Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245


BEOGRAD - Anglo-kineski konzorcijum, koji čine britanska kompanija Skarborou grup internešnel (Scarborough) i državna kineska kompanija Čajna nešenel elektrik (CNEEC), potpisao je ugovor o izgradnji termoelektrane-toplane u Loznici, u vrednosti od 230 miliona evra. Prema ugovoru, izgradnja postrojenja kapaciteta

BEOGRAD - Anglo-kineski konzorcijum, koji čine britanska kompanija Skarborou grup internešnel (Scarborough) i državna kineska kompanija Čajna nešenel elektrik (CNEEC), potpisao je ugovor o izgradnji termoelektrane-toplane u Loznici, u vrednosti od 230 miliona evra. Prema ugovoru, izgradnja postrojenja kapaciteta 240 megavata (MW) će u potpunosti biti prepuštena kineskoj kompaniji CNEEC, pri čemu bi prva faza projekta (120 MW), nakon dobijanja "zelenog svetla" vlade, mogla da počne već krajem ove godine i da bude završena do kraja 2018, navodi se u saopštenju konzorcijuma dostavljenom Tanjugu.

Druga faza projekta (preostalih 120 MW) bi, kako se dodaje, trebalo da počne godinu dana kasnije.

Konzorcijum je dobio i finansijsku podršku Kineske razvojne banke, dok je kineska osiguravajuća kompanija Sinosure takođe pokazala interesovanje za učešće u projektu. 

Cilj ovog projekta je pretvaranje zastarelih elektrana na ugalj u čišta ekološka postrojenja, a ovaj projekat će, kako se dodaje u saopštenju, doneti mnoge benefite Srbiji, između ostalog zapošljavanje više od 150 radnika, zatim veliki podsticaj lokalnoj ekonomiji, jačanje strateških veza između Kine i Srbije, smanjenje zavisnosti od uvoza električne energije i poboljšanje energetske bezbednosti.

Ovaj projekat ne zahteva državne garancije, jer je reč o privatnoj investiciji anglo-kineskog konzorcijuma sa Kineskom razvojnom bankom, precizira se u saopštenju.

"Posle više godina napornog rada, sada smo veoma blizu realizovanja ovog projekta. Do ovoga ne bi došlo da nije bilo vizije i istrajnosti kineske i srpske vlade, velikog rada njihovih resornih ministarstava i državnih preduzeća, saradnje kineske i srpske ambasade, i naravno podrške gradonačelnika i opštine Loznica", izjavio je predsednik kompanije Skarborou, Kevin Mekejb.

"Ovi ugovori su prekretnica, jer otvaraju vrata za veću saradnju Srbije i Kine, naročito sa našim partnerima, kao što je Skarborou. Osim toga, CNEEC će raditi na unapređenju lokalnog ekonomskog rasta i razvoju čiste energije u Srbiji", izjavio je potpredsednik kineske kompanije CNEEC, LJao Šengsong.

Britanska kompanija Skarborou je pre nekoliko godina, u okviru procesa privatizacije, preuzela od srpske vlade ovaj projekat u Loznici.

Kevin Mekejb je osnovao kompaniju Skarborou 1980. godine, a ona je danas jedna od najaktivnijih privatnih britanskih korporacija u oblasti nekretnina koja realizuje projekte ili poseduje i prodaje nekretnine širom Engleske, Škotske, Velsa i Severne Irske,navodi se u saopštenju.

Izvor: tanjug.rs