Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Chen Bo u poseti Republici Srpskoj

Chen Bo u poseti Republici Srpskoj


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i kineski ambasador u BiH Čen Bo konstatovali su da današnjem sastanku u Banjaluci da je veoma uspješno privedena kraju izgradnja "Termoelektrane" Stanari

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i kineski ambasador u BiH Čen Bo konstatovali su da današnjem sastanku u Banjaluci da je veoma uspješno privedena kraju izgradnja "Termoelektrane" Stanari, što je prvi veliki projekat Kine u Srpskoj, ali i u regionu. Izgradnja TE Stanari, kako je konstatovano tokom sastanka, doprinijeće razvoju Republike Srpske, ali i daljem unapređenju ekonomskih odnosa sa Kinom.

Dodik i Bo ChenDodik i Bo ocijenili su vrlo dobrim odnose Republike Srpske i Kine i založili se za dalje unapređenje odnosa na ekonomskom, kulturnom i svakom drugom planu.

Predsjednik Republike Srpske i kineski ambasador založili su se, između ostalog, i za unapređenje uslova života kineske dijaspore u Republici Srpskoj, koje uključuje i mogućnost obrazovanja druge generacije Kineza na maternjem jeziku.

Dodik i Bo razmijenili su mišljenja i o ostalim aktuelnim pitanjima u Republici Srpskoj i BiH, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.

Novoimenovani ambasador Kine u BiH Čen Bo podržala je danas u Banjaluci projekat izgradnje autoputa Banjaluka – Mliništa u dužini od 62 kilometra, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.

Čen Bo je u razgovoru sa ministrom saobraćaja i veza Srpske Neđom Trninićem i direktorom preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” Dušanom Topićem istakla da kineske kompanije posjeduju bogato iskustvo u projektovanju i izgradnji putne infrastrukture, ali u saobraćajnoj logistici.

Trninić i Topić informisali su ambasadora Kine o aktuelnim infrastrukturnim projektima u Republici Srpskoj.

Vlada Republike Srpske je ranije sa kineskom kompanijom “Sinohidro” /Synohidro corporation ltd/ potpisala preliminarni sporazum o projektovanju i izgradnji dionice autoputa Glamočani – put AVNOJ-a.

Republika Srpska će u narednom periodu razvijati saradnju sa Kinom u oblasti obrazovanja i kulture, zaključeno je na današnjem sastanku ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Daneta Maleševića sa novoimenovanim ambasadorom Kine u BiH Čen Bo.

Konfucijev institut u BanjaluciU Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Srni je rečeno da je na sastanku, održanom u Banjaluci, konstatovano da Srpska i Kina uspješno sarađuju u oblasti obrazovanja, a rezultat toga je otvorena Katedra za kineski jezik na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Malešević je rekao da je, s ciljem jačanja naučno-obrazovne saradnje Republike Srpske sa Kinom, Ministarstvo prosvjete i kulture dalo saglasnost i podržava osnivanje Konfučijevog instituta pri Univerzitetu u Banjaluci.

U narednom periodu biće razmotrena mogućnost uvođenja kineskog kao drugog stranog jezika u osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj u skladu sa iskazanim interesovanjem škola, odnosno učenika, a Ambasada Kine u BiH spremna je da obezbijedi podršku takvim školama.

Na današnjem sastanku dogovoreno je da saradnja na polju kulture bude unaprijeđena i da ustanove i udruženja iz te oblasti na gostovanjima dobiju priliku da predstave kulturu i tradiciju svog naroda.

Širom svijeta 1.200 Konfučijevih instituta

Misija Konfučijevih instituta kao neprofitnih obrazovnih organizacija je da doprinesu boljem razumijevanju kineskog jezika i kulture među pripadnicima drugih naroda, razvijaju prijateljske odnose između NR Kine i zemalja svijeta, i da potiču razvoj multikulturalizma na globalnom nivou. U svijetu danas u 140 zemalja djeluje više od 1.200 Konfučijevih instituta i učionica.