Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Delegacije BiH i Kine o jačanju saradnje i reformi Vijeća sigurnosti UN-a

Delegacije BiH i Kine o jačanju saradnje i reformi Vijeća sigurnosti UN-a


Delegacije ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine, predvođene pomoćnikom ministra vanjskih poslova BiH za bilateralne odnose Amerom Kapetanovićem i zamjenikom generalnog direktora ministra vanjskih poslova Kine za Evropu Zhu Qin-om, održale su juče u Sarajevu bilateralne konsul

Delegacije ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine, predvođene pomoćnikom ministra vanjskih poslova BiH za bilateralne odnose Amerom Kapetanovićem i zamjenikom generalnog direktora ministra vanjskih poslova Kine za Evropu Zhu Qin-om, održale su juče u Sarajevu bilateralne konsultacije.

Ove godine NR Kina i Bosna i Hercegovina slave 20. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa koja će tokom aprila biti i na svečan način obilježena. Predviđeno je i otvaranje Konfučijevog kulturnog centra u BiH, te značajan broj stipendija za polaznike kursa kineskog jezika.
Delegacije su na sastanku razmotrile pitanja vezana za bilateralnu saradnju, s akcentom na ugovorno reguliranje odnosa, te učešće Bosne i Hercegovine u Platformi saradnje 16 zemalja centralne i istočne Evrope s Kinom.
Vlada NR Kine je, u interesu boljeg povezivanja sa zemljama centralne i istočne Evrope, uspostavila investicijski fond za ulaganje u infrastrukturne i energetske projekte regionalnog karaktera u iznosu 10 milijardi dolara.
Temeljem zaključaka samita premijera Kine s premijerima 16 zemalja centralne i istočne Evrope održanom u decembru u Beogradu, u narednom periodu saradnja bi se trebala proširiti i na saradnju u oblasti turizma, kulture, obrazovanja i nauke.
Postignut je visok stepen saglasnosti kako je završetak seta bilateralnih sporazuma jedan od važnih preduvjeta za poboljšanje saradnje.
Predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH upoznali su kinesku stranu o prijedlozima resornih institucija za zaključivanje bilateralnih sporazuma u oblasti readmisije, civilnog zrakoplovstva, izvršnog programa kulturne saradnje, saradnje u području veterinarstva i drugog.
Trgovinska razmjena u prošloj godini iznosila je 320 miliona dolara, a kineske investicije u BiH su porasle za 180 posto. Jačanje saradnje u oblasti turizma ocijenjeno je kao jedan od prioriteta, budući da 100 miliona Kineza godišnje putuje u inostranstvo, ali samo manji broj dolazi u centralnu i istočnu Evropu.
To je stoga ocijenjeno kao područje velikog potencijala na kojem se u budućnosti treba jače angažirati.
Vlada NR Kine, kako je istaknuto tokom sastanka, očekuje da se BiH aktivno uključi u izradu srednjoročne strategije saradnje NR Kine sa zemljama centralne i istočne Evrope, a jedan od principa te saradnje svakako će biti da se ona temelji na standardima i obavezama koje zemlje imaju prema Evropskoj uniji.
S tim u vezi će do kraja ove godine u Pekingu biti održan Četvrti samit predsjednika Kine s predsjednicima 16 zemalja centralne i istočne Evrope, a očekuje se da BiH na samitu bude predstavljena na najvišem nivou i s konkretnim prijedlozima srednjoročne saradnje.
Delegaciju ministarstva vanjskih poslova NR Kine primio je i pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za multilateralne odnose Mitar Kujundžić. Razgovarano je o reformi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, u okviru kontinuirane sveobuvatne reforme UN-a, te je konstatirano da BiH i NR Kina zauzimaju isti stav po pitanju reforme Vijeća sigurnosti.
Obje zemlje samatraju da je suštinska reforma neophodna, kako bi bila omogućena efikasnost i kredibilitet, a to je moguće samo uz postizanje najšireg konsenzusa zemalja članica, te poštivanje geostrateške realnosti savremenog svijeta, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Izvor: tnt.ba