Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Do kraja godine pismo namjere kineskih ulagača za zadarske projekte

Do kraja godine pismo namjere kineskih ulagača za zadarske projekte


Delegacija 17 direktora najvećih kompanija kineske provincije Chongqing posjetila je Zadar kako bi se na licu mjesta uvjerili u atraktivnost projekata u koje žele ulagati.

Delegacija 17 direktora najvećih kompanija kineske provincije Chongqing posjetila je Zadar kako bi se na licu mjesta uvjerili u  atraktivnost projekata u koje žele ulagati. Sudeći po rečenome nakon  sastanka u Gradskoj vijećnici i obilaska Zračne luke, luke Gaženica i Poslovne zone Crno, Kinezi su definitivno zagrijani za mogućnosti koje im  nudi Zadar. Delegacija 17 direktora najvećih kompanija kineske provincije Chongqing posjetila je ZadarDelegaciju je doveo predsjednik udruge Chinese Southeast European  Bussiness Association (CSEBA), Mario Rendulić, koji već dvije godine  mukotrpno radi na uspostavi suradnje između Hrvatske i Kine, osobito  Zadra čiji je strateški položaj kineskim ulagačima idealan za turistički i  cargo promet. Kineskim gospodarstvenicima, kako saznajemo, izuzetno  se dopala blizina luke Gaženica, Zračne luke i Poslovne zone Crno, jer  sve je to opet blizu stare gradske jezgre koja oduševljava njihove turiste. 

Sastanak je započeo u Gradskoj vijećnici u kojoj je gospodarstvenike  Chongqinga primio dogradonačelnik Ivica Vlakić na kraju kojeg je potpisan Protokol o prijateljskim vezama i suradnji između Okruga Dadukou  u gradu Chongqingu, NR Kina i Grada Zadra.  No, treba napomenuti da je  ranije u Zadru već potpisan sporazum između CSEBA-e i Grada Chongqinga  na realizaciji projekta direktnih letova Chongqing - Zadar.

Sastancima u Zadru zadovoljni su i u CSEBA-i, jer su oni kruna njihovih napora da u Zadar dovedu kineske investicije, osobito u zadarsku  Zračnu luku koja vapi za rekonstrukcijom.

- Sporazum sklopljen između samostalnog Dadukou okruga prvi  je  korak u realizaciji suradnje između Chongqinga i Grada Zadra na financiranju zadarskih projekata i uspostavi direktne zrakoplovne veze sa Narodnom Republikom Kinom. Veliko zadovoljstvo viđenim u Zadru izrazio je i gospodin Xiong Lin, drugi čovjek  Odjela za međunarodne odnose  Chongqinga. O tome koliko su zainteresirani govori i to da su u Zadar  došli predstavnici dviju najvećih državnih kompanija za investiranje koje žele ulagati u Poslovnu zonu Crno, Gaženicu, Zračnu luku, ali i druge  projekte kao što su Vrata Zadra. Međutim, treba istaknuti da bi to učinili  tako da Zadar bude vlasnik svih projekata, a oni bi ih financirali i izgradili - kaže Rendulić.

Među najzanimljivijim projektima za Kineze je rekonstrukcija piste  Zračne luke Zadar, pa je potpisan i sporazum kojim bi se što prije uspostavila direktna komunikacija Chongqinga i Zadra i uspostavile aviolinije.

- Obostrani je prijedlog da Zadar bude "hub" za kineske zrakoplovne  turističke linije tako da iz Zadra ide avioprijevoz unutar Hrvatske, ali i u  druge europske destinacije. Konkretan korak sastanka je i zaključak da  će Kinezi do kraja godine u Zadar poslati delegaciju koja bi preuzela svu  potrebnu dokumentaciju za realizaciju ovih projekata i uručila Gradu  pismo namjere o svojim ulaganjima. Način financiranja bit će naknadno  dogovoren u Chongqingu u koji smo pozvani dogradonačelnik Ivica Vlakić i ja. Tamo bismo trebali dogovoriti kako napraviti platformu za ulaganja u Poslovnu zonu Crno i ostale zadarske projekte - pojašnjava Rendulić detalje sastanka, dodajući kako bi uskoro trebali dogovoriti i zakonsku regulativu projekata.

 

Izvor: zadarskilist.hr