Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Do 2020. petina Kineza bogati

Do 2020. petina Kineza bogati


U Narodnoj Republici Kini će 20 odsto stanovnika do 2020. biti dovoljno imućni da bi mogli biti nazvani "bogatima", pokazalo je istraživanje konsultantske firme "Boston konsalting grup" (BCG). Veruje se da će do tada 280 miliona stanovnika činiti klasu imućnih u NR Kini, a njihova kupovna moć iznosiće 3,1 bi

U Narodnoj Republici Kini će 20 odsto stanovnika do 2020. biti dovoljno imućni da bi mogli biti nazvani "bogatima", pokazalo je istraživanje konsultantske firme "Boston konsalting grup" (BCG).

Veruje se da će do tada 280 miliona stanovnika činiti klasu imućnih u NR Kini, a njihova kupovna moć iznosiće 3,1 bilion dolara godišnje ili pet odsto globalne potrošnje, navela je BCG, a preneo pekinški dnevnik na engleskom jeziku "Čajna dejli".
BCG kao bogate rangira ljude čiji godišnji raspoloživi dohodak po domaćinstvu iznosi od 20.000 do milion dolara.
Do 2020, potrošnja te grupe stanovnika u NR Kini biće gotovo jednaka ukupnoj potrošnji Japana u datoj godini, 128 odsto veća u odnosu na nemačku i tri puta veća u odnosu na južnokorejsku potrošnju, navela je BCG.
Prilagođena da uzme u obzir razlike u kupovnoj moći, početna cifra od 20.000 dolara jednaka je godišnjim raspoloživim prihodima od 38.000 dolara na najrazvijenijim tržištima.
- Velika pažnja posvećuje se kineskoj srednjoj klasi i pojedincima sa velikom neto vrednošću - naveo je partner BCG i autor izveštaja Vinsent Lui.
- Međutim, bogati, oni koji su imućniji od članova srednje klase, ali ne i dovoljno imućni kao 'super bogataši', imaju posebne potrošačke navike i razmišljanja - dodao je Lui.
U izveštaju se navodi da su bogati potrošači u NR Kini relativno sofisticirani, što se oslikava u tome da su spremni da putuju u inostranstvo i probavaju nove robne marke.
BCG navodi da će tri četvrtine onih koji će 2020. u NR Kini činiti bogatu klasu dolaziti iz relativno malih gradova.
Očekuje se da će ta grupa u porastu, koja će u idućoj deceniji podstaći veću potrošnju u NRKini, trošiti manje vremena u odnosu na prosečnog potrošaca pretražujući internet radi kupovine na sajtovima kao što je Taobao, (kineski portal za kupovinu nove i polovne robe), već će biti spremni da plate više cene za kupovinu na sajtovima luksuznih marki.
"Čajna dejli" perimećuje da sve veća kupovna moć kineske bogate klase, kao i imućnih pojedinaca i srednje klase, pokazuje koliko je domaća potrošnja važna za privredu NR Kine, drugu po veličini u svetu, odmah posle Sjedinjenih Američkih Država.
U prva tri ovogodišnja kvartala, potrošnja te grupe ljudi bila je izvor 54 odsto rasta bruto domaćeg prozivoda (BDP) NR Kine, premašivši po prvi put investiranje u osnovna sredstva proizvodnje.
- Da bi ostvarila održiv privredni rast, Kina mora da se okrene od ekonomije koju pokreću investicije ka onoj koju pokreće domaća potrošnja - naveo je Ju Miaođe, profesor Kineskog centra za ekonomska istraživanja pri Pekinškom univerzitetu.
Ju smatra kako NR Kina "da bi oslobodila tu moć, treba da unapredi svoju mrežu socijalne sigurnosti i smanji poreske stope".

Izvor: blic.rs