Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Autorski članak Li Kećianga u medijima zemalja Centralne i Istočne Evrope

Autorski članak Li Kećianga u medijima zemalja Centralne i Istočne Evrope


Pozdrav preko dalekih planina i rijeka--govor ususret održavanju Drugog susreta vođa Kine i zemalja Srednje i Istočne EuropeLi Keqiang, premijer Narodne Republike Kine Iako postoji velika geografska udaljenost između Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe, naša srca su povezana. Prije više od dvadesetak godi

Pozdrav preko dalekih planina i rijeka
--govor ususret održavanju Drugog susreta vođa Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe
Li Keqiang, premijer Narodne Republike Kine

Iako postoji velika geografska udaljenost između Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe, naša srca su povezana. Prije više od dvadesetak godina posjetio sam neke zemlje Srednje i Istočne Europe, koje su na mene ostavile duboke dojmove. Dana 26. studenog, sastanak vođa Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe te svečanost otvaranja Trećeg trgovinskog foruma održat će se u Bukureštu. Ja ću sudjelovati na oba sastanka i posjetiti Rumunjsku gdje očekujem razgovore s vođama tih 16 zemalja o budućim suradnjama u raznim područjima te konkretnu komunikaciju s predstavnicima različitih krugova. Pred svoj put, ja, u ime kineskog naroda, šaljem srdačne pozdrave svim narodima Srednje i Istočne Europe.

Kina i zemlje Srednje i Istočne Europe međusobno se poštuju i podupiru te tradicionalno njeguju duboko prijateljstvo. Prije više od 60 godina kada je osnovana Narodna Republika Kina, zemlje Srednje i Istočne Europe prve su priznale našu zemlju te okrenule novu stranicu međusobnog prijateljstva i suradnje. Tijekom dugog razdoblja, bez obzira na prirodne katastrofe i financijske poteškoće, uvijek pomažemo jedni drugima. Ovakvo prijateljstvo dugoročno će ostati u srcima kineskog i naroda Srednje i Istočne Europe. U 21. stoljeću, reforma i otvaranje prema svijetu ušle su u novu fazu, a gospodarske promjene u zemljama Srednje i Istočne Europe uzrokom su novih postignuća. Naši odnosi tako, pred novim povijesnim uvjetima, dobivaju novi život i prilike. Ovih godina, ja sam se stalno susretao s mnogim vođama iz zemalja Srednje i Istočne Europe u raznim prigodama. Često jedni dugima šaljemo čestitke i njegujemo dobre odnose. Vjerujem kako će moj posjet ojačati razumijevanje i suradnju između Kine i tih 16 zemalja.

U 2012., obujam trgovinske razmjene između Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe preskočio je 50 milijardi američkih dolara. Trgovinska suradnja tako je postigla dobre rezultate. Kina je u područje Srednje i Istočne Europe poslala više od sto delegacija za trgovinske investicije te promicala suradnju u prehambenom te sektorima proizvodnje elektirčne energije, novih izvora energije i drugim područjima koje vezuju Kinu i navedene zemlje. Kina je s Mađarskom, Albanijom i drugim zemljama potpisala sporazume o razmjeni valuta čime je pruženo više mogućnosti za financiranje i suradnju među tvrtkama u navedenim zemljama. Poljoprivredna suradnja između Kine, Rumunjske i drugih zemalja već je postigla mnogo. Suradnja za izgradnju infrastukture između Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe se neprekidno širi. Projekt mosta iznad Dunava u Beogradu već je postao simbol kinesko-srpskog prijateljstva. Sastanak lokalnih čelnika iz Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe koji je održan u srpnju ove godine u kineskom gradu Chongqingu, privukao je više od 600 tvrtki i više od 1 000 predstavnika. Taj sastanak odigrao je važnu ulogu u povezivanju svih strana te je bio od koristi običnom stanovništvu svih zemalja koje sudjeluju u okviru ovog mehanizma suradnje.

Trenutno, obujam trgovinske razmjene između Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe iznosi samo 10% razmjene između Kine i Europe tako da tu i dalje postoji veliki potencijal za povećavanje praktične suradnje. Mi smo izdržali međunarodnu financijsku i europsku dužničku krizu, te općenito rečeno, gospodarski rast je stabilan. Svi pripadamo novom tržištu i svi se suočavamo sa zajedničkim zadacima vezanim uz gospodarske promjene i inovacije. Kina trenutno provodi strategiju otvaranja prema Zapadu, a tvrtke ubrzavaju svoje puteve izvan Kine. Istovremeno, zemlje Srednje i Istočne Europe sve više pažnje pridaju otvaranju prema Istoku. Tako su azijsko-pacifičko i kinesko tržište postali cilj poduzeća iz navedenih zemalja. Mi imamo isti plan i smjer, odnosno da trgovinska suradnja dobije aktivnu energiju te pokaže niz novih točaka za rast.

---- Zemlje Srednje i Istočne Europe imaju visokokvalitetne sir i mliječne kao i mesne proizvode te alkoholna pića. Ubrzana kineska urbanizacija povećat će potražnju za govedinom, janjetinom, sirevima, vinima i drugim proizvodima. Iz tog razloga će zemlje Srednje i Istočne Europe postati važan izvor uvoza i poljoprivrednih proizvoda zbog čega će se, bez sumnje, naša trgovinska razmjena u poljoprivrednom sektoru također podići na novu razinu.

