Uvoz iz Kine
email adresa

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

CIRSD panel "Kina i svet" u Pekingu

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) i Razvojni istraživački centar državnog saveta Kine (DRC) organizovali su juče panel pod nazivom “Kina i svet” u Pekingu
CIRSD panel "Kina i svet" u Pekingu
Gabriel Grupa agent za pronalaženje i slanje robe iz Kine.

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) i Razvojni istraživački centar državnog saveta Kine (DRC) organizovali su juče panel pod nazivom “Kina i svet” u Pekingu, čime je ujedno i promovisan najnoviji broj časopisa Horizonti. Panel koji je održan u prestižnom državnom kompleksu Diaojutai, otpočeo je svečanim obraćanjem bivšeg ministra spoljnih poslova i sadašnjeg odbornika u vladi Narodne Republike Kine, Jang Điječija, koji je tom prilikom naglasio da “ovakav događaj u velikoj meri promoviše međusobno razumevanje i saradnju Kine i sveta”.

Jeremić: Uloga Kine ključna u brojnim međunarodnim pitanjimaU diskusiji koju je moderirao predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić učestvovali su bivši ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini, predsednik DRC Li Vej, član izvršnog borda nemačke Kerber Fondacije Tomas Polsen,direktor odeljenja za planiranje politike pri kineskom Ministarstvu spoljnih poslova Vang Jađun, direktor Instituta za svetsku ekonomiju i politiku Kineske akademije društvenih nauka Žang Jujan, kao i Patrik Ho, zamenik predsedavajućeg i generalni sekretar Kineskog energetskog fonda iz Hong Konga.

Jeremić: Uloga Kine ključna u brojnim međunarodnim pitanjima

Otvarajući razgovor, predsednik CIRSD-a je istakao da današnji svet sve više dobija oblik multipolarnosti, naglasivši ulogu Kine kao ključnu za niz međunarodnih pitanja, počevši od klimatskih promena pa sve do pitanja mira i stabilnosti u svetu. Jeremić je takođe podvukao značaj velikih razvojnih inicijativa i institucija poput “Novog puta svile” i Azijske infrastrukturne banke kao instrumenata budućih strateških pravaca Azije ali ostatka sveta.

- Njihov uspeh bi značio fundamentalnu transformaciju političkih i ekonomskih tokova globalizacije u 21. veku - zaključio je Jeremić.

Franko Fratini je govorio o značaju globalne uloge Kine, uzimajući u obzir istorijsku privrženost ove zemlje principima povelje Ujedinjenih nacija i ulogu Pekinga kao “promotera svetskog poretka u svetu bez poretka”. On je, takođe, naglasio kulturni, ekonomski i politički značaj “izvanrednih projekata” poput “Novog puta svile”, koje je ovom prilikom nazvao suprotnim bilo kakvoj pretnji za Evropu i ostatak sveta.

"Kina se ne može razviti bez sveta, niti ostatak sveta bez Kine"

U svom obraćanju, Li Vei je istakao značaj opšte međusavisnosti u 21. veku, naglasivši “da se Kina ne može razviti bez sveta, niti se ostatak sveta može razviti bez Kine”.

Tomas Polsen usredsredio je svoje izlaganje na ekonomske veze između Evrope i Kine, podvukavši pritom da ostaje još puno prostora za unapređivanje saradnje u oblasti politike. Kao razlog za nedovoljno razvijene odnose u ovoj oblasti, Polsen je naveo veliku geografsku distancu, kao i različite vrednosti. Vang Jađun je govorio o značaju predstojeće posete kineskog predsednika Si Đinpinga Sjedinjenim Američkim Državama, čiji odnosi na mnogo načina predstavljaju najvažnije bilateralne odnose na svetu. On je takođe govorio o kontinuiranoj posvećenosti Kine Ujedinjenim nacijama i izrazio nadu da će usvajanje razvojne agende za period posle 2015. godine proizvesti nove globalne okolnosti koje će od ove organizacije zahtevati dublji pristup stvaranju napretka i prosperiteta čovečanstva.

"Strah međunarodne zajednice od nestabilnosti na kineskoj berzi"

Žang Jujan je svoje obraćanje posvetio objašnjavanju nove faze ekonosmkog razvoja Kine. Posebno je obratio pažnju na sve veći strah međunarodne zajednice od nestabilnosti na kineskoj berzi i mogućnosti da ona dovede do pada ekonomije, rekavši da je kineska ekonomija u osnovi zdrava.

Patrik Ho je posebno obratio pažnju na sve veći značaj “meke moći”, rekavši da Kina ima toliko toga da doprinese, kao i da nauči iz sopstvenih i tuđih istorijskih iskustava.

Promocija novog broja ćasopisa Horizonti i panel diskusija u Pekingu okupila je odabranu publiku od oko 400 zvaničnika vlade, kao i veliki broj diplomata, investitora, bankara, ali i studenata sa najprestiužnijih kineskih univerziteta.

 

Izvor: blic.rs