Taobao - Kineska jeftina kupovina
Taobao - tržište kineske jeftina kupovina

Taobao (www.taobao.com) je osnovan 2003. godine i danas je daleko najveća kineska online prodavnica sa preko 800 miliona proizvoda i preko 370 miliona registrovanih korisnika(prema podacima iz Alibabe iz 2010. godine, novije podatke je teško naći na internetu, bar mi nismo uspeli)
Ukupno sajt ima preko 440 miliona poseta i danas se nalazi među 10 najposećenijih sajtova na svetu (prema Alexa ranking-u).
Taobao (táo bǎo), koji sa kineskog ima bukvalan prevod „traženje blaga“, tržište je e-trgovine po principu C2C(pojedinac pojedincu) i B2C(prodavnica pojedincu) koje je 2003. pokrenula Alibaba.
U pitanju je platforma za pojedince i vlasnike malih preduzeća koji mogu da svoje proizvode prodaju putem interneta preko sopstvenih „prodavnica“.
Postoji Taobao tržište za pojedinca bez firme, mala i srednja preduzeća i Tmall (takođe Tmall Global) za srednja do velika preduzeća.

Ponekad, uglavnom van Kine, Taobao nazivaju China Amazon ili eBay, ali u stvarnosti ih daleko nadmašuje.
To je najveće web mesto za e-trgovinu na svetu i jedno od prvih 10 najposećenijih web sajtova na svetu (prema Alexa ranking-u).
U pitanju je najveće Kinesko web mesto za elektronsku trgovinu, sa preko 299 miliona dnevno aktivnih kupaca i gotovo 60 miliona prodavaca.
Koristi ga većina Kineza i sve veći broj azijskih i svetskih korisnika(pre svih Japan i USA).
Sa listom od preko milijardu proizvoda, Taobao je najveće kinesko tržište na mreži koje prodaje apsolutno sve, od kozmetike do leševa komaraca.

U januaru 2010 Alibaba grupa je objavila podatak da je u odnosu na prethodnu godinu udvostručen promet te se sa 200 popeo se na 400 milijarde juana, a značajan rast se očekuje i u narednim godinama!

Maja 2010 Taobao i Yahoo Japan su pokrenuli projekat kojim se omogućava kineskim korisnicima da kupuju japansku robu (www.taojapan.com) i obratno japancima da kupuju kinesku robu.

Funkcije i usluge koje služe za poboljšanje korisničkog iskustva na Taobao su:

 • Taojianghu - socijalna mreža;
 • Taobao Open Platform, za razvoj i unapređenje softvera;
 • Taobao Data Cube servis za razmenu informacija;
 • Taobao Mobile app;
 • Taobao Tianxia korisnički magazin;
 • HiTao TV šou na Hunan Television Network;
 • TaoJapan, interaktivan digitalni TV šoping u saradnji sa Wasu Digital Television Media Group za tržište van Kine.

Alimama (www.alimama.com), vodeći online sajt za razmenu reklama i afilajeta u Kini, kao i Koubei.com (www.koubei.com), su takođe deo Taobao platforme!

U periodu do 2018. godine ako ste korisnik van Kine mogli ste koristit ovaj sajt bez kreiranja korisničkog naloga. Od 2018. morate kreirati nalog kako bi imali pristup pretragama na sajtu. Jednostavno je kreirti nalog i za korisnike van Kine, povežite ga sa svojim telefonom radi provere identiteta i surfujte Taobao sajtom iako je na kineskom. Pri korišćenju Taobao van Kine morate odabrati opciju world.taobao.

Taobao je najveća kineska online platforma za kupovinu preko interneta, međutim u potpunosti je okrenut kineskom tržištu. Ako ponekad imate problema sa sporim otvaranjem stranica na Taobao sajtu znajte da to je zbog relativno male propusne moći prema inostranstvu.

Taobao je u potpunosti u vlasništvu Alibaba grupe.

Zašto kupovati sa Taobao.com

Taobao je u ovom trenutku najveća kineska pa i svetska online prodavnica, i on nam nudi:

veliki izbor proizvoda

 1. imate gotovo neograničen broj proizvoda
 2. možete pronaći proizvode koje nigde nećete naći
 3. možete kupiti kineske ili azijske tradicionalne proizvode po niskim cenama
 4. možete dobiti proizvod direktno iz fabrike
 5. možete naći puno unikatnih ručno napravljenih proizvoda

+ niske cene

 1. nema prodavnice bilo online ili offline koja može parirati Taobao-u sa cenama. Na Taobao-u ćete uvek naći najjeftinije proizvode na svetu za kupovinu na komad!
 2. postoje brojni takozvani Taobao agenti koji umesto Vas pronalaze robu. Ova usluga se naravno plaća, ali i tako možete naći kvalitetnu a upola jeftiniju robu.

