Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Bajić za CRI: Velika mi je čast što će se „O gringo" naći u Kini

Bajić za CRI: Velika mi je čast što će se „O gringo" naći u Kini


Dani srpskog filma u Kini biće održani od 18. do 24. juna u Pekingu Šangaju. Jedan od filmova, koji će se naći pred publikom biće i dokumentarac reditelja Darka Bajića „O Gringo", koji govori o fantastičnom uspehu srpskog fudbalera Dejana Petkovića – Ramba. - Mislim da će publika sa interesovanjem prih

Dani srpskog filma u Kini biće održani od 18. do 24. juna u Pekingu Šangaju. Jedan od filmova, koji će se naći pred publikom biće i dokumentarac reditelja Darka Bajića „O Gringo", koji govori o fantastičnom uspehu srpskog fudbalera Dejana Petkovića – Ramba.

- Mislim da će publika sa interesovanjem prihvatiti činjenicu da je fudbaler iz jedne male zemlje Srbije u Brazilu postao legenda i da je tri puta bio najbolji fudbaler Brazila, i više puta dobijao mnogobrojne nagrade. A jedan je i od najomiljenijih fudbalera u Brazilu. Petković je i jednu sezonu igrao u Kini za Šangaj, i tim je upravo te godine osvojio prvenstvo – rekao je srpski reditelj na početku razgovora za Kineski međunarodni radio.

Bajić ističe da je Bata Živojinović svojim već legendarnim filmom „Valter" stvorio most između kineske i srpske kulture.

- Kineska kineamtografija je kroz kinesku kulturu koju predstavlja, dovela do promena u načinu gledanja na kinematografiju uopšte – ističe Bajić.

Sve češće se snimaju filmovi u zajedničkoj holivudskoj i kineskoj produkciji. Poznati srpski reditelj kazao je da to svakako neće umanjiti kvalitet kineskog filma.

- Holivudski film je industrija, i oni su kroz mrežu bioskopa(multipleksa) svuda u svetu našli možda najbrži način da dođu do publike. S druge strane kineski film nema tu vrstu infrastrukturne podrške, ali su kvalitetom i specifičnošću kineskog jezika uspeli da se nametnu u svetu i ostave pečat u svetskoj kinematografiji- rekao je srpski reditelj.

Bajić naglašava da često sa svojim studentima na Fakultetu dramske umetnosti razgovara i analizira kineske filmove.

- Kineski film mi je privlačan zato što su autori hrabri, što su glumci našli način da komuniciraju sa celim svetom, ali ostavili svoj specifičan odnos prema glumi i prema tradiciji. Zato i gledam kineske filmove otvorenih očiju i sa puno želje da mnoge stvari saznam.

Izvor: serbian.cri.cn