Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Crnadak primio veleposlanika narodne Republike Kine Dong Chunfenga

Crnadak primio veleposlanika narodne Republike Kine Dong Chunfenga


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je juče veleposlanika Narodne Republike Kine u BiH Dong Chunfenga

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je juče veleposlanika Narodne Republike Kine u BiH Dong Chunfenga. Tom prilikom su razmijenjene informacije i mišljenja o unutarnjo-političkoj situaciji u BiH i Kini i bilaterlanim odnosima između dviju država.

Igor Crnadak primio je juče veleposlanika NR Kine u BiH Dong Chunfenga

Konstatirano je da BiH i NR Kina imaju izuzetno dobre političke odnose i suradnju, koju prati i vrlo dobra ekonomska suradnja.

Ministar Crnadak je istaknuo da su odnosi BiH i Kine godinama u uzlaznoj putanji i da nisu opterećeni otvorenim pitanjima. Naglasio je da je BiH strateški opredijeljena da postane članica Evropske unije, za što postoji koncenzus sva tri naroda i u oba entiteta BiH, što ne znači zapostavljanje suradnje sa drugim regionima i državama svijeta.

Naime, BiH je vrlo zainteresirana za nastavak dobre suradnje sa Kinom i odnosi sa Kinom se nalaze visoko na listi prioriteta ovog saziva Vijeća ministara i Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministar Crnadak je istaknuo da je iza BiH i NR Kine 20 godina diplomatskih odnosa i izrazio zadovoljstvo što su dvije države nakon velikih pomaka u političkim odnosima uspostavile i dobre ekonomske odnose.

Naglasio je da je projekt TE Stanari vrlo važan za Republiku Srpsku i BiH i da se očekuje nastavak sličnih kineskih investicija.

Ministar Crnadak je istaknuo značaj izbalansiranog i korektnog pristupa koji Kina ima prema unutarnjim odnosima u BiH, što je, kako je naglasio, pristup koji pomaže Bosni i Hercegovini.

Dodao je da je zahvalan što je Kina sličan takav stav zauzela i tokom jučerašnje rasprave na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o rezoluciji o Srebrenici.

Veleposlanik Chunfeng je istaknuo da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH i sve ono što je rezultat kompromisa naroda u BiH.

Istaknuo je dvije važne i velike regionalne ekonomske kineske inicijative koje uključuju i BiH, a to su suradnja Kine i 16 država regiona Centralne i Istočne Europe i kineska inicijativa za izgradnju novog ekonomskog pojasa „Puta svile“, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH.

Izvor: politickimeridijan.com