Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Čović: Naša posjeta Kini će otvoriti mnoga vrata za saradnju

Čović: Naša posjeta Kini će otvoriti mnoga vrata za saradnju


Naš posjet Kini će otvoriti mnoga vrata i mislim da se vrlo dobro razumijemo - kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović u intervjuu koji su uoči njegovog skorog posjeta Narodnoj Republici Kini

Postoje mnoge prilike kada je u pitanju kulturna razmjena i ekonomska saradnja između Bosne i Hercegovine i Kine.

Objektivno govoreći, danas imamo puno zajedničkih stvari, jer nas povezuju globalni procesi. Naš posjet Kini će otvoriti mnoga vrata i mislim da se vrlo dobro razumijemo - kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović u intervjuu koji su uoči njegovog skorog posjeta Narodnoj Republici Kini zajednički realizirali kineska novinska agencija Xinhua i Federalna novinska agencija (FENA). Čović u razgovoru sa novinarom XinhueU intervjuu koji su prenijeli najvažniji i najtiražniji listovi u Kini, Čović je kazao da usprkos nesrazmjeru u veličini zemalja i broju stanovnika, BiH i Kina imaju prostora za unapređenje saradnje. Po njegovim riječima, kineska civilizacija i kultura predstavljaju osnove za procese koji se trenutačno odvijaju u svijetu.
 
Odgovarajući na pitanje o očekivanjima od predstojećeg posjeta Kini, predsjedatelj Predsjedništva BiH je kazao kako prije svega želi "osjetiti Kinu”.
 
-Iako su nam pružene prilike da saznamo više o Kini putem raznih medija i tehnologija, želim otići tamo da osjetim to bogatstvo, bogatstvo u svakom smislu. To će biti jedno izuzetno iskustvo za mene, posebno imajuću u vidu da  dolazim iz jedne manje, drugačije zemlje. Posjet Pekingu, Šangaju ili bilo kojem drugom gradu, pružit će mi priliku da svjedočim trendu rasta. Ovo je Kina uspjela u veoma kratkom periodu. Postigla je veliki napredak u posljednih 50 godina. To nama može služiti kao pouka - kazao je Čović.
 
Predsjedatelj Predsjedništva BiH će od 1.do 3. septembra sudjelovati na svečanoj proslavi 70. obljetnice pobjede NR Kine nad fašizmom. U tom kontekstu Čović je istaknuo da je od velike važnosti održavati sjećanje na žrtve.
 
-Evropska unija je usvojila Konvenciju o obilježavanju Evropskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Bez obzira na to kakav napredak ostvarivali i koliko gledali u budućnost, ne smijemo zaboraviti što se dogodilo u prošlosti. Fašizam je jedno od najvećih zala proteklog stoljeća. Ako se ne sjećamo žrtava Drugog svjetskog rata, ne možemo očekivati da se učinkovito nosimo s pošastima koje imamo danas, poput "Islamske države” i mnogih drugih.  Istinski izazovi s kojima smo danas suočeni je spoznaja o tome na koji način odati počast žrtvama prošlih zločina - kazao je Čović.
 
Kada je u pitanju evropski put BiH Čović je istaknuo da je u posljednjih nekoliko mjeseci BiH zakoračila prema naprijed. Siguran je, kaže, da će BiH predati aplikaciju za članstvo u EU do sredine 2016. godine.
 
-Mislim da ćemo uspjeti stići svoje istočne susjede o pitanju dinamike članstva u EU. Moja očekivanja za članstvo u NATO-u su slična. Ako Crna Gora postane članica NATO-a tokom ove godine mi ćemo ih pratiti. Još  postoji nekoliko stvari koje moramo riješiti, ali smo na dobrom putu. Članstvo također zavisi od dinamike s našim susjedima, ali i od toga koliko brzo mi možemo reorganizirati i restrukturirati interne elemente. Nadam se da ćamo dalje napredovati zbog naroda u ovoj zemlji - zaključio je Čović u zajedničkom intervjuu za agencije Fena i Xinhua. 

 

Izvor: oslobodjenje.ba