Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Donacija kineske ambasade Općoj bolnici

Donacija kineske ambasade Općoj bolnici


Ambasada Narodne Republike Kine u BiH osigurala je sredstva za kupovinu ultrazvučnog aparata za transkranijalni Color Dopler „Toshiba Xario 100", za Odjeljenje neurologije Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš"

Ambasada Narodne Republike Kine u BiH osigurala je sredstva za kupovinu ultrazvučnog aparata za transkranijalni Color Dopler „Toshiba Xario 100", za Odjeljenje neurologije Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš". Donirani aparat, koji će služit za pregled pacijenata koji boluju od vaskularnih oboljenja u neurologiji, uručio je kineski ataše Gao Kai. Color Dopler „Toshiba Xario 100"Na prigodnoj svečanosti upriličenoj ovim povodom ataše Gao je izrazio nadu da će metoda kojom se mjeri protok krvi u moždanim krvnim sudovima, što je osnovna svrha doniranog aparata, pomoći mnogim pacijentima.
U ime uposlenika Opće bolnice riječi zahvale kineskoj delegaciji uputio je prim.dr.sci.med. Haso Sefo, šef Odjeljenja za neurologiju.
On je naglasio da će aparat dobro doći i da će pomoći pacijentima jer je pregled siguran, neinvazivan i bezbolan.
Pretraga se radi u slučajevima: vrtoglavice, glavobolje, rizika za moždani udar, stanja nakon tranzitornog ishemičnog ataka, moždanog udara, te nakon povrede glave i vrata. Pregled traje 30 minuta.
Transkranijalna doppler sonografija (TCD) radi se u Općoj bolnici, u Kabinetu za TCD pod stručnim nadzorom prim.mr. sci. med. dr. Senke Salčić.

 

Izvor: obs.ba