Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Đukanović na Samitu u Bukureštu: Integrativni procesi uslov razvoja

Đukanović na Samitu u Bukureštu: Integrativni procesi uslov razvoja


BUKUREŠT – Evropske i evroatlantske integracije, i regionalna saradnja prioriteti su crnogorske državne politike. Crna Gora danas je jedina zemlja u pregovaračkom procesu sa EU, pred vratima je NATO, snažan je promoter regionalne saradnje i značajan faktor stabilnosti na Balkanu. Reformski procesi kojima smo pos

BUKUREŠT – Evropske i evroatlantske integracije, i regionalna saradnja prioriteti su crnogorske državne politike. Crna Gora danas je jedina zemlja u pregovaračkom procesu sa EU, pred vratima je NATO, snažan je promoter regionalne saradnje i značajan faktor stabilnosti na Balkanu. Reformski procesi kojima smo posvećeni imaju za cilj održivi razvoj i dostizanje visokog standarda građana – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović u utorak na Samitu šefova vlada Centralne i Istočne Evrope i Kine, u Bukureštu.

Đukanović je na Samitu, koji je okupio 16 država, kazao da savremeni globalni i regionalni integrativni procesi, posebno na ekonomskom planu, postaju preduslov razvoja, napretka i nezamjenljiv oblik saradnje i povezivanja.

- Zato raduje činjenica da saradnja jedan plus 16 ovim, drugim sastankom na nivou premijera, dobija nove sadržaje i kvalitet. Spremnost Kine da u tome bude inicijator i partner visoko cijenimo i vrednujemo – kazao je Đukanović.

Premijer je rekao da odnose Crne Gore sa Kinom i svim evropskim zemljama Centralne i Jugoistočne Evrope, posebno nakon obnavljanja crnogorske nezavisnosti, karakteriše visok i kvalitetan nivo ukupne saradnje.

Ekonomski oporavak

Premijer Đukanović istakao je da je održiv ekonomski rast danas realnost u Crnoj Gori.

- Na putu smo ekonomskog oporavka. Svjesni smo da dugoročan i održiv ekonomski rast i razvoj imaju za pretpostavku otvorenost naše privrede i snaženje slike o Crnoj Gori kao pouzdanoj investicionoj destinaciji. U nacionalnom planu razvoja definisali smo prioritetne sektore – turizam, energetiku, proizvodnju hrane i razvoj infrastrukture. Oni su definisani u skladu sa prirodnim potencijalima, dugoročnim ciljevima ekonomskog i društvenog razvoja i interesovanjem investitora – istakao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Crnoj Gori su potrebne investicije koje će odgovoriti na tri segmenta rasta – pametan, održiv i inkluzivan.

- Očekivanje rasta u ovim oblastima koje smo označili prioritetnim, ocjenjujemo realnim – istakao je Đukanović.

Premijer je rekao da je turizam jedan od ključnih motora razvoja crnogorske ekonomije, a da započeti i projekti koji će biti realizovani naredne godine imaju vrijednost oko tri milijarde eura, čime, kako je kazao, potencijali nijesu iscrpljeni.

Premijer je istakao da je drugi ključni segment razvoja energetika, te da Crna Gora postaje zemlja izvoznica energije.

- Sopstvenom proizvodnjom u Crnoj Gori sada pokrivamo sto odsto potrošnje. A iskoristili smo oko 50 odsto termoenergetskog i samo 20 odsto hidroenergetskog potencijala – rekao je Đukanović, ističući da poseban impuls razvoju energetike u Crnoj Gori daje podmorski prenosni kabl kojim će se vršiti prenos električne energije iz Jugoistočne Evrope prema Italiji i ostalim državama EU.

Đukanović je istakao da je proizvodnja hrane jedan od velikih neiskorištenih resursa Crne Gore, pogotovo sjevera. On je iskazao uvjerenje da Crna Gora, uz veću zainteresovanost i kineskih i drugih investitora iz Centralne i Jugoistočne Evrope, može odgovoriti visokim standardima kvaliteta, posebno kada je riječ o organskoj proizvodnji.

Infrastruktura

- Kvalitetan i održiv ekonomski rast i razvoj nezamisliv je bez razvijene infrastrukture. Siguran sam da ćemo do našeg narednog skupa moći, kao značajan primjer uspješne saradnje sa Kinom, predstaviti početak izgradnje prve dionice auto-puta u Crnoj Gori, o čemu su pregovori u završnoj fazi – istakao je Đukanović.

On je, na regionalnom planu, pozdravio početak projekta rekonstrukcije željezničke pruge Budimpešta – Beograd.

