Uvoz iz Kine
[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Glavni meni

TAGOVI

  • Razvoj električnih vozila u Kini

    Vozačka tabla električnog vozila u Kini

    U prethodnom tekstu smo govorili o transfomaciji energetskog sistema Kine i postepenom prelasku na obnovljive izvore energije. U cilju smanjenja zagađenja jedan od ciljeva je i prelazak vozila na ekološki prihvatljiva goriva.
    Kada je u pitanju tržište električnih vozila (EV), Kina prednjači ispred automobilskih velikana poput SAD, Nemačke i Japana. Prodaja novih električnih vozila u Kini porasla je za 82% u 2022. godini, što čini skoro 60% svetske prodaje.
    Prema izveštaju Međunarodne agencije za energiju, više od polovine električnih automobila na putevima širom sveta nalazi se u Kini. Kine je ostvarila 35% globalnog izvoza električnih vozila u 2022. godini. dok je, kineski proizvođač automobila BYD prodao više električnih vozila od Tesle u četvrtom kvartalu 2023. Pitanje je kako su uspeli?

  • Kina i razvoj obnovljivih izvora energije

    Smog u Kineskim gradovima

    Od 2004. godine potrošnja električne energije u Kini raste neviđenom brzinom zbog brzog rasta industrijskih sektora. Ozbiljna nestašica snabdevanja strujom tokom 2005. godine uticala je na rad mnogih kineskih kompanija. Od tada, Kina veoma agresivno ulaže u snabdevanje električnom energijom kako bi zadovoljila potražnju industrije i time obezbedila ekonomski rast. Instalirani proizvodni kapaciteti struje u Kini su iznosili 443GV na kraju 2004. a 793GV na kraju 2008. godine. Povećanje u ove četiri godine je približno jednoj trećini ukupnog kapaciteta Sjedinjenih Država, ili 1,4 puta ukupnog kapaciteta Japana. Sva energija onda je dolazila iz takozvanih „prljavih“ izvora.

  • Prvo serijsko električno vozilo sa natrijum-jonskom baterijom

    Vozila sa natrijum-jonskom baterijom

    Ovo je tekst kojim skrećemo sa naše glavne teme: uvoza iz Kine, ali pošto je ova tema aktuelna a vest dolazi iz Kine verujemo da će vam biti zanimljivo da saznate nešto novo.
    U poslednje dve godine, usled nestašice i visokih cena litijuma omogućen je procvat natrijum-jonskim baterijama, kao zamenu za litijumske i brzo su stekle svoju popularnosti.
    2023. godinu industrija naziva "godinom natrijum jonskih baterija", gde su kompanije koje se bave razvojem natrijum-jonskih baterija često dobijale finansijska sredstva za razvoj ovog novog tipa baterija. Osim njih, kompanije koje se dominantno bave litijumskim baterijama i proizvodnjom automobila počele su ulagati u natrijum-jonske baterije.

  • Alibaba kupovina - UPOZORAVAMO!

    Nestajanje kineskih firmi koje su bile na Alibabi

    Kada smo započinjali posao agenta za Kinu i kada smo kreirali prvu verziju našeg sajta(period 2008-2010) započeli smo od Alibabe i prikupljanjem firmi sa Alibabe. Izdvojili smo firme koje su u tom trenutku bile predstavljene na Alibabi ali su imale i svoju veb stranicu(kao jedan od pokazatelja ozbiljnosti firme). Ove firme sortirali smo prema tad aktuelnim Alibabinim kategorijama firmi. One su i danas na našem sajtu u meniju Kineske firme. Godinama unazad Google nas upozorava na probleme u vezi tih linkova. Znali smo da ima neispravnih, ali niko nije hteo da se poduhvati provere preko 12000 linkova i ispravljanja istih. Ipak tokom ove jeseni odlučili smo da ih isčistimo i došli smo do neverovatnih zaključaka.