Kako funkcioniše Taobao

Taobao čine virtualne prodavnice u vlasništvu pojedinaca ili kompanija.
Prodavac postavlja proizvod ili uslugu na Taobao u svojoj prodavnici na Taobao.
Prodavci na Taobao-u mogu da navedu proizvode i usluge i prodaju ih po fiksnim cenama ili putem aukcija.
Većina proizvoda predstavlja širok spektar robe koja se prodaje po fiksnim cenama (slično tradicionalnim maloprodajnim prodavnicama).

Kupac traži određeni proizvod preko Taobao pretraživača.
Ako kupac ima pitanja, kontaktiraće prodavca putem Taobao-ovog sistema za instant poruke (Ali Wang Wang).
Nakon što je izabran proizvod, kupac plaća predmet putem Alipay-a (Alibaba-ova platforma za online i mobilno plaćanje).
Taj novac će se čuvati u escrov-u (do 10 dana). Prodavac će biti obavešten o plaćanju i potom robu treba poslati kupcu.
Nakon što kupac primi robu, ima ograničeno vreme da proveri da li je roba zadovoljavajuća i kupac tada ocennjuje proizvod.
Uplata će nakon toga biti oslobođena od deponovanja i preusmerena do prodavnice.
Taobao je organizuje višestruke festivale kupovine tokom cele godine (najpoznatiji je Single's Day dan samaca ili drugačije nazvan Double Eleven 11.11) radi promocije prodavnica i proizvoda.
Ovi festivali, uz plaćenu pretragu, live streaming i ostale marketinške mogućnosti, pružaju prodavcima priliku da promovišu svoje proizvode i zalude kineske potrošače niskim cenama.

Međutim, jeftina cena ne znači da ste kupili pravu stvar.
Neki prodavci prodaju proizvode lošeg kvaliteta po povoljnim cenama koje im ne donosi profit ili čak posluju sa gubitkom(kako bi stekli reputaciju).
Često kupci u želji da prođu jeftinije kupuju takve proizvode.
Stoga kad dobiju proizvod shvate da nisu dobili ono što su želeli.

Šta kupovati na Taobao?

Na Taobao-u možete naći baš sve i to po raznim cenama!

Uglavnom se roba prodaje na komad ili na male količine ali može i na veliko. Međutim ako želite da kupujete na velike količine savetujemo Vam da ipak koristite sajt www.Alibaba.cn

 

Pretražite Taobao – bez znanja kineskog jezika

Par trikova - kako pronaći proizvod na Taobao sajtu.

Mi smo koliko smo mogli preveli neke osnovne menije, međutim prevod nije potpun ni kompletan pošto je neku robu nemoguće svrstati niti kvalitetno prevesti.

Koristite Online prevodioce

Dodatke koje imaju svi pretraživači (Add-ons) možete(morate) koristiti kako bi preveli stranice sajta na Vama razumljiv jezik. Kao primer Add-onsa navešćemo FoxLingo, ali ima ih još puno. Najjednostavnije je koristiti Google Chrome koji automatski nudi prevod stranica Taobao sajta a najbolje bi bilo kad bi prevodili sajt na engleski jezik pošto su engleski i kineski najbolje usaglašeni. Kako bi saznali kineske nazive pojedinih pojmova možete koristiti popularne prevodioce poput: Google Translate ili Popup Chinese.

Tražite na engleskom

Sa oko 90% uspeha pretrage sajta na engleskom jeziku Taobao će pronaći Vaš proizvod. Mnogi proizvodi su danas imenovani i na engleskom i na kineskom, a svakim danom raste broj proizvoda na engleskom jeziku.

Koristite engleski naziv proizvoda da bi ste saznali kineski naziv proizvoda

Pomoću naziva proizvoda na engleskom jeziku možete saznati njegovo ime na kineskom. Ovo će Vam pomoći da pronađete više proizvoda za traženi pojam.

Na primer, ako tražite recimo bušilicu ukucajte u polje pretrage englesku reč za bušilicu - "drill." Dobićete u ovom trenutku oko 380 pojmova koji se vezuju za pojam bušilice (drill). Ako bi ste recimo kopirali kinesku reč za drill - 电钻 Taobao će Vam prikazati preko 47500 pojmova vezanih za bušilicu.

