Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Radoslav Pavlović, dramaturg i savetnik predsednika Srbije za kulturu

Radoslav Pavlović, dramaturg i savetnik predsednika Srbije za kulturu


Pavlović: Srpskom filmu potrebni su novi ljudi Prvi krug prikazivanja srpskih filmova u Kini je završen. Početkom jula svih pet izabranih filmova biće prikazani još jednom. Sa savetnikom predsednika Srbije za kulturu Radoslavom Laletom Pavlovićem, koji je predvodio srpsku delegaciju u poseti Kini, razgovaramo

Pavlović: Srpskom filmu potrebni su novi ljudi

Prvi krug prikazivanja srpskih filmova u Kini je završen. Početkom jula svih pet izabranih filmova biće prikazani još jednom. Sa savetnikom predsednika Srbije za kulturu Radoslavom Laletom Pavlovićem, koji je predvodio srpsku delegaciju u poseti Kini, razgovaramo o mogućoj saradnji kineske i srpske kinematografije. Pavlović ekskluzivno najavljuje emitovanje drugog dela filam „Montevideo u Kini".

- Početkom jula film Dragana Bjelogrlića „Montevideo" biće prikazan na najvećoj televiziji u Kini sa mogućnošću da ga vidi nekoliko miliona ljudi. „Montevideo" spada u niz filmova koji imaju jasnu, celovitu priču sa obrtom, sa poentom, sa dobrim glumcima, i temom koja je opšta i zanimljiva. Mislim da će svi filmovi koji budu rađeni na taj način sigurno biti prihvaćeni kod publike – rekao je Pavlović na početku razgovora za Kineski međunarodni radio.

Koliko lično pratite kinesku kinematografiju?

- Kineski film u Srbiji je dosta prisutan. Svaki od tih filmova rediteljskim rukopisom, spektakularnošću, veštinama, izuzetnom fotografijom. Svaki izvlači mnogo više iz glumaca, iz priče, iz prostora nego što to radi evropski ili američki film i ono što je zanimljivo, vrlo se bave nacionalnom istorijom.

Šta treba uraditi da bi srpska kinematografija napredovala?

- Mala kinematografija, velika tema. Autori su uradili sve što je bilo u njihovoj moći da upropaste srpski film i da oteraju publiku. Publika je postala mnogo glupa za srpske filmove i više ne dolazi u bioskope. Što se tiče unapređenja, za to je uvek najbolja „sveža krv". Jedna od naših ideja je bila da od novca, koji država može da odvoji, nađemo način da snimimo desetak filmova novih lica, i oni ne smeju da koštaju više od 150.000 evra. Za te filmove moraju biti urađeni kvalitetni scenariji kao što je nekada radio Holivud. Filmovi poput „Malteškog sokola" i „Pogleda kroz prozor". Trebalo bi da tema bude jaka, i da se radnja odvija u svega nekoliko prostora, sa pet-šest dobrih glumaca. Za takav tip filma scenariji moraju da budu odlično napisani i da se bave temom koja se tiče publike. Iz takvih projekata rodiće se nova lica, koja zatim država treba da nastavi da podržava. Samo na taj način možemo da govorimo o budućnosti kinematografije.

Napisali ste veliki broj scenarija za predstave, filmove, poput „Šovinističke farse" i „Balkanskih pravila", televizijsku seriju „Moj rođak sa sela". Da li imate u planu neki novi projekat?

- Sada ne. Od avgusta od kako sam došao kod Tomislava (Nikolića) nisam napisao ni slovo. Pošto, ili putujem ili radimo svaki dan po ceo dan, pokušavamo da raskrčimo šumu koju smo zatekli. Dok sam uz predsednika od pisanja ništa.

Izvor: serbian.cri.cn