Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Bivši predsjednik RH-a: Moramo ukloniti predrasude o Kini

Bivši predsjednik RH-a: Moramo ukloniti predrasude o Kini


Hrvatske dnevne novine, Jutarnji list su 12. studenog 2012. objavile članak bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, koji je visoko ocijenio 18. Nacionalni kongres KPK-a i dostignuća Kine u posljednih nekoliko godina. U članku pod naslovom "Kineske promjene i nasljeđe", Mesić je rekao da je Hrvatska pri

Hrvatske dnevne novine, Jutarnji list su 12. studenog 2012. objavile članak bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, koji je visoko ocijenio 18. Nacionalni kongres KPK-a i dostignuća Kine u posljednih nekoliko godina.

U članku pod naslovom "Kineske promjene i nasljeđe", Mesić je rekao da je Hrvatska prije slabo poznavala Kinu, budući se previše fokusirala na održavanje odnosa s EU-om i SAD-om. Stoga, u ovom važnom trenutku kada se u Kini održava 18. Nacionalni kongres KPK-a, Hrvatska se zaista mora upitati koliko dobro poznaje Kinu, te ima li potpuno i suvremeno razumijevanje položaja Kine na međunarodnoj sceni?

Mesić je rekao da u sadašnjem svijetu zemlje trećeg svijeta i nove rastuće velike zemlje igraju važnu ulogu, a među kojima je Kina bez sumnje jedna od onih koje zauzimaju najistaknutiju poziciju. Zbog toga Hrvatska mora bolje upoznati Kinu, te staviti Kinu na odgovarajuće mjesto u svojoj diplomaciji. Mesić se posebno osvrnuo na KPK i kinesku vladu koje trenutačno rade na pomlađivanju kadrova u državnom vrhu, dok istovremeno Kina održava dobar kontinuitet u svojoj temeljnoj politici. Kineska politika dugoročno planira razvoj Kine u idućih desetak godina, a ne samo za par godina do idućih izbora, tako da je to jedna značajna prednost koju samo Kina ima, a koju druge velike zemlje nemaju.

U članku se spominje da je Mesić otkako je napustio ured više puta posjetio Kinu. Svaki put kod posjeta Kini, izrazio bi iskreno divljenje zbog kineskog napretka i snažnog razvoja. Bivši hrvatski predsjednik već više godina proučava socijlistički model razvoja s kineskim karakteristikama, tj. Koegzistenciju rukovodstva Komunističke partije Kine i tržišne ekonomije. Mesić smatra da je Kina svojim uspjehom potvrdila ovaj model. Nakon desetljeća razvoja, Kina sada kreće naprijed i ulazi u krug razvijenih zemalja. Naravno postoje i pojedini problemi u procesu razvoja tržišne ekonomije u Kini, poput neravnopravnosti, neravnomjernog razvoja gradova i sela itd.. Ali vlada Kine je vrlo budna po ovim pitanjima te nastoji poboljšati opći standard svojih građana, posebno uvjete života onih koji žive u siromašnijim pokrajinama.

Mesić je ujedno posebno istaknuo da mnogi trebaju ukloniti svoje predrasude o Kini, pritom spomenuvši kao primejer svoj prvi posjet Pekingu. Prije dolaska je zamišljao Kinu kao zemlju gdje je prisutna gužva bicikala i ljudi, ali kad je stigao, ugledao je automobile i najsuvremenije autoceste. Bivši hrvatski predsjednik predložio je Hrvatima da posjete Šangaj, budući ovaj je grad ogledalo kineskog razvoja, kako bi ondje bolje doživjeli koncept modernog grada.

Izvor: croatian.cri.cn