---- Većina zemalja Srednje i Istočne Europe suočava se s problemima obnove državnih željeznica, autocesta, luka kao i drugih vrsta infrastrukture vezanih uz promet. Kineska industrija prometa i prijevoza snažno se razvija. Naročito je na visokoj razini naša izgradnja brzih vlakova i opreme kojima se odlično upravlja. Ukupna dužina pruga za brze vlakove uskoro će preskočiti 10 tisuća kilometara. Zbog toga smo uvjereni da će razni projekti izgradnje infrastrukture u zemljama Srednje i Istočne Europe biti kvalitetno dovršeni.

---- Infrastruktura za električnu energiju treba obnovu i promjene, a kineska proizvodnja i gradnja opreme za hidroelektrane i proizvodnju struje putem energije koju proizvodi vatra već su dosegli svjetsku razinu. Također smo razvili i tehnike proizvodnje električne energije putem atomske, solarne i energije vjetra. Naše sposobnosti za proizodnju opreme su na svjetskoj razini. Naši proizvodi imaju veće sposobnosti i nižu cijenu zbog čega mogu postati idealan izbor za zemlje Srednje i Istočne Europe.

---- Izgradnja infrastukture u zemljama Srednje i Istočne Europe treba novčano osiguranje. Kina želi, na temelju razgovora s raznim zemljama, aktivno i na pravi način iskoristiti poseban kreditni mehanizam za suradnju između Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe u vrijednosti 10 milijardi američkih dolara kako bi zajedno podržali izgradnju velikih projekata u tom dijelu Europe. Kina želi promicati suradnju te da sa zemljama Srednje i Istočne Europe zajednički postavi organe za financiranje i potpiše još više sporazuma o razmjeni valute i bankarskoj suradnji kako bi se olakšao put investicija i trgovinske razmjene tvrtki iz raznih zemalja.

Postoje razne kulturne razmjene između Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe. Učenje kineskog jezika, studiranje u Kini te uživanje u kineskoj umjetnosti već su postali popularni trendovi u zemljama Srednje i Istočne Europe. Mnogo mladih studenata iz tog dijela Europe aktivno sudjeluje na natjecanju ''Kineski most'' gdje su postigli odlične rezultate. Klasični filmovi i sportski nastupi na kinesku su publiku ostavili duboke dojmove. Svjetski tenisač Novak Đoković iz Srbije već je odavno idol mladih obožavatelja sporta u Kini zbog čega je dobio i kineski nadimak ''Xiao De''. A na mikroblogu ''Kinesko-europskog vjesnika'', jedna objavljena vijest o zemljama Srednje i Istočne Europe odmah bi privukla i na desetak tisuća ''pogleda'' ili ''lajkova''. Putovanje u zemlje Srednje i Istočne Europe postala je nova moda kod kineskih građana. U 2012. godini turistička razmjena između Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe uključivala je skoro 320 tisuća ljudi. Mnogi Kinezi oduševljeni su bivšom rezidencijom Fredricha Chopina u Varšavi, Halasz Bastyom (''Tvrđavom ribara'') u Budimpešti i carskom dvoranom Sinaia u Rumunjskoj. Iz tog razloga već smo usaglašeni oko širenja turističke razmjene u dva smjera. Kina trenutno pregovara s tih 16 zemalja o osnivanju turističke zajednice te pruža i platformu usluga za dvosmjernu razmjenu turista. Vjerujemo kako će turizam postati važna točka rasta u kulturnoj suradnji između Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe.

Zemlje Srednje i Istočne Europe važne su članice u europskoj obitelji. Kina odlučno podržava integracije u okviru Europske unije te očekuje još ujedinjeniju i perspektiviju Europu. Kina podržava izbore zemalja Srednje i Istočne Europe oko pristupanja Europskoj uniji te vjeruje kako sveobuhvatna suradnje između Kine i zemalja tog dijela Europe neće ići samo u korist običnom stanovništvu dviju strana, nego će dati novu dozu energije u zdrav, uravnotežen i dosljedan razvoj kinesko-europskih odnosa.

Svijet se danas nalazi u vremenu dubokih promjena. Razvoj Kine ulazi u novo razdoblje. Mi ćemo odlučno i sveobuhvatno nastaviti produbljivati reforme i još više jačati otvaranje prema svijetu, još bolje promicati aktivnu energiju tržišta, uvesti inovacije u način upravljanja te promicati zdrav razvoj gospodarstva kako bi kinesko gospodarstvo bilo od korist svim stanovnicima.

Kina je još uvijek zemlja u razvoju, prosječni BDP tek je preskočio 6 000 američkih dolara. Još se razlikujemo od mnogih zemalja Srednje i Istočne Europe te imamo težak zadatak ostvarivanja modernizacije. No, to s druge strane znači da imamo širok prostor za budući razvoj. Vjerujemo da će, uz neprekidnu i duboku reformu, Kina, zemlja koja ima 1,3 milijardi stanovnika i veliko tržište, svim zemljama svijeta, naravno uključujući i zemlje Srednje i Istočne Europe, donijeti još više prilika i koristi.

Od Budimpešte do Varšave pa sve do Bukurešta, od trgovinskog foruma do susreta vođa država, suradnja između Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe već je napravila značajne korake. Vjerujem da će naš put suradnje sigurno biti sve stabilniji i širi. Imam velika očekivanja od ovog svog putovanja i susreta s predstavnicima zemalja Srednje i Istočne Europe.

Želim mnogo sreće narodima svih zemalja Srednje i Istočne Europe.