Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Bačević: Studija za kanal pri kraju

Bačević: Studija za kanal pri kraju


Ministar rudarstva Milan Bačević izjavio je da je izrada studije izvodljivosti projekta kanala Velika Morava pri kraju, javila je agencija Tanjug. Prema njegovim rečima, dosadašnji rezultati koji se tiču mogućnosti realizacije tog projekta, ohrabrujući su. Bačević je na javnom slušanju o projektu Velika Mo

Ministar rudarstva Milan Bačević izjavio je da je izrada studije izvodljivosti projekta kanala Velika Morava pri kraju, javila je agencija Tanjug.

Prema njegovim rečima, dosadašnji rezultati koji se tiču mogućnosti realizacije tog projekta, ohrabrujući su. Bačević je na javnom slušanju o projektu Velika Morava u Narodnoj skupštini rekao da je urađeno 95 odsto studije izvodljivosti i da se očekuje da će ona biti vrlo ubrzo završena, jer nedostaju samo podaci koji se tiču nautičke karte Morave.

On je istakao da ne postoji nijedan razlog zbog koga bi Srbija sada trebalo da odsutane od ovog strateškog i nacionalnog projekta, najvećeg, koji je Srbija ikada imala.

"Sve velike ideje u istoriji čovečanstva nailazile su uvek na otpore, pa i ova. Ne može niko da nas uveri da je ovo loš projekat", rekao je Bačević i dodao da Srbija nema nameru da se zadužuje za njegovu realizaciju i da bi koncesija bila najbolje rešenje za sprovođenje tog velikog posla.

On je poslanike pozvao da ne budu žrtve spekulacija da je reč samo o plovnom putu i naglasio da to on nikada nije rekao.

Izgradnja tog kanala omogućila bi i čuvanje od poplava oko 80.000 hektara najplodnijih poljoprivrednih površina uz Moravu, izgradnja najmanje pet hidroelektrana za proizvodnju struje duž tog plovnog puta, stvarili bi se i uslovi za razvoj turizma, zaustavio bi se proces odumiranje sela u moravskom slivu, uredila obala i zaštitila životna sredina.

Srbija, kako je ukazao, preko ovog projekta može da valorizuje svoj geografski položaj, da se približi zapadnoj i centralnoj Evropi, da se poveže sa južnopm Evropom i dalje preko Mediterana sa ostatkom sveta.

Ministar je napomenuo da iza tog projekta stoji Vlada Srbije, koja ga je jednoglasno ovlastila da potpiše protokol za izradu studije izvodljivosti sa kineskim partnerima, kao i da ga podržavaju predsednik Tomislav Nikolić, kao i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

On je rekao da očekuje da će i Makedonija i Grčka ući u taj posao ako njihova studija izvodljivosti pokaže opravdanost projekta.

Predsednik Odbora za privredu Skupštine Srbije Aleksandra Tomić rekla je da tako velike i geostrateški značajne projekte, kao što su "Kanal Morava" i gasovod "Južni tok" treba podržati, jer će time Srbija ojačati privrednu poziciju u regionu i Evropi.

Izvor: serbian.cri.cn