Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

BEZ OTKAZA U ŽELEZARI Na šta se sve obavezao kupac iz Kine


Vlada Srbije prihvatila je ponudu kineske kompanije „Hestil“ za privatizaciju Železare Smederevo po ceni od 46 miliona evra

Vlada Srbije prihvatila je ponudu kineske kompanije „Hestil“ za privatizaciju Železare Smederevo po ceni od 46 miliona evra, što je oko 300.000 evra više od tražene. Kompanija "Hestil", inače, doskora je bila poznata prema engleskoj skraćenici HBIS - Hebei Iron and Steel. Pored cene, ono što je za Srbiju posebno važno je da se kineska kompanija obavezala da niko od 5.000 zaposlenih neće dobiti otkaz, potvrdili su za „Blic” ministar privrede Željko Sertić, ali i predsednik Samostalnog sindikata Železare Siniša Prelić.

Prodaja Smederevske željezare

Plate neće biti manje

- Svi ostaju na radnim mestima i s primanjima garantovanim kolektivnim ugovorom. Dakle, plate neće biti smanjene, mogu samo da porastu ukoliko poslovanje kompanije to bude dozvolilo. Svakako ulazimo u mirnije i sigurnije vode - kaže Prelić.

Investicije koje su Kinezi najavili u naredne dve godine nagoveštavaju da će budućnost radnika, ali i grada biti sigurnija.

„Investicije bi trebalo da budu veće od 300 miliona dolara i biće uložene u osnovna sredstva i infrastrukturu. Najveći deo novca biće uložen u galvanizaciju (pocinkovanje) za građevinsku i auto-industriju. Na osnovu poslovnog plana i trenutnih tržišnih okolnosti, plan je da se dostigne maksimalna proizvodnja od 2,1 milion tona“, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Potpisivanje ugovora do kraja aprila

Ministar privrede ranije je najavio da će ugovor biti potpisan do kraja aprila.

Iako je ovo na prvi pogled gotovo završena priča, da bi je zaokružila, Srbija mora da sačeka i dozvolu Evropske komisije. Kako nezvanično saznajemo, srpska delegacija će narednih dana obavestiti Brisel o ponudi koju je kineski investitor dao za smederevsku Železaru.

Čeka se zeleno svetlo iz Brisela

- Narednih dana Evropska komisija biće obaveštena o svim detaljima koje su Kinezi definisali u svojoj ponudi - od finansija do investicija. Njihov fokus posebno su planirane investicije Kineza u Smederevo, ali i izveštaj o davanju državnog novca u Železaru od 2012. do 1. februara 2015. Upozorili su nas da će, ukoliko je država preplatila finansiranja Železare, tražiti od Kineza da taj novac vrate. Takođe traže garancije da će na tržište EU iz Smedereva biti plasiran samo srpski čelik, a nikako ne i metal proizveden u Kini - kaže naš sagovornik.

On dodaje da prvi signali koji stižu iz Brisela pokazuju da EK neće imati dodatne zahteve.

- Mislim da oni neće biti prepreka za privatizaciju Železare, ali ipak, treba sačekati pisanu odluku - kaže naš izvor.

Pored zelenog svetla iz Brisela, da bi „Hestil“ konačno preuzeo Železaru, dozvolu mora da da i služba nadležna za sprečavanje pranja novca.

POVEĆANJE PROIZVODNJE

Član Nadzornog odbora Železare Bojan Bojković kaže da bi za godinu-dve čeličana uz povoljne tržišne uslove mogla da ostvari izvoz i do 1,5 milijardi dolara godišnje.

„Proizvodnja će odmah biti povećana, mada ne još na maksimalni nivo. A ispunjavanje maksimalnih kapaciteta možemo da očekujemo za tri-četiri godine. Godišnje 1,76 miliona tona je više nego duplo u odnosu na trenutni nivo proizvodnje“, kaže Bojković.

Izvor: blic.rs