Uvoz iz Kine
[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kupovina po sajmovima u Kini
Samostalna kupovina u Kini

Uvoz robe iz Kine - kratko uputstvo kako kupiti robu iz Kine


Ako kupujete samostalno robu iz Kine pročitajte kako to da uradite i na šta da obratite pažnju!

Samostalni uvoz robe iz Kine - odakle početi

Na ovom mestu ćemo Vas upoznati kako da samostalno započnete Vašu trgovinu. U osnovi putem interneta postoje dve vrste trgovine. Prva je svima daleko poznatija, raširenija i odnosi se na kupovinu pojedinačnih proizvoda(kupovina na malo) preko sajtova kao što su Aliexpress.com, Amazon.com ili eBay.com i sl. Naš sajt objašnjava drugu vrstu trgovine, trgovine na veliko, tačnije uvoz iz Kine. Ovde možete pročitati ukratko kako se to radi, kako pronaći dobavljača iz Kine i pregledati neke od proizvoda. Vama prepuštamo sve pregovore sa potencijalnim dobavljačima.

 

Opširno uputstvo, odnosno sve ono što bi ste trebali znati se nalazi u meniju kupovina: Vodič za uvoz iz Kine

Mi Vam takođe možemo ponuditi naše usluge pronalaženja i slanja robe iz Kine. Ako Vam je potrebna pomoć slobodno nam pišite.

U daljem tekstu je kratko uputstvo kako započeti trgovinu, ali preporučujemo da ako ovako nešto radite prvi put, dobro prostudirate kompletan sajt pre nego što se upustite u ovaj vid trgovine.

Kupovina iz Kine bez agenta

Postoje brojni sajtovi na kojima se predstavljaju firme i njihovi proizvodi, a naša preporuka je www.alibaba.com ili www.made-in-china.com kao dva najveća i najpouzdanija sajta te vrste. Na našem sajtu u glavnom meniju Predstavljamo postoji link Sajtovi kineskih firmi gde su prikazane kineske firme raspoređene po delatnostima. Mnoge kineske firme prave proizvode koji i nisu baš srodni, tako da na sajtu neke firme možete naći proizvode koji tu ne pripadaju po našoj podeli ili su u pitanju trgovci(preprodavci). Na našem sajtu ima preko 10.000 firmi tako da se za svakog može ponešto naći. Kada smo postavljali linkove svi su bili aktivni i radili su međutim, uvek postoji mogućnost da proizvođači ukinu svoj sajt, promene adresu, naziv firme ili im zbog nemarnosti jednostavno istekne domen. Ali takođe je moguće da je u pitanju bio pokušaj neke vrste prevare.

  1. Pronađite proizvod koji vas zanima. Postoji mnogo načina da pronađete proizvode za koje ste zainteresovani. Naravno najlakše je preko interneta. Postoje mnogi web sajtovi koji čine takvu vrstu usluge, uključujući i ovaj. Postoje sajtovi gde se možete registrovati, te postaviti upit o proizvodu koji vas zanima, i dobićete na tone željenih informacije, a možda i cenovnik.
  2. Uspostaviti odnos s potencijalnim dobavljačima.Odaberite nekoliko potencijalnih dobavljača za komunikaciju. Prilikom kontaktiranja sa dobavljačima, pružite im informacije o Vašoj firmi. Dobar marketing Vaše firme je pola posla. Radi izbora dobavljača, možete ih pitati koliko dugo su oni u poslovanju, na kojim sajmovima su izlagali, sa kim su poslovali pogotovo iz Vaše zemlje ili regije. Proverite i potvrdite sve što možete. Uverite se da nije u pitanju neka lažna firma!
  3. Suzite izbor na dobavljača sa kojim želite da sarađujete.Upoznajte se sa cenama proizvoda, načinom isporuke i plaćanja. Nabavite uzorke proizvoda i pregledajte ih. Obratite pažnju na pakovanje, uputstvo za upotrebu, kao i sve druge potrebne pojedinosti vezane za dati proizvod. Verovatno ćete morati da platite neku novčanu nadoknadu za ovo, ali kontrole nikad dosta! Razmotrite uslove plaćanja i način isporuke! Prikupite sve neophodne informacije za prednarudžbu (odnosno sagledajte sve aspekte trgovine). Prilikom slanja narudžbenice uključite što je moguće veći broj detalja kojih možete da se setite.
  4. Rastumačite sebi uslove trgovine i služite se njima. Pre slanja narudžbenice morate sa dobavljačem utvrditi uslove isporuke robe i način plaćanja. Najpopularniji načini isporuke su "FOB" i "CIF". Ovi termini isporuke robe su usko povezani sa njenom cenom, kao i procenom rizika isporuke. Ako Vam nije dovoljno pojašnjenje ovih termina na našem sajtu možete se obratiti nekoj špediterskoj kući i pitati ih za savet.
  5. Razumite uslove plaćanja. Uobičajena je isplate 30% avansa od visine vrednosti robe po porudžbini, odnosno da Vas proizvođač shvati kao ozbiljnog kupca. Ova sredstva ujedino i služe za početak proizvodnje, dok se preostalih 70% isplate vrši obično kad dobijete potvrdu da je roba na brodu. Ovi uslovi nisu strogo definisani i oko njih se može pregovarati.
  6. Kao uvoznik robe Vi ste pravno odgovorni da data roba sme da se uveze u Vašu zemlju.Roba koja ne ispunjava te uslove može biti zaustavljena na granici i može doći do nepotrebnih komplikacija. Morate se unapred raspitati da li roba ispunjava uslove uvoza. Morate se unapred raspitati o zakonima uvoza date robe. Ovo je zasebno propisano za svaku državu. Ako niste sigurni najbolje je da se konsultujete sa nekom od špediterskih kuća.
  7. Izaberite špeditersku kuću sa kojom želite da sarađujete.Raspitajte se u Vašem gradu i okolini i izaberite kuću sa kojom ćete sarađivati. Ako po prvi put kupujete robu iz Kine trebaće Vam njihovi saveti i više nego što možete da zamislite. Raspitajte se kod njih dobro o troškovima carine, prevoza, dozvola za uvoz Vaše robe.
  8. Napišite sebi probnu porudžbinu. U njoj sebi predstavite način isporuke, način plaćanja, spisak svih potrebnih dokumenata, detaljan opis proizvoda, opis pakovanja, detaljno uputsvo za rukovanje na Vašem jeziku itd. Ovo je samo predlog kako se temeljno pripremiti sa finalnu trgovinu.
  9. Izaberite i pošaljite neku od firmi koje se bave inspekcijom robe pre kupovine na lice mesta u fabriku proizvođača. Zatražite od njih da Vam daju detaljan opis onoga što proveravaju. Veoma je važno da im Vi date spisak stvari šta da provere, jer možete dobiti informaciju da je sve u redu, a da nisu uzeti u obzir Vama bitni detalji! Često se ove provere vrše na početku proizvodnje, a svakako je poželjna i inspekcija par dana pre slanja kada se još mogu korigovati eventualni propusti proizvođača. Kako to izgleda možete videti na stranicama sajta AsianInspection.
  10. Pratite transport i carinjenje robe. Vaša špediterska kuća vodi računa o prevoza i carinjenju. Međutim, i Vi takođe treba da pratite ovaj proces i eventualno pomognete pružanjem dodatnih informacija.
  11. Primite proizvod te vodite i čuvajte svu dokumentaciju. Sada možete preći na sledeći korak - prodaju svoje robe i ostvarivanje dobiti, ili pokretanje neke proizvodnje ili sopstvenog biznisa.