Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Dačić: Radi se na sporazumu o pruzi Beograd-Budimpešta

Dačić: Radi se na sporazumu o pruzi Beograd-Budimpešta


Prvi potpredsednik Vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da se "radi na tome" da premijeri Srbije, Mađarske i Kine potpišu sporazum o revitalizaciji pruge Beograd- Budimpešta tokom predstojećeg samita Kine i lidera 16 država centralne i istočne Evrope u Beogradu. Dačić je dodao "da se očekuj

Prvi potpredsednik Vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da se "radi na tome" da premijeri Srbije, Mađarske i Kine potpišu sporazum o revitalizaciji pruge Beograd- Budimpešta tokom predstojećeg samita Kine i lidera 16 država centralne i istočne Evrope u Beogradu. Dačić je dodao "da se očekuje" da premijeri Srbije i Kine, Aleksandar Vučić i Li Kećiang, i zvanično otvore most Zemun-Borča tokom skupa koji je nazvao "jednim od najznačajnih multilaternih događaja u poslednjih nekoliko decenija".

"Nadam se da će premijer Vučić potpisati sa kineskim i mađarskim premijerom sporazum o modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta. Radi se na tome", rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, nije reč samo o rekonstrukciji pomenute pruge, već praktično i o izgradnji nove.

"Mi ćemo koristiti i ova sredstava (za modernizaciju pruge) zato što su ona povoljna jer je reč o najjeftinijim sredstvima zbog niskih kamata i dobrih uslova", objasnio je Dačić.

Ministar Dačić je ocenio da je "prednost Srbije to što već ima pripremljen projekat s obzirom da Kina želi da investira 10 milijardi evra u region jugoistočne Evrope".

"Zadovoljni smo razvojem naših odnosa i imamo Sporazum o strateškom partnerstvu, " rekao je on napominjući da je to veliki uspeh s obzirom da, kada se uporede njihova veličina i ekonomska snaga, dve zemlje teško da mogu da budu strateški partneri".

Dačić je podsetio i na zainteresovanost kineske strane za više projekata u Srbiji, poput revitalizacije termoelektrane Kostolac i revitalizacije dela Ibarske magistrale.

Govoreći o dolasku premijera Lija, Dačić je rekao da je reč o istorijskoj poseti jer je prošlo 30-tak godina od posete kineskog premijera Beogradu.

On je ocenio da samit predsednika kineske vlade i 16 premijera centralne i južne Evrope u Beogradu ima "veliki značaj ne samo za naš region, već i za celu Evropu".

Izvor: novosti.rs