Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Crna Gora: U četvrtak potpisivanje ugovora o finansiranju auto-puta

Crna Gora: U četvrtak potpisivanje ugovora o finansiranju auto-puta


PODGORICA – Predstavnici crnogorske Vlade i kineske Exim banke potpisaće u četvrtak u Podgorici ugovor o finansiranju izgradnje prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa. Ugovor sa kineskom Exim bankom potpisaće ministar finansija Radoje Žugić.

PODGORICA – Predstavnici crnogorske Vlade i kineske Exim banke potpisaće u četvrtak u Podgorici ugovor o finansiranju izgradnje prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa. Ugovor sa kineskom Exim bankom potpisaće ministar finansija Radoje Žugić.

Exim banka je u septembru odobrila Crnoj Gori kredit od oko 687 miliona eura za gradnju dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa, što je 85 odsto neophodnog iznosa. Preostalih 120 miliona, od ukupno 809,58 miliona eura, obezbijediće država.

Iz Vlade je ranije saopšteno da je kredit odobren na 20 godina, sa pet ili šest godina grejs perioda, uz kamatnu stopu do dva odsto, a kineska banka, kako je ranije saopšteno, ne traži garancije za kredit.

Vlada je u julu prošle godine prihvatila ponudu Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i njena kćerke firme China Road and Bridge Corporation (CRBC) za izgradnju prve dionice auto-puta Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa. Te kompanije su ponudile da prioritetnu dionicu auto-puta od Smokovca do Mateševa izgrade za 809,58 miliona eura.

Okvirni sporazum i ugovor o gradnji, projektovanju i nabavci i ugradnji opreme i materijala za auto-put Bar-Boljare, odnosno prioritetnu dionicu od Smokovca do Mateševa, potpisan je krajem februara. Tada su počeli pregovori sa Exim bankom oko finansijske isplativosti projekta.

Budžetom za ovu godinu predviđeno je da se Crna Gore može zadužiti 100 miliona eura, u narednoj i 2016. godini po 250 miliona eura, a u 2017. godini 209 miliona eura.

Iz Vlade je ranije saopšteno da će Ugovor o gradnji i projektovanju auto-puta i finansijski sporazum sa Exim bankom biti upućeni na potvrđivanje parlamentu zajedno sa Predlogom zakona o auto-putu.

U Vladi očekuju da će ubrzo nakon završetka parlamentarne procedure započeti radovi na najvećem infrastrukturnom projektu u istoriji Crne Gore.

Na prioritetnoj dionici 18 tunela i 13 mostova

Prioritetna dionica Smokovac-Uvač-Mateševo autoputa Bar-Boljare duga je 41 kilometar.

- U skladu sa Idejnim projektom za prioritetnu dionicu Smokovac-Uvač-Mateševo auto-puta Bar-Boljare, na predmetnoj dionici biće izgrađeno 18 tunela, ukupne dužine 17,6 kilometara, 13 mostova ukupne dužine 3,3 kilometra i pet vijadukata ukupne dužine 470 metara - naveli su ranije predstavnici Ministarstva saobraćaja Pobjedi.

Dodali su da projektovani pomenuti objekti utiču da realizacija ovog projekta jeste skuplja u poređenju sa situacijom kada ne bi bilo toliko objekata na trasi, ali je konfiguracija terena nametnula ta rješenja.

- Izgradnjom prioritetne dionice izbjeći će se najopasniji dio postojećeg magistralnog puta koji prolazi kroz kanjon Platije, što će značajno uticati na poboljašnje bezbjednosti u saobraćaju – kazali su predstavnici Ministarstva.

Prioritetna dionica na prostoru od 350 km2

Dionica Smokovac – Mateševo obuhvata prostor površine oko 350 kilometara kvadratnih u dužini od 41 kilometar, a Detaljnim prostornim planom auto-puta Bar-Boljare je definisano da dionicu sačinjavaju teritorije opština Podgorica i Kolašin.

U okviru podgoričke opštine dionicu Smokovac – Mateševo sačinjavaju cijele katastarske opštine Doljani, Cerovice, Durkovići, Radeća, Mrke, Bioči, Ubli, Blizna, Momče, Klopot, Pelev Brijeg, Bolje Sestre, Lutovo, Duške, Brskut, Stupovi, Lijeva Rijeka, Grbi Do, Slacko, Lopate, Veruša, Trebešnica i dio katastarske opštine Opasanica.

U okviru kolašinske opštine prioritetnu dionicu sačinjavaju cijele katastarske opštine Kosa, Jabuka, Donja Tara, Padež i Mateševo.

Minimum 30 odsto crnogorskih podizvođača

Iz Vlade je ranije saopšteno da je jedan od osnovnih preduslova za sklapanje posla sa kineskim partnerima bilo angažovanje domaće radne snage na tom projektu. Pregovorima se postiglo da minimum 30 odsto crnogorskih podizvođača bude angažovano na izgradnji prioritetne dionice auto-puta.

Vlada je kineskim partnerima poslala sve reference potencijalnih podizvođača iz Crne Gore. Kineska kompanija CRBC dužna je da odabere podizvođača, dok Vlada na njihov odabir daje saglasnost.

Crnogorski građevinari smatraju da imaju sposobnosti i kapacitete da učestvuju u izgradnji auto-puta i jako su zainteresovani za učešće u njegovoj gradnji. Oni smatraju da je ovaj projekat velika šansa za crnogorsku građevinsku operativu.

Izvor: pobjeda.me