Prema tome zaključićete da je mnogo bolje pretraživati sajt na kineskom jeziku.

Primer prodavca i proizvoda na Taobao

Kada pronađete proizvod koji vas zanima upoznajte se sa prodavcem. Na slici vidite tipičan primer jednog prodavca.

1. Zaglavlje sajta prodavca

Svaki prodavac na Taobao sajtu ima svoj podsajt sa osnovnim informacijama o sebi, svojim proizvodima, svojoj prodavnici rejtingu, prodaji itd. Svi ovi podsajtovi su slični.

2. Slika proizvoda

Budite uvereni da razumete u potpunosti šta vam se nudi. Nemojte misliti da je proizvod uvek identičan slici koju vidite. Ako recimo pronađete mobilni telefon po ceni od 30rmb, proverite da li se u stvari to prodaje samo futrola ili maska za telefon! Ako baš niste sigurni proverite naziv proizvoda preko Google ili nekog drugog prevodioca ili još bolje, kontaktirajte prodavca da Vam potvrdi šta se tačno prodaje.

3. Osnovne informacije o prodavcu

Možete videti naziv prodavca, njegov rejting i da li je potpisao ugovor o sistemu zaštite potrošača.

Klikom na strelicu prema dole otvorićete detaljniji prozor. Ovde se nalaze osnovne informacije o proizvodu i prodavcu. Tu možete videti mnoge informacije o prodavcu, ali za nas je najzanimljiviji feedback prodavca.

4. Cena proizvoda i opcije slanja

Ponekad pored cene možete videti i precrtanu cenu, što znači da je proizvod na popustu, kao kod nas na slici. Pored cene je i vreme do kada traje popust u ovom primeru još 4h37min.

5. Zaštita potrošača

Taobao se trudi da zaštiti potrošače od bilo kakvih prevara. Radi toga prodavci mogu imati više sistema raznih sertifikata. Možete pogledati kako to izgleda na slici skrolovanjem dole.

6. Opcije slanja

Gotovo uvek ćete imati više opcija slanja proizvoda: 平邮 regularna pošta, 快递 kuaidi ili EMS. A možete videti i 卖家承担运费, što znači da prodavac snosi troškove slanja proizvoda. Ovo je nebitno za kupce van Kine pošto se proizvodi sa Taobao sajta šalju direktno samo u okviru Kine.

7. Opcije plaćanja

Kao i opcije slanja tako i opcije plaćanja nisu bitne za korisnike van Kine pošto se proizvodi ne mogu kupovati van Kine, Tajvana, Hong konga i Makao-a.

Ispod opcija plaćanja nalazi se dugme za kupovinu proizvoda. Ako ga slučajno pritisnete to i ne znači da ste klikom na njega kupili proizvod. Postoje mnoge stranice potvrde pre kupovine, zato nemojte brinuti ako ste ga slučano pritisli.

Osnovne informacije o prodavcu - Šta sve ovo znači?

kewinhuang - Naziv prodavca na Taobao-u koje može biti na kineskom ili engleskom jeziku.
Dijamanti Feedback prodavca. Na ovo posebno obratite pažnju. Pogledajte broj transakcija i broj ikonica - više ikonica je bolje. Ikonice mogu biti srca, dijamanti ili krune. Srca su dobra, dijamanti su bolji, dok su krune najbolje.
Žuta oznaka sa desne strane znači da je prodavac potpisao ugovor o sistemu zaštite potrošača
Shop dynamic score - poređenje prodavca sa istom granom industrije
Description line, Attitude i Delivery speed su opcije koje se porede i one mogu biti bolje, jednake ili lošije od ostalih prodavaca iz iste grane industrije. Pored ocene prikazane su i procentualne vrednosti.
Service - servisi
odnose se na servise plaćanja - kreditnom karticom, pouzećem i u ovom slučaju pomoću servisa Alipay što znači da poseduje registracioni sertifikat prodavca na Taobao-u.
Store information - informacije o prodavcu
Favorable rate - Procentualni feedback prodavca. Ovaj prodavac ima dobar feedback od 99,48%. To je prilično dobar rejting, ali nije savršen pa ne bi bilo loše pregledati zbog čega je prodavac dobio negativne glasove.
Store Creation Time - Datum kada je prodavac pristupio Taobao-u.
Baby - broj proizvoda
收藏人气 - veličina kolekcije

Iz ovog prozora izdvojili bi još opciju view more reviews gde se detaljno možete informisati o prodavcu i njegovim ocenama i karakteristikama.

Detalji o proizvodu