Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Bar-Boljare, put prijateljstva CG i Kine

Bar-Boljare, put prijateljstva CG i Kine


Projekat kakav je autoput Bar-Boljare, simbolički će biti i put prijateljstva Crne Gore i Kine i dva naroda, zaključio je danas predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić na sastanku sa potpredsjednikom Svekineskog Narodnog Kongresa Zhang Pingom u Podgorici. Krivokapić i Ping su kazali da dvije države sve

Projekat kakav je autoput Bar-Boljare, simbolički će biti i put prijateljstva Crne Gore i Kine i dva naroda, zaključio je danas predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić na sastanku sa potpredsjednikom Svekineskog Narodnog Kongresa Zhang Pingom u Podgorici. Krivokapić i Ping su kazali da dvije države sve intenzivnije sarađuju, kako u trgovniskoj, turističkoj, tako i u naučnoj sferi.

“Sagovornici su podvukli da pored saradnje, kako u pomorskoj industriji (treći brod je u izgradnji), saobraćaju, postoji veliki potencijal Crne Gore da turistički primi sve veće interesovanje Kineza, jer je samo tokom prošle godine 10 miliona Kineza turistički boravilo van svoje države. Pored rasta u turizmu, zabilježen je i trgovinski rast od čak 40% na relaciji dvije ekonomije”, navodi se u saopštenju iz kabineta Krivokapića.

Krivokapić je je informisao svog gosta da Skupština Crne Gore ubrzo očekuje u proceduri set dokumenata koji će značiti realizaciju projekta autoputa Bar-Boljare.

“On je u razgovoru sa Pingom iznio ocjenu da će istorijski poduhvat Crne Gore i projekat nad projektima kakav je auto-put, simbolički biti i put prijateljstva dvije države i dva naroda”, navodi se u saopštenju.

“Naše generacije su imale privilegiju da odrastaju uz kultni jugoslovenski film “Most”. I danas na Đurđevića tari egzistira taj grandiozni objekat-spomenik. Sudbina je htjela da će Kina, nadamo se, izgraditi najveći lučni most i to baš u Crnoj Gori u sklopu projekta auto-puta. Taj most će biti simbol našeg prijateljstva i zamajac daljem razvoju Crne Gore”, poručio je Krivokapić.

Ping je kazao da se raduje projektu izgradnje auto-puta i da je uvjeren da će početak realizacije ovog velikog poduhvata za Crnu Goru krenuti uskoro, te da će projekat imati prijateljsku podršku čitavog sistema.

“NR Kina se integriše u novi globalni trend i Kina želi jačanje saradnje sa svijetom, a tu je i naša velika želja za jačanjem prijateljstva sa Crnom Gorom”, poruka je Zhang Pinga.

“Skupština Crne Gore i Svekineski Narodni Kongres su istitucije o vitalnog značaja u političkom životu dvije države, te je u narednom periodu potrebno raditi na jačanju institucionalne veze ove dvije institucije. Kako u zakonodavnom procesu tako i u razmjeni iskustava koja se tiču vladavine prava i borbe protiv korupcije. U NR Kini vladavina prava i anti-korupcija zauzimaju prioritetno mjesto u državnoj agendi, stoga su sagovornici ocijenili da u toj borbi, za zajedničke ciljeve, dva Parlamenta mogu dati veliki doprinos”, navodi se u saopštenju.

Izvor: rtcg.me