Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Amel Kovačević: Kinesko društvo brine o kvalitetu, a ne o kvantitetu ekonomskog razvoja

Amel Kovačević: Kinesko društvo brine o kvalitetu, a ne o kvantitetu ekonomskog razvoja


Povodom završetka zasjedanja Svekineskog narodnog kongresa i Svekineskog narodnog političkog konsultativnog savjeta, ambasador Bosne i Hercegovine u Kini, Amel Kovačević je rekao da je Kina prebrodila jedan vrlo turbulentan period, ali da je za očekivati da će se kineska privreda zbog globalne krize i dalje suo

Povodom završetka zasjedanja Svekineskog narodnog kongresa i Svekineskog narodnog političkog konsultativnog savjeta, ambasador Bosne i Hercegovine u Kini, Amel Kovačević je rekao da je Kina prebrodila jedan vrlo turbulentan period, ali da je za očekivati da će se kineska privreda zbog globalne krize i dalje suočavati sa izazovima.

Smatram da Kina implementacijom 12. petogodišnjeg plana pokušava strategijom svog ekonomskog razvoja promijeniti, odnosno više se usmjeriti ka domaćoj tražnji. To je lako reći, ali je to mukotrpan posao, koji će trajati jedno vrijeme. Mislim da je orijentacija ka domaćoj tražnji dobro promišljena i da će donijeti rezultate, ali u kratkoroćnom periodu moći će se osjetiti loše posljedice globalne krize. Smatram da kinesko društvo, a prije svega vođstvo Kine, dužnu pažnju posvećuje upravo tim problemima i pokušava da ubrza proces reforme. Mislim da je to jedini pravi pristup koji se u ovom trenutku može promisliti.

Ambasador Kovačević smatra da su rezultati koje je Kina postigla između dva zasjedanja izvanredni, a najveću pažnju privlači podatak 12 miliona novih radnih mjesta. U sadašnjoj situaciji globalne ekonomske krize plan Kine da u narednoj godini otvori devet miliona novih radnih mjesta mnogim državama je nedostižan.

Pitanje koje je izazvalo veliku pažnju kineske i svjetske javnosti je odluka kineske vlade da očekivani rast privrede za ovu godinu snizi na 7.5 odsto. Ambasador Bosne i Hercegovine, Amel Kovačević je rekao:

Ekonomski razvoj sam po sebi, odnosno, procenat, nije ono što donosi beneficije društvu, mnogo je bitnije kakav je taj ekonomski razvoj. Mislim da je kinesko društvo sada u fazi da se više brine o kvalitetu tog ekonomskog razvoja, a ne o kvantitetu. To je odraz strukturalne promjene koja se desila kroz 12. petogodišnji plan, da se više obraća pažnja na strukturu ekonomskog razvoja nego na kvantitet. To donosi nova radnja mjesta, pomjera ekonomsko privređivanje iz resursno intenzivnog, radno intenzivnog, niske dodate vrijednosti proizvoda koji se izvoze ka uslugama i lokalnom tržištu. To će zahtijevati mnogo manju eksploataciju prirodnih i ljudskih resursa, ali će donijeti kvalitetniji razvoj u smislu zaštite čovjekove okoline, kreiranja kvalitetnih radnih mjesta koja će dugoročno osigurati stabilnost društva i kreiranje boljeg života običnog čovjeka u kineskom društvu. Činjenica da je Kina podigla stopu siromaštva na visočiju ljestvicu govori o brizi kineskog rukovodstva za uspostavljanje jedne kvalitetne redistribucije dohotka u društvu, koja će osigurati prosperitet Kine.

Izvor:serbian.cri.cn