Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Crna Gora krajnje odgovorna u saradnji sa Kinom


Pomoćnik ministra vanjskih poslova Narodne Republike Kine Liu Haixing u poseti Crnoj Gori

Pomoćnik ministra vanjskih poslova Narodne Republike Kine Liu Haixing, u razgovoru sa predsjednikom Filipom Vujanovićem, ocijenio je da su odnosi dvije zemlje kvalitetni, a da je Crna Gora pokazala krajnje odgovoran odnos u saradnji u svim oblastima. Vujanović je konstatovao da su odnosi Crne Gore i Kine sadržajni i intenzivni. Podsjetio je, iskazujući zadovoljstvo, na svoju radnu posjetu Kini u avgustu 2014. godine, kada se sastao sa kineskim predsjednikom Xi Jinping-om.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova Narodne Republike Kine Liu Haixing u poseti Crnoj Gori"Za odnose dvije države od posebnog značaja je Ekonomski i trgovački forum Narodne Republike Kine i zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope, koji je na nivou predsjednika Vlada, promovisao uspostavljanje saradnje u oblastima infrastrukture, tehnologije i zelene ekonomije. Crna Gora je po tom osnovu u prilici da realizuje značajne projekte", kazao je Vujanović.

On je, kako se navodi u saopštenju, izrazio uvjerenje da će kapitalno važan projekat izgradnje autoputa od Podgorice do Mateševa, koji se najznačajnije kreditira preko kineske kreditne banke i realizuje preko njene kompanije, biti završen u planiranoj dinamici.

Cijeneći mogućnosti saradnje u svim oblastima, Vujanović očekuje nihovo dalje unaprjeđenje.

"Pomoćnik ministra vanjskih poslova NR Kine, Liu Haixing, saglasio se o kvalitetnim odnosima dvije države, ocjenjujući da je Crna Gora pokazala krajnje odgovoran odnos u saradnji u svim oblastima, uvjeren da je to preporuka za dalji razvoj naših ukupnih odnosa. Konstatovao je da je Crna Gora dobar primjer regiona uz uvjerenje da će to biti i u buduće", zaključuje se u saopštenju.

Lukšić- Haixing: Odnosi Crne Gore i Kine veoma dobri

Odnosi Crne Gore i Narodne Republike Kine veoma su dobri a saradnja u svim oblastima ide uzlaznim putem, zajednički su ocijenili potpredsjendik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić i pomoćnik kineskog ministra vanjskih poslova Liu Haixing.

Haixing je, kako je saopšteno iz MVPEI-ja, ocijenio bilateralne odnose odličnim, zahvalivši na posvećenosti crnogorske strane njihovom kontinuiranom unaprjeđenju. On je kazao da je NR Kina spremna da dalje jača i širi saradnju u oblastima od zajedničkog interesa a u skladu sa potrebama državnog razvoja dvije zemlje, istakavši da u narednom periodu treba zajednički raditi na valorizaciji mogućnosti za snaženje odnosa u svim sferama, naročito kulturi, privredi i turizmu.

"Potpredsjednik Lukšić je izrazio zadovoljstvo povodom sadržajne saradnje između Crne Gore i NR Kine koja, zahvaljujući uspješnom političkom dijalogu na najvišem nivou, napreduje u svim oblastima. On je izrazio interesovanje za nastavkom snaženja bilateralnih odnosa i ocijenio pozitivnim pravovremenost i sadržaj kineske inicijative za unaprjeđenje saradnje sa zemljama Centralne i Istočne Evrope (16+1), ukazavši na njenu komplementarnost sa Berlinskim procesom, koji ima za cilj snažnije povezivanje i razvoj zemalja regiona", navodi se u saopštenju.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o ostalim aktuelnim temama na bilateralnom i multilateralnom planu, a na toj liniji iskazana je podrška politici jedne Kine.

Tokom razgovora je bilo riječi o aktuelnim zajedničkim projektima i njihovom značaju za učvršćivanje odnosa dvije zemlje, poput uspješne saradnje u obnovi crnogorske trgovačke flote. Na sastanku je bilo riječi i o napretku Crne Gore na planu ostvarenja spoljnopolitičkih prioriteta, članstva u Evropskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu.

Danas su održane i bilateralne političke konsultacije Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova Narodne Republike Kine, koje su, u ime MVPEI, vodili državni sekretar za politička pitanja Igor Jovović i generalna direktorka za bilateralne poslove Ljiljana Tošković.

Izvor: rtcg.me