Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Delegacija kineske provincije Sičuan u Komori

Delegacija kineske provincije Sičuan u Komori


Potredsjednik Privredne komore Crne Gore Stanko Zloković sa saradnicima, održao je sastanak sa predstavnicima kineske delegacije iz provincije Sičuan.

Potredsjednik Privredne komore Crne Gore Stanko Zloković sa saradnicima, održao je sastanak sa predstavnicima kineske delegacije iz provincije Sičuan. Potpredsjednik se zahvalio gostima na interesovanju za unapređenje ekonomske saradnje između Crne Gore i provincije Sičuan, a posebno zbog želje da investiraju u našu zemlju. Delegacija kineske provincije Sičuan u KomoriKinesku delegaciju predvodio je ambasador NR Kine u Crnoj Gori NJ.E. Cui Zhiwei, u kojoj su bili predstavnici Komiteta za razvoj i reformu, za privredu i informativnu tehnologiju, za nadzor i upravljanje državnom imovinom Vlade provincije Sičuan, predstavnik Biroa za promovisanje stranih ulaganja, kao i prvi sekretar u ambasadi NR Kine u Crnoj Gori.

Konstatovano je da je posljednjih godina došlo do unapređivanja ekonomskih odnosa Crne Gore i Narodne Republike Kine, a kao jedna od mogućnosti plasiranja crnogorskih proizvoda na kinesko tržište predložen je Sajam u Ningbou.

Kineske investicije su već prisutne u Crnoj Gori, ali predstavnici provincije Sičuan vide prostora za dalju saradnju i ulaganja u oblasti poljoprivrede, šumarstva, turizma, elektroprivrede i komunalnih djelatnosti.

Tokom razgovora ukazano je ne program infrastrukturnih ulaganja pod nazivom „Jedan pojas-jedan put“. Novi autoputevi, brže željeznice, luke, kao i energetska i komunikacijska infrastruktura trebalo bi, kako planiraju Kinezi, da povezuju cijelo evroazijsko područje sa 3 milijarde potrošača. Kopnena komponenta, „Ekonomski pojas puta svile”, trebalo bi da poveže 20 zemalja od Kine do Turske, Rumunije i sjevera Evrope, a „Pomorski put svile 21. vijeka” pojačaće pomorske rute do Afričkog roga, te Sueckim kanalom do sjevernog Jadrana. Smatraju da je Crna Gora na tom putu biser koji ne treba ispustiti.

Na sastanku su predstavljeni crnogorski ekonomski potencijali, kao i mogućnosti za investiranje u najvećoj investiciono-poslovnoj zoni Tianfu koja se prostire na 800 km².

Izvor: crna.gora.me