Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Đaci čekaju profesore iz Kine

Đaci čekaju profesore iz Kine


Baš kada su naučili prve reči na kineskom, pojedinim osnovcima i srednjoškolcima, koji su učenje ovog jezika počeli prošle godine, nastava je zaustavljena. U Ministarstvu objašnjavaju da je reč je o kratkom odlaganju jer neki profesori još nisu stigli iz Kine. U većini škola širom Srbije nastava kinesko

Baš kada su naučili prve reči na kineskom, pojedinim osnovcima i srednjoškolcima, koji su učenje ovog jezika počeli prošle godine, nastava je zaustavljena. U Ministarstvu objašnjavaju da je reč je o kratkom odlaganju jer neki profesori još nisu stigli iz Kine.

U većini škola širom Srbije nastava kineskog je počela, ali u jednoj beogradskoj školi đaci nestrpljivo očekuju profesorku Gau Čen koja im je do sada držala časove. Na telefon se ne javlja, a nisu sigurni ni da li će ona uopšte doći ili će dobiti novog profesora.

Izgleda da je Daleki istok još dalji kada se na put spremaju profesori kineskog. Kako je planirano da nastava počne u septembru, razumljivo je nestrpljenje i đaka i roditelja.

Direktorka OŠ "Vladan Aksentijević" Slobodanka Matković kaže da se u tu školu upisao jedan mali Kinez upravo zbog toga što su njegovi roditelji očekivali da će biti nastave kineskog.

S obzirom na to da ovaj projekat finansira ambasada Kine, a Srbija obezbeđuje samo zdravstveno osiguranje nastavnika, iz Ministarstva poručuju da treba biti strpljiv. Kažu, nastave će biti čim stignu profesori.

"Imamo znake iz kineske ambasade da će to biti u skorije vreme, jer je nekoliko nastavnika kojima je istekao po njihovom zakonu ugovor ovde otišlo u Kinu i sada dolaze novi. Tu ima naravno i jedna, dve mlade profesorke koje su se iz ličnih razloga vratile, a doći će druge na njihovo mesto", objašnjava pomoćnica ministra prosvete Vesna Fila.

Predviđeno je da se nastava kineskog jezika održava u 33 škole u osam gradova Srbije, tako što će desetak nastavnika da cirkuliše po tim školama. Krajnji cilj obe države je da kineski postane izborni jezik u srpskim školama.

Izvor: rts.rs