Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Dvije manifestacije u Kini, pa okrugli sto o saradnji država

Dvije manifestacije u Kini, pa okrugli sto o saradnji država


NVO Društvo prijateljstva NR Kine i Crne Gore danas se oglasilo saopštenjem u kome se kaže da je nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji sa Ningbou asocijacijom prijateljstva sa inostranim zemljama, uslijedio zvaničan poziv gradonačelnika Lu Ziyue za učešće na manifestacijama “China 2015 CEEC EXPO 16+1 Invest

NVO Društvo prijateljstva NR Kine i Crne Gore danas se oglasilo saopštenjem u kome se kaže da je nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji sa Ningbou asocijacijom prijateljstva sa inostranim zemljama, uslijedio zvaničan poziv gradonačelnika Lu Ziyue za učešće na manifestacijama “China 2015 CEEC EXPO 16+1 Investment And Trade” i “China (Ningbo) – CEEC Economic and Cultural Week”, što je za njih priznanje i nagrada “jer je Društvo posredovalo u uspostavljanju pobratimskih odnosa između Bara i Ningbou”.

“Ovaj sporazum je jako važan za dalji ekonomski razvoj Bara, Luke Bar, pomorske industrije i Slobodne zone. Upravo ovaj investiciono-razvojni forum je šansa da se Bar predstavi potencijalnim investicijama. Iako se Bar projektuje kao saobraćajno čvorište, polazna tačka autoputa Bar-Boljare, odnosno Bari-Bar-Beograd-Budimpešta, povezan željeznicom, najveća i jedina luka, najveća i jedina ozbiljna marina, putnički termknal za velike brodove, za sada nemamo ozbiljnih investitora koji bi pokrenuli ekonomiju zasnovanu na ovim resursima. Očekujemo promociju investicije Slobodne industrisjko-carinske zone, terminala za tečne terete i gas, za koje kineske privatne kompanije pokazuju interesovanje”, kaže se u saopštenju.

Obzirom da kapacitet sajamskog prostora određen za Bar prevazilazi mogućnosti našeg grada, NVO Društvo prijateljstva NR Kine i Crne Gore sprovodi aktivnosti na osmišljavanju nastupa nekoliko opština: Budve, Tivta, Bijelog Polja, Cetinja, Kotora i Berana, gradova koji imaju ugovorne odnose sa kineskim gradovima. Pored lokalnih samouprava, kažu u Društvu, razmišljaju o nekoliko privrednih subjekata, predstavnicima pomorske i drvne industrije, te poljoprivrede i turizma, uz osmišljeni nastup iz domena kulture.

Smjernice usvojene na Beogradskom samitu lidera Kine i šesnaest zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEEC) u decembru 2014. preciziraju da će se “Kina – CEEC EXPO” o investicijama i trgovini održati u Ningbou od 8. do 12. juna. U međuvremenu, grad Ningbo biće domaćin manifestacije “China (Ningbo) – CEEC Economic and Cultural Week”, gdje u Društvu očekuju, osim kineskih gradonačelnika, i učešće predsjednika opština Tivat, Budva, Bar, Berane, Cetinje i Bijelo Polje.

“Društvo ima potpisane sporazume o saradnji sa opštinom Tivat i Bar, i do kraja februara ćemo potpisati sporazume sa opštinama Budva, Berane i Bijelo Polje. Cilj ovih sporazuma je da pomognemo lokalnim samoupravama u saradnji sa Kinom i da im pronađemo kvalitetne partnere. Ove poslove radimo sinhronizovano sa Ambasadom NR Kine u Podgorici. U tom pravcu uskoro slijedi otvaranje ‘Kineske kulturne palate’, kako bismo na pravi način uzvratili Kini za sve ono što radi za razvoj naše zemlje”, najavljuje se u saopštenju NVO Društvo prijateljstva NR Kine i Crne Gore, kojeg potpisuje predsjednik mr Samir Hadžić.

Po njemu, najvažnije je održavanje okruglog stola u prvoj polovini marta na temu “Šanse i perspektive bilateralnih odnosa NR Kine i Crne Gore”, na kome će, kako je najavljeno, biti riječi o temama koje se pojavljuju u agendi “EXPO 2015 Kine i 16 zemalja CEEC”. Poseban akcenat biće stavljen na vizni režim, i korišćenje fonda od tri milijarde dolara za privatno-javno partnerstvo.

Izvor: crna.gora.me