Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Chunfeng: Kineske kompanije ulažu u velike infrastrukturne projekte

Chunfeng: Kineske kompanije ulažu u velike infrastrukturne projekte


Trenutno se bilateralni odnosi nalaze na novom početku, ulaze u zreliju fazu razvoja i suočavaju se s novim šansama, kao što su saradnja između Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope

Trenutno se bilateralni odnosi nalaze na novom početku, ulaze u zreliju fazu razvoja i suočavaju se s novim šansama, kao što su saradnja između Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope i izgradnja ekonomskog pojasa Puta svile i Pomorskog puta svile 21. vijeka -  izjavio je ambasador NR Kine u BiH Dong Chunfeng u intervjuu za Poslovne novine. Ambasador Kine u BIHOd uspostavljanja diplomatskih odnosa između BiH i Narodne Republike Kine prošlo je 20 godina. Iako je riječ o tradicionalno prijateljskim zemljama, međusobne odnose, uz nedovoljno poznavanje ekonomskih prilika, karakteriše slabo razvijena trgovinska razmjena. 

Ambasador Chunfeng, koji je do sada službovao u Bugarskoj, Armeniji, Bjelorusiji i Makedoniji, saradnju kineskih kompanija na velikim infrastrukturnim projektima u BiH smatra ključnom za poboljšanje ekonomsko-trgovinskih odnosa. 

Ambasador navodi da je bilateralna ekonomsko-trgovinska saradnja dvije zemlje sve dinamičnija, a trgovinska razmjena sve veća. U prošloj godini, trgovinska razmjena između dvije zemlje je iznosila više od tri stotine miliona konvertibilnih maraka, što je povećanje za 184 posto u odnosu na pretprošlu godinu. 

Uopšteno gledajući, nivo ekonomsko-trgovinske saradnje nije visok, što podrazumijeva i veliki prostor za razvoj. 

- Proteklih godina, saradnja na velikim projektima je postala svijetla tačka ekonomsko-trgovinske saradnje. Poslije termoelektrane u Stanarima, kineska preduzeća su dobila konačnu ponudu za izgradnju bloka 7 termoelektrane u Tuzli i termoelektrane-toplane u Zenici, što su javni projekti od značajnog interesa za ekonomski razvoj u BiH. Kineska strana je spremna da zajedno s BiH stvara bolje uvjete za njihovu realizaciju - izjavio je ambasador. 

Naveo je i proizvode iz BiH koji mogu biti interesantni i konkurentni na velikom tržištu Kine, te kako povećati trgovinu iz BiH prema Kini.

- BiH je već plasirala svoje vino na kinesko tržište i ono je dobro primljeno kod kineskih potrošača. BiH ima kvalitetno drvo, koje je također traženo na kineskom tržištu. BiH je bogata prirodnim resursima, ima povoljne uslove za uzgoj usjeva i prehrambena industrija je razvijena. Vjerujem da će neke zdrave i posebne namirnice iz BiH biti zastupljene i visoko konkurentne na kineskom tržištu. Nadam se da će BiH pojačati promociju domaćih proizvoda. U okviru “16+1”, u Kini se svake godine održava sajam specijalnih proizvoda iz centralne i istočne Evrope, kao i drugi trgovinski sajmovi. Očekujem da će bh. firme učestvovati u tim događajima, istraživati i nastupati na kineskom tržištu - kazao je kineski ambasador. 

Kako je dalje naveo, osim spomenutih područja, kineska preduzeća su zainteresovana za izgradnju saobraćajne infrastrukture koju su dosta istraživala.

Dosad je već potpisano nekoliko predugovora o izgradnji autoputa u Republici Srpskoj između kineskih preduzeća i Vlade RS. 

Izvor: startbih.info