Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Cao Ran: Zašto sam počela da proučavam istoriju Balkana?

Cao Ran: Zašto sam počela da proučavam istoriju Balkana?


Cao Ran je jedna od publicistkinja u Kini, koja se bavi istorijom Balkana i savremenim društveno-političkim pitanjima. Završila je istoriju na Šangajskom univerzitetu, nakon toga magistrirala u Londonu, a sada radi u Kancelariji UNESKO-a u Pekingu, kao ekspeditor u Sekretarijatu za kulturu. Interesovanje za istor

Cao Ran je jedna od publicistkinja u Kini, koja se bavi istorijom Balkana i savremenim društveno-političkim pitanjima. Završila je istoriju na Šangajskom univerzitetu, nakon toga magistrirala u Londonu, a sada radi u Kancelariji UNESKO-a u Pekingu, kao ekspeditor u Sekretarijatu za kulturu. Interesovanje za istoriju Srbije rodilo nakon što je Cao Ran odgledala Kusturičin film ''Podzemlje''. ''Bio je to film kakav do tada nisam gledala, pa sam poželela da proučim istoriju tog područja, '' rekla je.

Kao studentkinja istorije, Cao Ran nije imala mnogo prilika da sluša predavanja o njoj omiljenoj temi, istoriji Balkana, jer se retko koji profesor bavio time. Knjiga na tu temu je bilo veoma malo, tako da se naša Cao Ran imala poprilično namučila tragajući za istorijskim podacima. Literature na kineskom jeziku iz ove oblasti gotovo da nema, pa je koristila literaturu na engleskom jeziku. Potom je odlučila da uči srpski jezik, a onda je počela da radi u Evropskom centru za prava nacionalnih manjina na Kosovu, u okviru nemačke nevladine organizacije.

Cao Ran je do sada objavila tri članka koji govore o Srbiji: jedan u ''Njujork tajmsu'' izdanje na kineskom jeziku, jedan u časopisu ''Lans'' i jedan članak u časopisu koji se bavi istorijom.

Potpuno različita gledišta, pripadnost različitim političkim opcijama, različite kulture, sve je to ono što čini Balkan toliko privlačnim, smatra ova Kineskinja.

''Zbog toga ću u budućnosti pisati još više tekstova u kojima ću približiti Kinezima područje bivše Jugoslavije i život običnih ljudi.

Želim da kineskom čitaocu prenesem da svaki čovek na tom području ima svoje stavove, za koje smatra da su ispravni i koji utiču na njegov život, porodicu, posao i istoriju njegovog rodnog mesta, '' kaže Cao Ran.

Izvor: serbian.cri.cn