- Sa željom da u skoro vrijeme bude nastavljena na dionici Beograd – Bar. Vjerujemo da bi takav projekat značajno unaprijedio i valorizovao lučke, trgovinske i turističke potencijale i doprinio jačanju međusobne povezanosti regiona Centralne i Jugoistočne Evrope. Kao i da bi otvorio širu mogućnost prisustva kompanija i proizvoda iz Kine u ovom dijelu Evrope – istakao je Đukanović.

Na isti način, dodao je, nalazeći se na koridoru koji spaja Zapadnu Evropu i Bliski istok sa susjednim Albanijom, BiH i Hrvatskom, nastojaćemo da definišemo projekat Jadransko-jonskog auto-puta, u nadi da bi u Kini mogli imati ozbiljnog partnera i podršku za njegovu realizaciju.

Podstrek saradnji

Premijer Đukanović je izrazio uvjerenje da će Samit dati dodatni podstrek proširivanju saradnje, posebno ekonomskih odnosa među državama učesnicama, kao i prilivu investicija.

- Nastavimo da stvaramo okruženje u kom dijelimo zajedničke vrijednosti, doprinosimo dobrobiti naših građana i obezbjeđujemo budućim generacijama siguran i uspješan život – dodao je premijer Đukanović.

Samit su otvorili predsjednik Vlade Rumunije Viktor Ponta i premijer NR Kine Li Kećijang.

Prvi samit održan je prošle godine u Varšavi, kada je Kina najavila kreditnu liniju od deset milijardi dolara za investicije u države Centralne i Istočne Evrope.

Za drugi blok TE Pljevlja šest ponuda

Premijer Milo Đukanović iskazao je zadovoljstvo interesovanjem stranih kompanija za izgradnju drugog bloka TE Pljevlja.

- Imamo šest ozbiljnih ponuda koje dolaze upravo iz zemalja koje su ovdje prisutne – Kina, Poljska, Češka, Slovačka. Izbor prvorangiranih kompanija biće objavljen do kraja godine – kazao je Đukanović.

Šanse u uslovima digitalne ekonomije

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović je, govoreći na forumu, kazao da zemlje u razvoju, sa pametnom politikom, imaju veće šanse da pojačaju svoju konkurentnost u uslovima digitalne, nego tradicionalne ekonomije.

- Tradicionalna ekonomija forsirala je hijerarhiju, naslijeđene pozicije, veličinu…, a u novoj, digitalnoj ekonomiji lako dolazite do tržišta, koje svake godine raste za 200 miliona i očekuje se da će do 2016. godine na internetu biti tri milijarde korisnika. Osim toga, mala su ulaganja za pojedinca, jer vam samo treba internet konekcija – kazao je Lazović.

Prema njegovim riječima, sljedeći izazov kod zemalja u razvoju kada je u pitanju konkurentnost u uslovima informatičkog društva jeste da moraju „imati originalan digitalni proizvod da bi se uključili i podigli nivo spremnosti“.

Lazović je kazao da Vlada ima svoju ulogu u razvoju informacionog društva.

- Vlada treba da obezbijedi zakonsku infrastrukturu, razvije investicije, obezbijedi infrastrukturu, širokopojasni pristup, IT obrazovanje na svim nivoima, forsira E-upravu – kazao je Lazović.

Kina će ojačati saradnju sa Crnom Gorom u infrastrukturi i energetici

- Kina će saradnju sa Crnom Gorom ojačati u infrastrukturi i energetici – poručio je kineski premijer Li Kećijang, tokom zvaničnog susreta sa predsjednikom Vlade Crne Gore Milom Đukanovićem.

On je istakao da, koliko je samit u Bukureštu značajan za države Centralne i Istočne Evrope, toliko je važan i za unapređenje saradnje Crne Gore i Kine. Kećijang je saopštio da je crnogorski premijer dao značajan doprinos prijateljskim odnosima naše države i Kine.

Kećijang i Đukanović najavili su jedan drugome zvanične posjete.

Gostoprimstvo Rumunije

Premijer Milo Đukanović srdačno je dočekan u Rumuniji, uz veliku zahvalnost što je Crna Gora pomogla rumunskim državljanima u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u našoj zemlji. Tim povodom Đukanović je bio gost na najgledanijoj rumunskoj televiziji.

Premijer je sinoć, na poziv rumunskog kolege Viktora Ponte, bio u prilici i da odgleda fudbalsku utakmicu Steaua – Šalke.

Izvor: pobjeda.me