Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Beograd uskoro regionalni centar za kineske investicije

Beograd uskoro regionalni centar za kineske investicije


Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije, Milan Bačević, izjavio je za Kineski međunarodni radio da će Srbija predloziti da Beograd postane centar za kineske investicije u centralnoj i istocnoj Evropi. Bacevic je ovo saopstio u nedelju, u Tianđinu, nakon potpisivanja Memoranduma o raz

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije, Milan Bačević, izjavio je za Kineski međunarodni radio da će Srbija predloziti da Beograd postane centar za kineske investicije u centralnoj i istocnoj Evropi. Bacevic je ovo saopstio u nedelju, u Tianđinu, nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju u oblasti geologije i rudarstva sa kineskim Ministarstvom prirodnih resursa. Pre toga, ministar Bačević bio je gost ministarske konferencije u ovom gradu, organizovane u sklopu velike sajamske priredbe "Kinesko rudarstvo 2013".

"Prvi sastanak van Kine, u okviru prošle godine uspostavljenog mehanizma za saradnju sa zemljama centralne i istočne Evrope, biće održan sredinom ovog meseca u Bukureštu. Pomenuti mehanizam za saradnju velika je razvojna šansa u nasem delu Evrope. Mi ćemo tom prilikom predložiti da Beograd postane centar za kineske investicije, jer se u Srbiji, u saradnji sa kineskim partnerima, već realizuju veliki infrastrukturni projekti i to je najbolje za srpske ekonomske i političke interese", rekao je Bacevic.

Govoreći na sastanku sa kineskim kolegom, ministrom prirodnih resursa Đianom Damingom, Bačević je napomenuo da su kineske kompanije za istraživanje rudnih ležista u velikoj meri prisutne u Srbiji, ali kao deo uglavnom kanadskih i australijskih kompanija.

"Ovo je prilika da kineske kompanije u Srbiji nastupe pod kineskom zastavom, u obostranom interesu. Sredstva za nastup kineskih rudarskih kompanija, kada su istraživanja u pitanju, obezbeđuje vlada u Pekingu, ali ne treba zaboraviti ni fondove kojima raspolažu moćne kineske kompanije iz ovog sektora. Kina je velika sila, kada je eksploatacija i prerada tehnogenih sirovina u pitanju, raspolaže najsavremenijom opremom i važno je da se kao investitor pojavi u Srbiji u oblasti eksploatacije ruda, a ne samo istraživanja ležišta", izjavio je Bačević.

Kineski ministar Đian Damning predočio je opšte predloge za produbljenje saradnje sa Srbijom, uz napomenu da će biti osnovan poseban fond, vredan 25 miliona evra, koji bi mogao biti uvecan kako napredak u rudarskoj saradnji bude odmicao.

Ministar Bačevic u ponedeljak nastavlja učešće na ministarskoj konferenciji u Tiađinu, kada će se obratiti kineskim zvaničnicima i privrednicima, a nakon toga će biti potpisan i Memorandum o razumevanju između Geološkog zavoda Srbije i Instituta za rudarstvo NR Kine.

Tokom boravka ministra Bačevića u Tianđinu dogovoreno je i da njegov kineski kolega, Đian Daming, uskoro poseti Srbiju, kako bi proširenje saradnje dve zemlje u oblasti rudarstva i geologije bilo što pre realizovano.

Izvor:serbian.cri.cn