Uvoz iz Kine
email adresa

09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

BiH-Kina: Pokrivenost uvoza izvozom oko tri odsto

Ukupan obim trgovinske razmjene BiH i Kine u posljednjih pet godina /2010-2014/ iznosio je 1,68 milijardi KM, od čega se 1,64 milijardi KM odnosilo na uvoz
BiH-Kina: Pokrivenost uvoza izvozom oko tri odsto
Gabriel Grupa agent za pronalaženje i slanje robe iz Kine.
Kategorija: Vesti iz arhive

Hasić je prije početka seminara pod nazivom „Kako poslovati sa Kinom“ rekao da poslovna saradnja dvije zemlje nije na zavidnom nivou, jer je pokrivenost uvoza izvozom u tom periodu svega tri odsto.

„Ovo je prilika da tražimo prostora, odnosno da unapređujemo trgovinsku saradnju, tačnije da poboljšamo strukturu s jedne strane, a s druge da smanjimo ovaj trgovinski deficit“, izjavio je Hasić novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, BiH iz Kine uvozi široku lepezu proizvoda – od mašina, uređaja, farmaceutskih proizvoda, do poljoprivrednih proizvoda kao što su voće i povrće, a na kinesko tržište izvozi papir, celulozu i nekoliko grupa proizvoda niže faze obrade, što upućuje da je neophodno promijeniti strukturu.

Hasić je naglasio da je današnji seminar namijenjen članicama poslovne zajednice – privatnom i javnom sektoru, uključujući i pojedince koji su zainteresovani da rade sa Kinom, a učesnici će razgovarati o osnovnim informacijama o ovom rastućem tržištu u svijetu, o poslovnim odnosima i običajima, te o načinu otvaranja preduzeća u ovoj azijskoj državi, jer je riječ o izuzetno probirljivom tržištu.

Ekonomski i komercijalni savjetnik u Ambasadi Kine u BiH Li Janžong smatra da je nepoznavanje kineskog i tržišta BiH jedan od razloga nezavidne poslovne saradnje dvije zemlje.

Prema njegovim riječima, u posljednje dvije godine povećan je izvoz kineskih proizvoda na tržište BiH, zahvaljujući učešću kineskih firmi u izgradnji termoelektrane „Stanari“.

Janžong je rekao da će na seminaru biti predstavljen način poslovanja u Kini i kako uspostaviti kontakte sa firmama ove najveće azijske zemlje, te dodao da je Kina spremna da investira kapital u BiH, uglavnom u infrastrukturne projekte.

On je podsjetio da je 2012. godine Kina inicirala saradnju sa zemljama srednje i istočne Evrope, što je rezultiralo predstavljanjem firmi iz tih regiona na kineskom sajmu za specijalne proizvode.

Predavač na seminaru Peđa Miličić, koji je proveo 10 godina u Pekingu, smatra da bi BiH na kinesko tržište mogla da plasira prehrambene proizvode – prvenstveno sireve i vina, jer su, kako je rekao, na ovom tržištu na cijeni vina iz Hrvatske.

Izvor: capital.ba