Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Borislav Marić: Produbljivanje reformi u Kini će doprineti opštem napretku Kine

Borislav Marić: Produbljivanje reformi u Kini će doprineti opštem napretku Kine


Treći plenum Centralnog komiteta Komunističke partije Kine održan je od 9. do 12. novembra ove godine, na kojem su kineski lideri doneli program za jačanje političkih reformi u Kini za period do 2020. godine. Kako će te odluke uticati na dalji razvoj Kine i kako se u svetu ocenjuju rezultati postignuti na trećem

Treći plenum Centralnog komiteta Komunističke partije Kine održan je od 9. do 12. novembra ove godine, na kojem su kineski lideri doneli program za jačanje političkih reformi u Kini za period do 2020. godine. Kako će te odluke uticati na dalji razvoj Kine i kako se u svetu ocenjuju rezultati postignuti na trećem plenumu? O tome razgovaramo sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u NR Kini, njegovom ekselencijom Borislavom Marićem.

-Predmetne reforme donesene na trećoj plenarnoj sednici 18. saziva CK KP Kine ocenjujemo kao vrlo značajne, jer se odnose na produbljivanje reformi na putu ka opštem napretku Kine. Tu su tri ključna elementa i to: jačanje demokratskih procesa, vladavina zakona i zaštita ljudskih prava. Taj proces se odvija i u drugim delovima sveta, primera radi ja sam pre pet godina bio ambasador u Savetu Evrope, gde su takođe tri ključna stuba rada Saveta Evrope vladavina zakona, demokratija i zaštita ljudskih prava. Ovo smatram veoma značajnim korakom u daljem razvoju Kine, jer će doprineti daljem procesu razvoja i napretka NR Kine.

MKR: Na trećem plenumu 18. saziva CK KP Kine donesene su mnoge mere, među kojima je odluka o sprovođenju dubokih ekonomskih reformi, odluka o zaštiti autorskih prava, formiranju savremenog sistema tržišta kulture itd. Kako ocenjujete ove mere kineske vlade?

-Smatram da ekonomske mere donesene na ovom plenumu govore o smanjenju uticaja vlade na tržište i dopuštanje tržišnim subjektima da na tržištu igraju odlučujuću ulogu. Kulturu ne bih posebno izdvajao, ovu oblast treba posmatrati kao deo sveukupnih reformi. Mislim da možemo očekivati ''tržišnu utakmicu'' na svim poljima, bez obzira da li se radi o kulturi, bankarstvu ili nekoj drugoj oblasti. Ključne reforme kineske vlade odnose se na ekonomiju, a ja bih izdvojio otklanjanje nelojalne konkurencije, otklanjanje monopola koje su do sada imali određeni subjekti itd. Uopšteno govoreći, kineska vlada je donela veoma važne i korisne odluke koje će omogućiti još bolji kvalitet razvoja privrede nego što je do sada bio.

MKR: Da li pratite kako teku refome u nekim određenim oblastima i u kojim?

-Treći plenum CK KP Kine je održan od devetog do dvanaestog novembra, znači pre mesec dana, zbog toga mislim da je veoma rano govoriti o tome koliko je postignuto do sada. Smatram da je dobro započet proces sprovođenja odluka, jer sam shvatio da su svima u Kini jasne poruke kineskog predsednika Sji Đinpinga i kineske vlade, svima je jasno da će odluke sa trećeg plenuma biti veoma korisne za dalji razvoj kineske privrede i društva.

MKR: Sekretarijat za saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope je otvorio zvaničan sajt, na kojem su članci Kineskog međunarodnog radija. Koliko informacije na sajtu Sekretarijata za saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope mogu da doprinesu boljem upoznavanju mogućnosti za saradnju? Imate li neke primjedbe i prijedloge?

-Sve informacije su više nego dobrodošle, a pogotovo informacije na sajtu Sekretarijata za saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, mnoge sam već pročitao. Što ima više informacija o sporazumu o saradnji Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, time je veća mogućnost da se veći broj kineskih kompanija zainteresuje za projekte u Bosni i Hercegovini ili nekoj drugoj zemlji. Nadam se da ćete nastaviti sa objavljivanjem raznih zanimljivijih informacija, jer će na taj način kineske kompanije dobiti više mogućnosti da se bolje upoznaju sa našim tržištem i da se eventualno zainteresuju za neki projekat. Mi u Bosni i Hercegovini intenzivno sarađujemo sa Kinom, naročito sa Sekretarijatom za saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Iduće godine planiramo da organizujemo Poslovni forum, u nadi da ćemo privući što veći broj uspešnih kineskih kompanija, kao i bosanskohercegovačkih kompanija i na taj način doprineti još boljoj saradnji dveju zemalja.

Izvor: serbian.cri.cn