Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Delegacija CRBC u posjeti Budvi i Tivtu

Delegacija CRBC u posjeti Budvi i Tivtu


Predsjednik Opštine Budva doc. dr Srđa Popović održao je danas sastanak sa predstavnicima kineske korporacije CRBC koja je angažovana na trenutno najvećem projektuu Crnoj Gori, izgradnji auto puta Bar-Boljare

Predsjednik Opštine Budva doc. dr Srđa Popović održao je danas sastanak sa predstavnicima kineske korporacije CRBC koja je angažovana na trenutno najvećem projektuu Crnoj Gori, izgradnji auto puta Bar-Boljare. Pored predsjednika sastanku su prisustvovali menadžerka Opštine Budva Milena Marović Bogdanović i predstavnica Sekretarijata za investicije Vesna Franeta, dok su ispred CRBC-a prisustvovali direkotr sektora za investicije i marketing Zhang Lei i zamjenik direkotraSamir Hadžić sa saradnicima. Kineska delegacija u poseti BudviKako je CRBS korporacija koja ima višestruk dijapazon djelovanja koji se odnosi kako na krupna investicionaulaganja, tako i na različite infrastrukturne i turističkiatraktivne projekte, incirali su sastanak sa predsjednikom Popovićem upravo prepoznavši Budvu kao grad saizuzetnim potencijalima za ulaganja.
 
Menadžerka Opštine Budva, Milena Marović Bogdanovićupoznala je predstavnike CRBC-a sa projektombudvanske zaobilaznice, tačnije sa predlogom dvijepotencijalne trase ove zaboilaznice, koja trenutnopredstavlja najznačajniji projekat za Budvu, a čija bi izgradnja znatno rasteretila saboraćaj u centru gradaposebno u ljetnjim mjesecima.
 
Predstavnica Sekretarijata za investicije Vesna Franeta predstavila projekte izgradnje žičare od hotela “the Queen of Montenegro” do naselja Brajići i šetališta “Lungomare”.
 
Predsjednik Opštine Budva doc. dr Srđa Popović predstavio je postrojenje za zbrinjavanje otpadnih voda u naselju Vještica kao najveći investicioni projekat u Budvi, ali i upoznao predstvanike CRBC-a sa projektima kojeOpština Buvda planira da realizuje u budućnosti.
 
Takođe na sastanku je bilo riječi o projektu opremanjaDnevnog centra za djecu i omaldinu sa smetnjama u razvoju i mogućnostima izgradnje muzičke škole, novoggradskog vrtića, pasarela na gradskom bulevaru i sl.
 
Predstavnici CERC-a najavili su da će u okvirukorporacije formirati Tim koji će se bavitidokumentacijom i projektom zaboliaznice oko Buvde i daće razmotriti mogućnosti doniranja sredstava za sveprojekte u Budvi koji im se kroz buduću komunikacijuučine zanimljivim.

Posjetili i Tivat

Delegacija crnogorskog ogranka kineske kompanije “China Road and Bridge Corporation” (CRBC) koja gradi dionicu autoputa Bar-Boljera od Smokovca do Mateševa, boravila je u zvaničnoj posjeti Tivtu gdje se srela sa čelnicima te Opštine i obišla dva glavna investiciona projekta koji se ovdje realizuju – Porto Montenegro i Luštica Bay.

Kinesku delegaciju predvođenu direktorom sektora za investicije i marketing Zhang Lei-em, primio je tivatski gradonačelnik Ivan Novosel sa svojim saradnicima. On je goste upoznao sa privrednim potencijalima Tivta i najznačanijim investicijama koje se sprovode u najmanjoj bokeljskoj opštini. U pratnji glavnog menadžera Opštine Tivat Zorana Petranovića i gradonačelnikovog savjetnika za međunarodne odnose i ekonomsku saradnju Petra Vujovića, delegacija CRBC-a je potom obišla Porto Montenegro i Luštica Bay.

“Ističući Tivat kao opštinu sa najviše potencijala i šansi za investiranje koju su do sada posjetili u Crnoj Gori, predstavnici CRBC-a su najviše interesovanja pokazali za uključivanje u projekte modernizacije Aerodroma Tivat, izgradnju bulevara kroz Tivat kao i pristupnog puta ka Luštici. Predstavnici CRBC-a su gradonačeniku Novoselu prezentovali svoju imponzantnu listu referenci i uspješno realizovanih projekata širom svijeta, od rekonstrukcija i izgradnje aerodroma, mostova, tunela pa sve do izgradnje najkomplikovanijih dionica auto puteva, te iskazali svoju zainteresovanost da se u narednom periodu i u Tivtu pojave i kao investitori, ali i kao izvođači radova”, saopšpteno je tim povodom iz Opštine Tivat.

Modernizacija aerodroma Tivat vrijedna oko 32 miliona eura koju iz kredita EBRD finansira JP “Aerodrom Crne Gore” treba da počne naredne godine, a podrazumijeva dogradnju platforme za parkiranje aviona, rekonstrukciju dijela manevarskih površina i izgradnju nove terminalne zgrade površine oko 8 hiljada kvadrata. Sa modernizacijom još nekoliko aerodromskih segmenata, tivatska vazdušna luka će nakon tog zahvata, moći da godišnje prihvati i opsluži i do 3 miliona putnika.

Opština Tivat po ugovoru sa kompanijom “Luštica Development” ima obavezu da sagradi novu modernu pristupnu saobraćajnicu kompleksu Luštica Bay. Saobraćajnica dužine 8,8 kilometara, profila dvije trake, sa obostranim trotoarima, biciklističkom stazom i elektro i telekomunikacionim instalacijama koje će se kroz nju sprovesti, koštaće oko 11 miliona eura.

Vlada je najavila da će podržati kreditno zaduživanje Opštine Tivat kako bi se ovaj objekat napravio, a lokalna uprava jpš nije odlučila da li će i kada ulaziti u planiranu rekosntrukciju dijela Jadranske magistrele kroz Tivat u bulevar, što će je koštati još oko 10 miliona eura.

„Zaista smo zadovoljni onim što smo danas vidjeli u Tivtu i zahvaljujemo se ljubaznim domaćinima. Čestitamo na svemu što ste do sada uradili. Ovo je grad sa velikim potencijalima i spremni smo sa vama uspostaviti kontinuiranu komunikaciju i saradnju na brojnim poljima od kreditne pomoći, pa sve do realizacije konkretnih infrastrukturnih projekata,” poručio je na kraju posjete, jedan od menadžera CRBC-a Zhang Lei najavljujući i skori dolazak u Tivat i prvog čovjeka te firme u Crnoj Gori, Gao Janga.

 

Izvor: vijesti.me