U aprilu ove godine ove godine odobrena je realizacija dva strateška projekta. '' U proteklih deset godina u isto vreme kineski instituti i akademije za nauku i tehniku su održavali česte kontakte i razmene sa državnim organima za nauku i tehniku u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, SAD i drugim razvijenim zemaljama. Istovremeno, postepeno je povećana saradnja sa zemaljama centralne i istočne Evrope. Saradnja između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u oblasti nauke i tehnike je postepeno postajala sve sadržajnija. Pored toga ostvaren je niz projekata saradnje u oblasti poljoprivredne tehnike, botanike, medicine i proizvodnje. Uz razvoj saradnje u ekonomsko-trgovinskoj oblasti, ostvaren je i razvoj turizma.

Bivši premijer Srbije Mirko Cvetković je izjavio da su se srpski i kineski narod poznavali samo teoretski, ali da je za bolje poznavanje druge strane neophodno posetiti tu zemlju. Uloga turizma je nezamenljiva. Pre početka ''zlatne turističke nedelje'' u Kini, kako drugačije zovu sedam prazničnih dana u oktobru, kada se obeležava Dan državnosti u Kini, mnogi Kinezi su napravili plan turističkih poseta zemljama centralne i istočne Evrope. Mađarska i Hrvatska su 2003. godine zvanično postale krajnje turističke destinacije za kineske turiste, a u proteklih deset godina sve je više zemalja centralne i istočne Evrope u koje ciljano putuju kineski turisti. Prema statističkim podacima, prošle godine u zemlje centralne i istočne Evrope putovalo je 75 hilajda kineskih turista. Iz tih zemalja Kinu je turistički posetilo 230 hiljada turista.

Tokom ovogodišnje ''zlatne turističke nedelje'' jedna grupa kineskih turista će posetiti Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru. Narodi zemalja centralne i istočne Evrope žele da što bolje upoznaju Kinu i kinesku kulturu, što im je omogućilo otvaranje Konfučijanskih instituta. Na Konfučijanskom institutu u Beogradu ljubitelji kineske kulture proučavaju dela kineske književnosti, na primer roman 〝Tri Kraljevstva〞, konfučijanske misli, slušaju kinesku muziku i drugo. U proteklih 10 godina, učenje kineskog jezika je kao talas preplavilo zemlje srednje i istočne Evrope, a najviše interesovanja za Kinu su pokazali mladi rođeni 80-tih i 90-tih godina prošlog veka.

Na području centralne i istočne Evrope osnovana su ukupno 23 Instituta: u Poljskoj, Češkoj, Litvaniji, Rumuniji, Slovačkoj, Mađarskoj i drugih 12 zemalja. Prvi Konfučijanski institut na području centralne i istočne Evrope osnovan je 2006. godine u Beogradu. Kineski direktor Konfučijanskog instituta u Beogradu Čen Judong je rekao da je jedna od glavnih funkcija Instituta širenje kineske kulture po svetu: Čen Judong je rekao:〝Cilj osnivanja Konfučijanskog instituta je što bolje upoznavanje sveta sa Kinom, a to se ostvaruje putem časova kineskog jezika i širenjem kineske kulture. Pored časova kineskog jezika održavamo i raznovrsne kulturne manifestacije, među kojima su časovi kulinarstva, umetnosti, istorije i kineskih običaja. 〞 Konfučijanski institut je postao vizit-karta za upoznavanje Kine, jer svim zainteresovanima pruža mogućnost učenja kineskog jezika i kineske kulture, čime se doprinosi boljem razumevanju i jačanju prijateljstva između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Izvor: serbian.cri.cn