Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Bratislav Petković: Kina je naš veliki prijatelj

Bratislav Petković: Kina je naš veliki prijatelj


MKR: Sekretarijat za saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope je organizovao Forum ministara kulture, na kojem učestvuju ministri iz 18. evropskih zemalja. Kakav signal Kina šalje time i kako ocenjujete značaj ovoga foruma? -Značaj ovoga foruma je ogroman, Kina šalje jedan ozbiljan signal svim zemlja

MKR: Sekretarijat za saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope je organizovao Forum ministara kulture, na kojem učestvuju ministri iz 18. evropskih zemalja. Kakav signal Kina šalje time i kako ocenjujete značaj ovoga foruma?

-Značaj ovoga foruma je ogroman, Kina šalje jedan ozbiljan signal svim zemljama, jer koliko je meni poznato ekonomski razvoj nikada nije išao bez kulturne renesanse. Kina je doživela neverovatan ekonomski razvoj, ali mislim da oni mnogo polažu i na kulturu. Smatram da se ta činjenica, da ekonomija ne ide bez kulture, potvrđuje u slučaju Kine. Oni su velika, stara kultura koja postoji hiljadama godina unazad, od koje ima šta da se nauči i šta da se vidi. Zbog svega toga Kina je pravo mesto za organizaciju ovakvog jednog skupa i nama je čast što smo došli na ovu konferenciju. Ja sam prvi put u Kini, zadivljen sam svim što sam video: gostoprimstvom, organizacijom ove konferencije i toplim prijemom kod ministra kulture Kine, Cai Vua, sa kojim sam se danas susreo. Taj sastanak je protekao u veoma prijateljskom, pa čak rekao bih i u bratskom tonu. Razgovarali smo o otvaranju Kineskog kulturnog centra u Beogradu, koji bi bio regionalnog karaktera. Nadam se da ćemo razvijati saradnju sa Kinom u oblasti kulture, jer je već počela da se razvija saradnja u oblasti privrede, na primer Kinezi grade most preko Dunava. Kad se vratim u Beograd prvo što ću uraditi je poseta gradilištu i susret sa radnicima, da vidim da li oni imaju nekakve kulturne potrebe. Susret sa ministrom Cajem je protekao veoma prisno, izašao sam sa ushićenjem, jer vidim da smo mi ovde prihvaćeni kao prijatelji, a mi Kinu smatramo našim velikim prijateljem.

MKR: Kako ocenjujete značaj razmena i praktične saradnje u oblasti kulture između Srbije i Kine? Da li ste zadovoljni dosadašnjom saradnjom i koje su najznačajnije aktivnosti u proteklom periodu? Koji su projekti planirani za naredni period?

-Mi ćemo našu saradnju sa Kinom u oblasti kulture pojačati i dovesti na nivo koji ona zaslužuje. Ministar Cai Vu je ranije boravio u Beogradu i odao je priznanje našoj kulturi, smatra da mi imamo dosta toga da ponudimo Kini. U junu ove godine održaće se Nedelja srpskog filma u Kini, a iduće godine Kina će biti počasni gost na Beogradskom sajmu knjiga. To su bile teme mog današnjeg susreta sa ministrom Cajem, zaključili smo da kulturna saradnja mora da se podigne na viši nivo, a mislim da će tome doprineti i osnivanje Kineskog kulturnog centra.

MKR: Koliko kultura doprinosi zbližavanju dveju zemalja i dvaju naroda?

-Kultura je most, citiraću Slobodana Jovanovića koji je početkom 20. veka rekao da srpski narod u utakmici naroda može da opstane samo kao kulturna snaga. Stojan Novaković je rekao: ''Ujedinimo se kulturom''. Bez obzira što smo sad rasparčani na prostoru Balkana, naša kultura nije. Mi imao Sent Andreju u Mađarskoj, imao naše kulturne spomenike u Rumuniji, u Trstu, na celom području Balkana su naši manastiri. Mislim da je kultura jedna velika koheziona sila. Kultura je veliki i snažan most među narodima, pogotovo što mi nismo tako jaka industrijska zemlja kao što je Kina. Kina ima i ogroman ekonomski progres i bogatu kulturu. Ministarstvo kulture Srbije je u poslednjih godinu dana otvorilo nekoliko muzeja: Muzej Vuka i Dositeja, Istorijski muzej Srbije, koji ove godine slavi 50. godina rada i koji je za pedesetogodišnjicu od predsednika Srbije dobio Sretenjski orden trećeg reda. U aprilu smo otvorili Milošev konak, a 30. maja otvaramo Muzej Srpske pravoslavne crkve, u kojem se nalaze eksponati kojima možemo da zadivimo Evropu: plašta kneza Lazara, kivot Stefana Dečanskog i druge vredne eksponate. Za dan Narodnog muzeja je otvorena i donja sala Narodnog muzeja, izložbom iz zbirke karikature od Bete Lukanović pa sve do Pjera Križarića. Dnevna poseta muzejima je velika, dolaze đaci da se upoznaju i da vide vredne eksponate, da vide odakle smo došli. Što kaže moj otac, ''Ako zalutaš, okreni se da vidiš odakle si krenuo. ''A mi znamo odakle smo krenuli, od Svetog Save pa naovamo, imamo za čim da se osvrnemo i da vidimo koji nam je pravac.

MKR: Medijska saradnja je značajan deo saradnje u oblasti kulture, jer su mediji most koji povezuje dve kulture. Da li će i koliko forum ministara kulture doprineti boljoj medijskoj saradnji Srbije i Kine?

-Ja se nadam da hoće. Mi smo, na zahtev Evropske zajednice, doneli neke nove zakone, na primer Zakon o slobodi medija, a u pripremi je Zakon o elektronskim medijima. Mediji su vrlo značajni kad je kultura u pitanju. Kod nas su mediji dosta služili dnevnoj politici i toga ima još uvek. To su zagovornici ''slobode štampe''. Ima dosta uticaja loše politike, mi ćemo se truditi da to ispravimo i mislim da će ceo proces krenuti na bolje, čemu će doprineti i ova konferencija.

MKR: Međunarodni kineski radio decenijama sarađuje sa srpskim medijima, a poslednjih nekoliko godina ta saradnja je znatno produbljena. Imate li neke konkretne predloge za jačanje saradnje u oblasti medija, radi boljeg upoznavanja Srbije i Kine?

-Mogu da Vam kažem da sam pratio program Vašeg radija, a moja majka redovno sluša vaše emisije, pošto sluša Radio Fokus i već je naučila neke kineske reči, iako ima preko osamdeset godina. Naš narod i moja majka, koja je obična žena, smatra da su nama Kinezi prijatelji i da mi treba da slušamo kineski radio kako bismo što više saznali o Kini.

Izvor: serbian.cri.cn