Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Dolazak premijera Kine u Srbiju veliki događaj za obe zemlje

Dolazak premijera Kine u Srbiju veliki događaj za obe zemlje


BEOGRAD - Kina pridaje veliki značaj Trećem samitu lidera Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope koji se sledeće nedelje održava u Beogradu, kao i poseti premijera Li Kećijanga Srbiji, izjavio je danas kineski ambasador u našoj zemlji Li Manćang. "Dolazak kineskog premijera u Beograd i za Kinu i za Srbiju

BEOGRAD - Kina pridaje veliki značaj Trećem samitu lidera Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope koji se sledeće nedelje održava u Beogradu, kao i poseti premijera Li Kećijanga Srbiji, izjavio je danas kineski ambasador u našoj zemlji Li Manćang. "Dolazak kineskog premijera u Beograd i za Kinu i za Srbiju predstavlja veliki događaj. Očekujem da će to biti velika prilika za dalji razvoj bilateralnih odnosa pogotovo u ekonomskom smislu", rekao je Li u izjavi Tanjugu i podsetio da je ovo prva poseta jednog kineskog premijera Beogradu posle 28 godina.

U delegaciji sa premijerom biće, kako je najavio, više od sto članova, a doći će još oko 200 biznismena koji će pratiti premijera, ali i učestvovati na biznis forumu.

"Pošto će doći puno kompanija, to je sjajna prilika da se kineski biznismeni na licu mesta upoznaju sa stanjem u Srbiji, a efekat će se tek videti posle posete", rekao je kineski ambasador.

Parola ovog samita je novi motor, nova snaga, nova platforma, naveo je on istakavši da se posle Varšave i Bukurešta, treći samit održava prvi put u jednoj zemlji koja je van Evropske unije.

Naveo je da su očekivanja od samita velika s obzirom da će to biti "retka prilika da se u relativno kratkom vremenu okupi toliko državnika na jednom mestu".

Prema njegovim rečima, razgovori kineskog premijera sa 16 premijera, kao i svih premijera međusobno doprineće ubrzavanju regionalne saradnje.

"Konkretno između Kine i Srbije očekujemo da ćemo napraviti neki konkretan projekat, kao što je pruga Beograd-Budimpešta, pa još korak napred", naveo je on.

Kada je reč o kineskim investicijama u Srbiji, ambasador je rekao da ovih dana treba da bude pušten u pogon Blok 1 u Kostolcu koji radi kineska kompanija i dodao da očekuje da i zvanično kineska strana odobri kredit za Blok 2 vredan 600 miliona dolara, te da će taj korak verovatno biti napravljen tokom samita u Beogradu.

Kineske kompanije, prema rečima ambasadora, zainteresovane su da ulažu u termoelektrane, ali i u poljoprivredu, gde, primetio je, postoje veliki potencijali za konkretnu saradnju.

"Srbija ima sjajnu prirodnu zemlju koja je, kako mi se čini, jednim delom još neiskorišćena. Tu fali neki pokretački kapital. U tom smislu ukoliko nađemo zajednički interes, zajednički jezik, možemo da pokrenemo saradnju", rekao je Li.

Ambasador je takođe izrazio zadovoljstvo što će most Zemun-Borča, na kojem radi kineska kompanija, biti otvoren tokom posete kineskog premijera i dodao da ta kompanija već dugo razgovara sa srpskom stranom o izgradnji obilaznice oko Beograda.

Na pitanje kako ocenjuje spoljnopolitički položaj Srbije, kineski ambasador je naglasio da je "Srbija samostalna, suverena, nezavisna država", a on lično, kaže, zavoleo je Srbiju dok je studirao u Beogradu pa se taj osećaj nije promenio ni sada kada je ambasador.

"Vaša zemlja i njeno sadašnje rukovodstvo je sposobno, vodi mudru politiku. Na primer ovih dana vidimo da je premijer Vučić napravio krug oko zemlje - posetio je Moskvu, Ameriku, Izrael, Italiju - zaista vodi jednu praktičnu spoljnu politiku", rekao je on i zaključio: "Da sam građanin Srbije, ja bih bio zadovoljan".

Izvor: tanjug.rs