Uvoz iz Kine
email adresa

09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Bivši predsjednik RH-a: Moramo ukloniti predrasude o Kini

Hrvatske dnevne novine, Jutarnji list su 12. studenog 2012. objavile članak bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, koji je visoko ocijenio 18. Nacionalni kongres KPK-a i dostignuća Kine u posljednih nekoliko godina. U članku pod naslovom "Kineske promjene i nasljeđe", Mesić je rekao da je Hrvatska pri
Bivši predsjednik RH-a: Moramo ukloniti predrasude o Kini
Gabriel Grupa agent za pronalaženje i slanje robe iz Kine.
Kategorija: Vesti iz arhive

Hrvatske dnevne novine, Jutarnji list su 12. studenog 2012. objavile članak bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, koji je visoko ocijenio 18. Nacionalni kongres KPK-a i dostignuća Kine u posljednih nekoliko godina.

U članku pod naslovom "Kineske promjene i nasljeđe", Mesić je rekao da je Hrvatska prije slabo poznavala Kinu, budući se previše fokusirala na održavanje odnosa s EU-om i SAD-om. Stoga, u ovom važnom trenutku kada se u Kini održava 18. Nacionalni kongres KPK-a, Hrvatska se zaista mora upitati koliko dobro poznaje Kinu, te ima li potpuno i suvremeno razumijevanje položaja Kine na međunarodnoj sceni?

Mesić je rekao da u sadašnjem svijetu zemlje trećeg svijeta i nove rastuće velike zemlje igraju važnu ulogu, a među kojima je Kina bez sumnje jedna od onih koje zauzimaju najistaknutiju poziciju. Zbog toga Hrvatska mora bolje upoznati Kinu, te staviti Kinu na odgovarajuće mjesto u svojoj diplomaciji. Mesić se posebno osvrnuo na KPK i kinesku vladu koje trenutačno rade na pomlađivanju kadrova u državnom vrhu, dok istovremeno Kina održava dobar kontinuitet u svojoj temeljnoj politici. Kineska politika dugoročno planira razvoj Kine u idućih desetak godina, a ne samo za par godina do idućih izbora, tako da je to jedna značajna prednost koju samo Kina ima, a koju druge velike zemlje nemaju.

U članku se spominje da je Mesić otkako je napustio ured više puta posjetio Kinu. Svaki put kod posjeta Kini, izrazio bi iskreno divljenje zbog kineskog napretka i snažnog razvoja. Bivši hrvatski predsjednik već više godina proučava socijlistički model razvoja s kineskim karakteristikama, tj. Koegzistenciju rukovodstva Komunističke partije Kine i tržišne ekonomije. Mesić smatra da je Kina svojim uspjehom potvrdila ovaj model. Nakon desetljeća razvoja, Kina sada kreće naprijed i ulazi u krug razvijenih zemalja. Naravno postoje i pojedini problemi u procesu razvoja tržišne ekonomije u Kini, poput neravnopravnosti, neravnomjernog razvoja gradova i sela itd.. Ali vlada Kine je vrlo budna po ovim pitanjima te nastoji poboljšati opći standard svojih građana, posebno uvjete života onih koji žive u siromašnijim pokrajinama.

Mesić je ujedno posebno istaknuo da mnogi trebaju ukloniti svoje predrasude o Kini, pritom spomenuvši kao primejer svoj prvi posjet Pekingu. Prije dolaska je zamišljao Kinu kao zemlju gdje je prisutna gužva bicikala i ljudi, ali kad je stigao, ugledao je automobile i najsuvremenije autoceste. Bivši hrvatski predsjednik predložio je Hrvatima da posjete Šangaj, budući ovaj je grad ogledalo kineskog razvoja, kako bi ondje bolje doživjeli koncept modernog grada.

Izvor: croatian.cri.cn