Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Branko Perović: Fascinantan razvoj Kine

Branko Perović: Fascinantan razvoj Kine


Interviju sa crnogorskim ambasadorom u Kini gosp. Brankom Perovićem 1.Vaša Ekselencijo, privredna saradnja NR Kine i Crne Gore veoma je razvijena. Crna Gora u saradnji s kineskim kompanijama obnavlaj svoju pomorsku flotu, izgrađena su dva broda, a u planu je izgradnja još dva. Prisutbni su i energetski i infras

Interviju sa crnogorskim ambasadorom u Kini gosp. Brankom Perovićem

1.Vaša Ekselencijo, privredna saradnja NR Kine i Crne Gore veoma je razvijena. Crna Gora u saradnji s kineskim kompanijama obnavlaj svoju pomorsku flotu, izgrađena su dva broda, a u planu je izgradnja još dva. Prisutbni su i energetski i infrastrukturni projekti. Kako ocenjujete dosadašnje crnogorsko-kineske odnose?

Ocenjujem ih kao i kineska strana: izvanrednim i u daljem napredovanju. Budućnost naših odnosa je svetla i mislim da je realizacija ovih projekata, koje ste pomenuli, a koji ulaze u korpus rešenja kojima je Kina odlučila da pomogne zemlje centralne i istočne Evrope biti dobrodošla zato što sami nismo u stanju da isfinansiramo tako skupe projekte, kao što su infrastrukturni prioekti ili gradnja termo-elektrana.

Imamo dinamične odnose s Kinom. Nedavno sam ispratio posetu kineske delegacije Crnoj Gori, u toku je poseta Poli grupe, koja razovara na temu dva nova broda. Saradnja se nastavlja i napreduje na obostrano zadovoljstvo i veseli nas činjenica da sa jednom od najrazvijenijih ekonomija sveta imamo takav odnos, što nam dobro dođe da prevaziđemo momente krize kakve živimo svi zajedno u Evropi, a za Crnu Goru je dobro da skratimo to vreme i dođemo do kapaciteta neophodnih za dalji, budući razvoj, bilo u oblasti infrastrukture, gradnji energetskih objekata ili crnogorske flote.

Nedavno sam podsetio visoke zvaničnike Kine, koje sam video prilikom predaje akreditiva i drugim povodima, da nas veseli da posle šest godina od obnove nezavisnosti Crne Gore imamo takve odnose, kao da se družimo 63 godine od nastanka NR Kine. Raduje me što sam svedok i protagonista u ulozi razvoja dalje saradnje sa NRK.

2.Kako Podgovorica vidi budućnost odnosa sa NR Kinom, nakon 18. kongresa?

Osvrnuo bih se na sam 18. kongres. Mislim da je dočekati 18. kongres, u atmosferi u kojoj ga dočekuje Kina, za zavideti. Iamti takve rezultate na deset godina, imati 7 puta povećan BDP, imati fascinantne rezultate kakve je Kina ostvarila je zadivljujuće i obavezujuće za nove kineske valsti koje su upravo projektovane da se potvrde na ovom kongresu i da nastave tim putem, uz zaokret koji će Kina napraviti, od investiciono zavisne zemlje ka novoj strategiji potrošnje, koja bi trebalo da da novi zamajac domaćoj ekonomiji kako bi zadržala visoke stope rasta. Koliko znam, ta stopa će i dalje biti projektovana između 7 i 8 odsto, što je zadivljujuće ako se zna da je gotovo ceo svet u recesiji. Trebalo bi te svetske minuse pribrojati na kineski plus, pa videti kolika je to razlika u korist Kine.

Imamo česte i redovne susrete na visokom nivou. Nedavno su bile dve visoke delegacije, državna i partijska u poseti Kini. One su potvrdile spremnost i naše strane za saradnju, a čuli smo od kineskih zvaničnika i spremnost kineske strane da nas podrži. Sve što radimo, izraz je tako izražene spremnosti. Prvi projekat iz okvira novog aranžamana sa 16 zemalja, biće projekat sa Crnom Gorom i to gradnja još dva broda iz okvira Poli grupe i tim povodom, njihovi predstavnici ovih dana borave u Crnoj Gori.

3. Šta će karakterisati saradnju Kine i Crne Gore u 2013. godini?

Podsetio bih na okolnost da smo u Crnoj Gori dobili novu izvršnu vlast. Imali smo parlamentarne izbore i konstituisan je parlament koji treba da potvrdi sastav nove vlade. Ona će, kao prioritetan zadatak, imati realizaciju jednog od tih programa. Mislim da će prvi biti projekat iz oblasti energetike, termo-elektrana Pljevlja 2. Imamo razvijene i odmakle razgovore s nekoliko kineskih kompanija koje bi mogle da uđu u realizaciju ovog projekta. Mislim da će cela naredna godina biti posvećena realizaciji projekata. Verujem, takođe, da ćemo brzo doći i do drugih projekata, jer smo u razgovorima o termo-elektrani došli do toga da Kinezi imaju fantastične rezultate u eksploataciji vetra i sunčeve energije. Dobro zante da, delom, živimo na Mediteranu, sa puno sunčanih dana, a imamo i vetrove zimi, tako da bismo mogli realizovati i projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Nedavno su u Barskoj luci boravili predstavnici Šangajske luke. Trebalo bi da vide kako bi mogli da realizuju novi projekat, s obzirom na veliko iskustvo Šangaja. Imati takvo partnerstvo inspirativno je i vrlo korisno.

4.Šta ste prvo preduzeči kao novi ambasador Crne Gore i šta će biti prioriteti tokom Vašeg mandata?

Promovišem našu malu Crnu Goru u velikoj Kini. Iskoristio sam svaku priliku, da probam da našu stvarnost i ekonomsku realnost približim dragim kineskim sagovornicima i onima koji ne znaju gde se nalazi Crna Gora. Ima ih u Kini, pogotovo među mlađom populacijom, koji još ne znaju da se Jugoslavija pretvorila u šest nezavisnih država i da je Crna Gora jedna od tih država. U svakom slučaju, zadovoljstvo je kada dolazite iz jedne od najmanjih država na svetu u jednu od najvećih i probate nešto da uradite. Nisam obeshrabren, naprotiv, vrlo sam inspirisan i znam šta mi je činiti. Znate da mi iz Crne Gore već izvozimo jedan proizvod, koji u Kini nailazi na opšte dopadanje, a to je čuveno vino „vranac". Mi smo, na raznim skupovima, sretali ljude koji su imali sreću da ga probaju. Kažem sreću, jer im se vino dopalo, a vrlo dobro znate da je bolje, od bilo koje pisane reči, nečije iskustvo iz obilaska zemlje ili probanja nekog proizvoda. To može učiniti da se dobra reč o našem vinu raširi Kinom, na zadovoljstvo Poli grupe, čija je jedna kompanija uvoznik ovog vina. Nadam se da ćemo se brzo približiti kvoti, a to je da od naših fantastičnih 17 miliona boca, koliko iznosi produkcija Kombinata „Plantaže", 5 miliona bude za Kinu. Onda bismo spadali u izvoznike koji u kontinuitetu mogu da obnezbede tako visoku seriju, što je zahtev kineskih uvoznika. Nas raduje što taj uslov možemo da ispunimo.

Izvor: serbian.cri.cn