Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Cena rada u Meksiku sada niža nego u Kini

Cena rada u Meksiku sada niža nego u Kini


Pre samo deset godina cena rada u Kini bila je 200 odsto niža nego u Meksiku, ali se zahvaljujući rastu cene rada u Kini i velikom privrednom rastu, uz meksičku stagnaciju, ta razlika smanjila, pa i preokrenula. Prema podacima Karlosa Kapistrana, ekonomiste banke Meril Linč, ne samo da je prosečna cena rada sada

Pre samo deset godina cena rada u Kini bila je 200 odsto niža nego u Meksiku, ali se zahvaljujući rastu cene rada u Kini i velikom privrednom rastu, uz meksičku stagnaciju, ta razlika smanjila, pa i preokrenula. Prema podacima Karlosa Kapistrana, ekonomiste banke Meril Linč, ne samo da je prosečna cena rada sada ispod one u Kini, već je čak 20 procenata ispod nje.

Meksički sektor proizvodnje bio je posebno pogođen ulaskom Kine u Svetsku trgovinsku organizaciju 2001. i u periodu 2001-2006. svake godine je doprinelo oduzimanjem 60 odsto rasta meksičkog BDP. Neki od najpogođenijih sektora u Meksiku su proizvodnja tekstila, obuće i odeće.

Međutim, sada postoje činioci koji bi mogli da izmene situaciju ponovo u korist Meksika. Za SAD roba iz Kine ima visoku cenu transporta, dok je Meksiko odmah u neposrednoj blizini.

Ako se tome dodaju i sada utvrđene niske cene rada, može se očekivati da će narednih godina ekonomski oporavljene Sjedinjene Države tražiti novu robu upravo u komšiluku.

Izvor: Kamatica.com