Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang o poseti predsednika Si Djinpinga Beogradu


Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang kaže da predstojeća poseta predsednika Si Djinpinga Beogradu, kao i raniji susreti kineskih i srpskih državnika, predstavlja dokaz da je Srbija za Kinu posebno značajna. "Ne vidim da ijedna zemlja koja je sused Srbije ima toliko poseta na visokom nivou sa Kinom", rekao je Li Ta

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang kaže da predstojeća poseta predsednika Si Djinpinga Beogradu, kao i raniji susreti kineskih i srpskih državnika, predstavlja dokaz da je Srbija za Kinu posebno značajna. "Ne vidim da ijedna zemlja koja je sused Srbije ima toliko poseta na visokom nivou sa Kinom", rekao je Li Tanjugu.

Kineski ambasador je u današnjem razgovoru sa srpskim novinarima u ambasadi kazao da će predsednik Si, koji dolazi 17. juna u Beograd, razgovarati o političkim odnosima dve zemlje i saradnji u ostalim oblastima sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednicom Skupštine Majom Gojković.

Ambasador Kine smatra da će glavna poruka Pekinga tokom Sijeve posete biti da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, volju i izbor srpskog naroda, kao i da se neće mešati u unutrašnje stvari Srbije.

Li očekuje i da će se tokom ove posete videti i da Kina želi da sa Srbijom razvija ekonomsku saradnju, kao i saradnju u drugim oblastima.

"Kina će sa velikim očekivanjem pratiti ovu veliku, značajnu i istorijsku posetu našeg predsednika Srbiji, već je došlo dosta kineskih novinara u Beograd, a doći će oko 50", kazao je kineski ambasador.

Na pitanje kakav dalji razvoj očekuje u okviru projekta saradnje Kine sa 16 zemalja centralne i istočne Evrope i učešća Srbije u projektu "Jedan pojas, jedan put", Li je odgovorio da Peking već ima odličnu saradnju sa Srbijom i kao primere naveo već završeni most na Dunavu, autoput koji je u izgradnji, termoelektranu "Kostolac" i projekte poput brze pruge Beograd-Budimpešta.

"O ostalim projektima još razgovaramo. Srbija je postala primer suštinske saradnje između Kine i ovih 16 zemalja, odnosno Srbija sada ima vodeću ulogu. U okviru projekta 'Jedan pojas, jedan put' možemo da povezujemo infrastrukturu, da vršimo razmenu ljudi u okviru kulturne saradnje, razmenu studenata...", rekao je on.

Kineski ambasador je povodom spekulacija da je Kina zainteresovana za uključivanje Dunava u projekat "Jedan pojas, jedan put" rekao da je Kina spremna i želi da sa zainteresovanim stranama nađe zajednički projekat koji će biti od koristi i jednoj i drugoj strani.

Na pitanje o poseti predsednika Sija Železari Smederevo, Li je rekao da smatra da je to veliki projekat, pošto je u pitanju direktna kineska investicija.

"Naša kompanija je već obećala da će u narednih pet godina direktno investirati najmanje 300 miliona dolara. Naša kompanija 'Hestil' smatra da će Železara Smederevo sigurno biti jedna od najboljih kompanija u Srbiji", naveo je Li.

Kinezi su plakali zbog Valtera

Podsetio je da je "cela Kina nedavno primila tužnu vest da je preminuo naš prijatelj glumac Velimir Bata Živojinović".

"Dosta Kineza je plakalo zbog toga, naša centralna televizija prekinula je redovnu emisiju kako bi emitovala ovu vest i pustila njegove poznate filmove poput 'Valter brani Sarajevo'. Čak me je i sin zvao iz Kine i pitao me da li je ta informacija tačna", rekao je Li.

On je još naglasio da predsednik Kine dolazi u posetu Srbiji nakon više od 30 godina.

"Poslednji put je u Beogradu bio predsednik Li Sjennjen, a tada je još bila SFRJ. Sada predsednik Si Djinping dolazi u Beograd, 2014. i prošle godine ovde su bili kineski premijer i vicepremijer, a predsednik Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić su bili u Kini", rekao je Li i naglasio da je Srbija Kini "veoma prijateljska zemlja" i "da dva naroda vole jedan drugi".

"Odnosi između Kine i Srbije su danas mnogo bolji nego juče, ali sam siguran da su slabiji sada nego što će to biti sutra", zaključio je Li.

 

Izvor:blic.rs