Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Crna Gora: Potpisan i uslov za gradnju auto-puta

Crna Gora: Potpisan i uslov za gradnju auto-puta


PODGORICA – Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović i kineski ambasador u Crnoj Gori Ži Žaolin potpisali su u petak izmjene i dopune Sporazuma o unapređenju saradnje u izgradnji infrastrukture.

PODGORICA – Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović i kineski ambasador u Crnoj Gori Ži Žaolin potpisali su u petak izmjene i dopune Sporazuma o unapređenju saradnje u izgradnji infrastrukture.

- Taj Sporazum biće polazište za sve dalje pravne aktivnosti koje su uslov za realizaciju projekta izgradnje auto-puta Bar – Boljare, odnosno prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo – kaže se u saopštenju Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Navodi se da se izmjene i dopune Sporazuma koji je potpisan 23. juna 2011. godine odnose na kapitalne infrastrukturne projekte, u prvom redu na realizaciju prioritetne dionice auto-puta.

Ambasador Kine Ži Žaolin je, kako je saopšteno, izrazio zadovoljstvo današnjim potpisivanjem Sporazuma, istakavši da je to prvi u nizu dokumenata koje će dovesti do konačnog početka radova na dionici Smokovac – Uvač – Mateševo. On je naglasio da timovi obje države predano i danonoćno rade na usaglašavanju i pripremi svih potrebnih

dokumenata za realizaciju ovog kapitalnog projekta.

- Brajović je potvrdio je da sve procedure finalizovanja dokumenata idu po planu i da će svi dalji napori svih aktera u ovim pregovorima biti usmjereni na poštovanje zadatih rokova – navodi se u saopštenju.

Prema riječima Brajovića nakon potpisivanja izmjena i dopuna Sporazuma, slijedi potpisivanje Okvirnog sporazuma koji je parafiran, zatim ugovora o projektovanju i izradnji, koji je takođe je parafiran.

- Sljedeći korak je potpisivanje ugovora o finansiranju (pregovori o tom ugovoru su u toku) i konačno usvajanje Zakona o auto-putu – zaključuje se u saopštenju.

Predstavnici Ministarstva saobraćaja i pomorstva i kineskih kompanija, koje će realizovati projekat auto-puta Bar-Boljare, parafirali su 1. februara ugovor o njegovom projektovanju i izgradnji.

Kineska kompanija za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i njena kćerka kompanija Kineska korporacija za izgradnju puteva i mostova (CRBC), koja treba da izvodi radove, prvorangirane su na tenderu za gradnju auto-puta Bar-Boljare. One su za gradnju prioritetne dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa ponudile 809,58 miliona eura.

Kineska Exim banka je ranije ponudila Vladi grejs period od pet godina na kredit sa godišnjom kamatnom stopom od dva odsto i rokom otplate od 20 godina.

Izvor: pobjeda.me