Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Bar sarađuje sa kineskom lukom

Bar sarađuje sa kineskom lukom


Predsjednik opštine Bar Zoran Srzentić i gradonačelnik kineskog grada Ningboa Lu Zijuom potisali su Memorandum o razumjevanju i uspostavljanju prijateljskih odnosa i saradnje između ta dva grada

Predsjednik opštine Bar Zoran Srzentić i gradonačelnik kineskog grada Ningboa Lu Zijuom potisali su Memorandum o razumjevanju i uspostavljanju prijateljskih odnosa i saradnje između ta dva grada. Delegacija Opštine Bar, koju predvodi predsjednik Opštine Zoran Srzentić, boravi u službenoj posjeti Kini. Sastanku u Kini su prisustvovali i generalni sekretar Vlade Ningboa Vang Janše, direktor Kancelarije za spoljne poslove Džudi Žuang i zamjenik direktora Je Rongzong.

 

Bar - Ningbo potpisivanje saradnje

 

Gradonačelnik Ziju je istakao da je Ningbo lučki grad koji se prostire na 10.000 km2 kopna i mora, u kojem živi više od 10 miliona ljudi, a koji je u 2014. godini dostigao GDP od 16.000 američkih dolara po glavi stanovnika.

Pored toga, on je naveo da se grad nalazi u istočnom dijelu Kine i predstavlja ekonomski centar, prije svega zahvaljujući aktivnostima koje se odnose na uvoz i izvoz, pretovar robe i druge lučke poslove.

S obzirom na to da je Bar najveća luka na Balkanu, gradonačelnik Ziju, kao jedan od najperspektivnijih vidova saradnje vidi u povezivanju Luke Bar sa Lukom Ningbo, koja je četvrta luka u svijetu po pretovaru tereta.

Predsjednik Opštine Bar Zoran Srzentić predstavnike kineske delegacije upoznao je sa pravcima razvoja Bara, od kojih su najznačajniji turizam, saobraćaj i poljoprivreda.

“Bar posjeduje prelijepe peščane plaže, Staru maslinu, koja je prema poslednjim istraživanjima stara 2040 godina i u njemu se nalazi najveća luka u Crnoj Gori i na Balkanu, Luka Bar. Jedan od prioriteta razvoja Bara će predstavljati i proizvodnja organske hrane, uzgajanje vinove loze i agruma”, saopštio je Srzentić.

Srzentić je istakao da će se potpisivanjem ovog Memoranduma učvrstiti već postojeći dobri odnosi sa Ningbom i proširiti oblasti saradnje, kao i da u narednom periodu očekuje dolazak kineskih turista i investitora, posebno u oblasti hotelijerstva.

Bar je jedan od 16 gradova Centralne i Istočne Evrope koji učestvuje na prvom Sajmu investicija i trgovine - China CEEC - EXPO 2015 i sa kojim je kineski grad Ningbo potpisao Memorandum o razumijevanju.

 

Izvor: rtcg.me