Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Bolja ekonomska saradnja Srbije i Kine

Bolja ekonomska saradnja Srbije i Kine


Unapređenje ekonomske saradnje Srbije i Kine doprinelo strateško parterstvo dve zemlje potpisano 2009. godine, zaključeno na sastanku mećuvladine Komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju Srbije i Kine. Kao prioritet istaknut što hitniji početak radova na delu auto-puta na Koridoru 11. Strateško parnetrstvo S

Unapređenje ekonomske saradnje Srbije i Kine doprinelo strateško parterstvo dve zemlje potpisano 2009. godine, zaključeno na sastanku mećuvladine Komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju Srbije i Kine. Kao prioritet istaknut što hitniji početak radova na delu auto-puta na Koridoru 11.

Strateško parnetrstvo Srbije i Kine, potpisano 2009. godine, rezultiralo je unapređenjem ekonomske saradnje dve zemlje, posebno u oblasti infrastrukturnih projekata, zaključeno je na zasedanju mešovite međuvladine Komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju Srbije i Kine, kojom je predsedavao ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Ocenjeno je da se projekti izgradnja mosta Zemun-Borča i radovi na Termoelektrani "Kostolac 2" uspešno realizuju, a kao poseban prioritet istaknuto je što hitnije pokretanje radova na delu auto-puta na Koridoru 11.

Dinkić je ukazao da je potrebno ubrzati aktivnosti na zaključenju kreditnog ugovora sa kineskom Eksim bankom o izgradnji dela auto-puta od Obrenovca do Ljiga na Koridoru 11, kako bi se iskoristila ova građevinska sezona i što pre počeli radovi, saopštilo je Ministarstvo finansija i privrede.

Kineski zamenik ministra trgovine Li Đinzao rekao je da postoji potencijal da srpske kompanije više izvoze u Kinu.

Predloženo je da se u narednom periodu organizuju nastupi srpskih kompanija na sajmovima u Kini, kako bi se među privrednicima ostvarila bolja komunikacija, što će, kako je ocenjeno, otvoriti nove predloge za saradnju i ideje za realizaciju novih projekata.

Dinkić je rekao da se strategija razvoja Srbije zasniva na privlačenju direktnih investicija i rastu izvoza i dodao da su strateške razvojne grane automobilska, IT industrija i prehrambena industrija, zasnovana na poljoprivredi.

Ministar je istakao da su to oblasti koje bi mogle biti zanimljive kineskim kompanijama, koje bi u Srbiji otvarale proizvodne kapacitete radi izvoza na treća tržišta.

Dogovoreno je da se za potencijalne kineske investitore organizuju prezentacije o mogućnostima ulaganja u Srbiji.

Dinkić je ponovio da svi investitori u Srbiji imaju mogućnost preferencijalnog izvoza srpske robe po sporazumima o slobodnoj trgovini sa zemljama CEFTA sporazuma, Ruske Federacije, Belorusije, Turske, EFTA i EU, što je tržište od milijardu ljudi.

Kineska i srpska strana zadovoljne su dosadašnjom saradnjom i izrazile nadu da će ona biti nastavljena, kako u infrastrukturnim projektima, tako i u oblasti investicija.

Ljajić sa zamenikom kineskog ministra trgovine

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić razgovarao je sa zamenikom ministra trgovine Kine Lijem Đinzaom o unapređenju ukupnih ekonomskih odnosa dve zemlje i mogućnostima za povećanje robne razmene.

Li je istakao da robna razmena Srbije i Kine raste iz godine u godinu, dok je Ljajić je rekao da očekuje da će se u narednom periodu značajno povećati izvoz srpskih proizvoda na kinesko tržište, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ljajić i Li su rekli da su zadovoljni visokim nivoom političkih odnosa Srbije i Kine, ali i naglasili da ti odnosi moraju biti praćeni i adekvatnom ekonomskom saradnjom.

Izvor: rts.rs