Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Ambasador NR Kine kod premijera Novalića

Ambasador NR Kine kod premijera Novalića


Zainteresirani smo i otvoreni za svaku vrstu saradnje s Narodnom Republikom Kinom, zemljom čija ekonomska moć i mogućnosti rastu. Pri tome mislim i na saradnju u području investicija i produkcijskih kapaciteta, kao i na povećanje robne razmjene Bosne i Hercegovine s tako velikom zemljom. Zbog toga smo spremni nast

Zainteresirani smo i otvoreni za svaku vrstu saradnje s Narodnom Republikom Kinom, zemljom čija ekonomska moć i mogućnosti rastu. Pri tome mislim i na saradnju u području investicija i produkcijskih kapaciteta, kao i na povećanje robne razmjene Bosne i Hercegovine s tako velikom zemljom. Zbog toga smo spremni nastaviti sve ranije započete i eventualno otvoriti nove pregovore s NR Kinom - naglasio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić tokom današnjeg susreta u sjedištu Vlade FBiH s kineskim ambasadorom u našoj zemlji Dongom Chunfengom.

Ključna tema razgovora su bila ekonomska pitanja. Kineski ambasador je federalnog premijera upoznao sa inicijativom “16 plus jedan” koju je pokrenula Kina, a koja uključuje 16 zemalja centralne i istočne Evrope i uručio mu dokument o zajedničkoj izgradnji kopnenog i pomorskog “Puta svile”, drugoj kineskoj inicijativi.

- Nadam se da ćete ove inicijative uključiti u planove razvoja Federacije BiH kako bi ga što više podstakli i ubrzali - rekao je ambasador Dong Chunfeng.

Posebno je razgovarano o učešću kineskih kompanija u izgradnji velikih projekata u Federaciji BiH, prije svega energetskih koji su ključni prioritet u planovima Vlade FBiH. Tako je u tenderskom postupku za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla izabrana kineska kompanija, dok se druga plasirala u uži krug za izgradnju Termoelektrane Banovići. Tim povodom razgovarano je o najprihvatljivijim varijantama finanasiranja ovih strateških energetskih projekata i iskazano čvrsto uvjerenje da će u budućnosti za to zajedno biti nađeno prihvatljivo rješenje.

Dogovoreno je da razgovori o ovoj temi uskoro budu nastavljeni.

Izvor: fbihvlada.gov.ba