Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Deng Ying predala Josipoviću vjerodajnicu

Deng Ying predala Josipoviću vjerodajnicu


Nova kineska veleposlanica Deng Ying 30. prosinca 2013. predala je vjerodajnicu predsjedniku Republike Hrvatske, Ivi Josipoviću. Deng je Josipoviću najprije prenijela pozdrave kineskog predsjednika Xi Jinpinga. Josipović je izrazio zahvalnost te također poželio njemu i kineskom narodu sretnu Novu godinu. Preds

Nova kineska veleposlanica Deng Ying 30. prosinca 2013. predala je vjerodajnicu predsjedniku Republike Hrvatske, Ivi Josipoviću.

Deng je Josipoviću najprije prenijela pozdrave kineskog predsjednika Xi Jinpinga. Josipović je izrazio zahvalnost te također poželio njemu i kineskom narodu sretnu Novu godinu. Predsjednik Ivo Josipović pozdravio je dolazak veleposlanice Deng.

Deng je pozitivno ocjenila razvoj bilateralnih odnosa između Kine i Hrvatske te rekla kako će u svojem mandatu uložiti maksimalne napore da i dalje poboljšava razvoj tih odnosa. Deng Ying je stigla u Zagreb 28. prosinca.

Nova kineska veleposlanica u Hrvatskoj dala intervju Jutarnjem listu

Dana 2. siječnja Jutarnji list objavio je članak eksluzivnog intervjua s Deng Ying, novom kineskom veleposlanicom u Hrvatskoj. Deng je prilikom dočeka Nove 2014. godine hrvatskom narodu prenijela novogodišnju čestitku i dobre želje kineskog naroda, odgovorila na pitanja o svojim prvim dojmovima stupanja na dužnost, suradnji između Kine i Srednje i Istočne Europe te budućem razvoju Kine.

Deng je u intervjuu rekla da Hrvatska ima prirodne ljepote, stoljetnu kulturnu tradiciju i ljubazni narod.

Kina i Hrvatska imaju duboko tradicionalno prijateljstvo. Kinesko-hrvatski odnosi su, nakon 21 godinu uspostave diplomatskih odnosa, postigli značajan razvoj. Obje strane imaju sve dublje međusobno povjerenje u politiku, suradnju u trgovini, kulturi, turizmu kao i drugim područjima gdje su postigli dobre rezultate. Kina zahvaljuje Hrvatskoj vladi na odlučnoj podršci politike "jedne Kine" i podupiranju ujedinjenje Kine. S pristupanjem Hrvatske u Europsku Uniju, kinesko-hrvatski odnosi već su postali jedan dio kinesko-europskih odnosa. Godine 2013., čelnici Kine i EU zajedno su objavili "Strateški plan 2020. za kinesko-europsku suradnju" i zacrtali novi "Blueprint" za kinesko-europsku suradnju. Kina i Europa napreduju zajedno, imaju sjajnu perspektivu za suradnju. Deng je rekla kako se nada da će pristupanje u EU Hrvatskoj donijeti nove prilike za razvoj, a time i kinesko-hrvatskim odnosima stvoriti bolje uvjete.

Deng je istaknula da je suradnja između Kine i Srednje i Istočne Europe izgradila efikasnu platformu za poticanje bilateralnih odnosa između Kine i zemalja Srednje i Istočne Europ; postala je nova točka za rast kinesko-europskih odnosa, ali i kinesko-hrvatskim odnosima pružila više novih mogućnosti. Kina želi, zajedno s Hrvatskom, u svrhu zajedničke koristi, neprekidno povećavati standard suradnje te promicati zajednički razvoj i prosperitet.

Kad je riječ o budućem razvoju Kine, Deng je navela da novo čelništvo Kine podržava reformu i otvaranje prema svijetu, nastoji održati mirni razvoj, otvorenu strategiju za međusobnu korist i zaštitu interesa države. Kineski predsjednik Xi Jinping postavio je za cilj "Kineski san", odnosno stvaranje bogate i jake zemlje, perspektivnog naroda i sreće stanovništva. „Kineski san" je san mira, razvoja, suradnje i zajedničke koristi, koji je vezan uz lijepe snove stanovništva svih zemalja svijeta. Kina će, tijekom svog razvoja, nastojati izgraditi prilike za razvoj s raznim zemljama. Treće plenarno zasjedanje 18. saziva CK KP Kine jasno je definiralo smjer budućeg razvoja Kine, napravilo generalno planiranje za sveobuhvatnu i duboku reformu, koja pokriva politiku, gospodarstvo, kulturu, društvo; ukupno 15 područja i 60 velikih zadataka. Kina poklanja veliku pozornost razvoju odnosa s Hrvatskom i nastojat će da kineske prilike postanu zajedničke prilike dviju zemalja.

Nova kineska veleposlanica Deng Ying stigla je u Hrvatsku 28. prosinca, a 30. prosinca je predala vjerodajnicu hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću. Ovo je njezin prvi intervju u hrvatskim medijima. Jutarnji list je naveo kako je veleposlanica Deng Ying ljubazna, elegantna i skromna. I, iako je tek stupila na položaj, pokazala je ozbiljnost svojih namjera aktivnim početkom, navodeći da će tijekom svog mandata uložiti napore u razvoj bilateralnih odnosa između Kine i Hrvatske.

Izvor: croatian.cri.cn