Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Druga faza kreditnog aranžmana sa NR Kinom za TE Kostolac

Druga faza kreditnog aranžmana sa NR Kinom za TE Kostolac


BEOGRAD – Druga faza modernizacije Termoelektrane (TE) Kostolac biće realizovana, ali će neko vreme potrajati pregovori sa partnerima iz Narodne Republike Kine o tom projektu, izjavila je ministarka energetike Zorana Mihajlović. Ministarka Mihajlović je u izjavi Tanjugu istakla da je Ministarstvo finansija obe

BEOGRAD – Druga faza modernizacije Termoelektrane (TE) Kostolac biće realizovana, ali će neko vreme potrajati pregovori sa partnerima iz Narodne Republike Kine o tom projektu, izjavila je ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Ministarka Mihajlović je u izjavi Tanjugu istakla da je Ministarstvo finansija obezbedilo garancije u budžetu Srbije za drugu fazu kreditnog aranžmana za Kostolac.

Kreditni aranžman za prvu fazu je završen, druga faza tog posla će se svakako odvijati. To je samo jedan od projekata koji će se realizovati, a osim toga pripremili smo i plan ostalih prioriteta ulaganja u energetiku, kako bi konačno počela izgradnja energetskih objekata u Srbiji“, rekla je ministarka.

Predstavnici NR Kine poručuju u međuvremenu da bi u Beogradu što pre trebalo da bude doneta odluka o TE Kostolac i drugim zajedničkim projektima, kako bi bilo osigurano što više novca koji je ta zemlja namenila jugoistočnoj Evropi u 2013.

Postoji kompletna tehnička dokumentacija za modernizaciju Kostolca, tako da ne postoji razlog zašto ne bi smo nastavili ovu saradnju,“ rekao direktor predstavništva korporacije CMEC Li Sjuenkjang i podsetio da se prva faza modernizacije odvija veoma dobro.

Direktor Li je ya Tanjug naglasio da je CMEC, koja sa srpskim preduzećima obvlja radove u Kostolcu,veoma zainteresovana za nastavak saradnja koja traje već tri godine.

Realizacija druge faze TE Kostolac predviđena je za 2014, što znaci da bi u budžetu Srbije za sledecu godinu trebalo obezbediti sredstva za taj posao, naveo je Li.

Li je primetio da će, „ukoliko u budžetu za sledeću godinu ne budu obezbeđena sredstva kako bi druga faza početi 2014, to će predstavljati veliki problem, jer je projekat već spreman i već smo podneli zahtev da dobijemo kredit pod preferencijalnim uslovima.“

Tu šansu ćemo propustiti ukoliko ne bude garancije u budžetu za 2013,“ dodao je Li.

Li je kazao kako u kompaniji koju predstavlja „jedino želimo da političko rukovodstvo pruži podršku da ovaj projekat bude nastavljen, jer je kompanija CMEC već uložila dve godine u pripreme za nastavak te saradnje i zato želimo da se radovi ubrzaju“.

Kineski poslovni čovek je naveo da je u prvoj fazi bilo angažovano 47 odsto srpskih i 53 odsto kineskih firmi, a da će izgradnju pristaništa i železnice u potpunosti raditi domaće kompanije.

Li je izneo da je Srbija u 2011. uvezla struju u vrednosti od oko 200 miliona dolara, a da bi izgradnja TE u Kostolcu koštala oko 700 miliona dolara, što praktično znači da će novac potreban za izgradnju nove termoelektrane biti potrošen za uvoz struje tokom tri godine.

NR Kina će u 2013. za sve zemlje jugoistočne Evrope izdvojiti oko 10 milijardi dolara kredita, a Srbija bi trebalo da iskoristi što više tih sredstava za realizaciju zajedničkih projekta, kao što je druga faza modernizacije TE Kostolac, izjavio je Tanjugu ekonomsko-trgovinski savetnik Ambasade Kine u Srbiji Cu Lijang.

Zato bismo želili da urgiramo da Srbija dobije što je moguce više tih sredstava“, rekao je savetnik Cu i dodao da je taj novac namenjen celom regionu, a ne samo Srbiji

Bilo bi po Cuu, dobro da u Pekingu bude dobijena što je moguće ranije potvrda da je Srbija spremna za nastavak modernizacije u Kostolcu, kako ta kreditna sredstva ne bi bila raspodeljena na druge projekte.

Verujem da i Elektroprivreda Srbije i “Termoelektrane i kopovi Kostolac“ dele isto mišljenje sa nama“, rekao je Cu i naglasio da Ambasada NR Kine u Beogradu daje punu podršku tom projektu, kao i predstavnici Vlade Srbije, koji su više puta ponovili da je druga faza modernizacije Kostolca jedan od prioritetnih poslova za ovu zemlju.

Cu smatra da i kineska i srpska strana treba još više da se potrude da podrže srpsko-kineske projekte, kao što je druga faza TE Kostolaa, koja obuhvata izgradnju novog termobloka „B3“ i proširenje kapaciteta Površinskog kopa „Drmno“ na 12 miliona tona uglja godišnje.

Pregovori za drugu fazu su u toku, i koliko je meni poznato, nema nikakvih novih uslova za odobrenje tog kreditnog aranžmana“, rekao je Cu i podsetio da se uspešno odvija prva faza tog posla koja obuhvata revitalizaciju dva termobloka, izgradnju sistema za odsumporavanje i pripadajuće infrastrukture u TE.

Bez dodatne, druge faze ovog projekta, još uvek ne možemo da smatramo da je on u potpunosti realizovan“, istakao je Cu.

Kineski diplomata je napomenuo da se izgradnje mosta Zemun-Borča takođe uspešno razvija i dodao da smatra ima još nekoliko važnih, velikih projekata koje bi dve države mogle zajednički da realizuju.

Cu je podsetio da je već dosta pričano i urađeno na planovima za zajedničku izgradnju TE „Nikola Tesla B3“ u Obrenovcu, za koju je izrađena i studija izvodljivosti.

Verujemo i želimo da će u dogledno vreme naša dva partnera doneti odluku o investiranju u taj projekat“, rekao je Cu i dodao da će i Ambasada NR Kine dati punu podršku za taj posao.

Ekonomsko-trgovinski savetnik Ambasade NR Kine u Srbiji je ocenio da u Srbiji ne postoje nikakve prepreke za investicije iz njegove zemlje

U Srbiji je sasvim razvijeno tržišno ponasanje i ukoliko kompanije iz naše zemlje donesu odluku da je opravdano da ovda investiraju, Ambasada Kine će to podržati,“ zaključio je savetnik Cu.

Izvor: Pravda.rs