Alibaba grupa
Gabriel Grupa agent za pronalaženje i slanje robe iz Kine.

Projekat učitelja koji je postao preduzetnik

Alibabu je osnovao kineski učitelj engleskog jezika Jack Ma.

Zajedno sa 17 suosnivača, 1998. godine pokrenuo je portal Alibaba Online, koja je postala najveće online tržište.

Alibaba je prva kineska internet kompanija koja je postala globalno prepoznatljiva.

Na svom terenu pobedili su eBay i Amazon, a poseduju čitav niz proizvoda i usluga kojim nameravaju pokriti sve segmente online poslovanja.

Osnova poslovanja su sajtovi www.alibaba.com i www.alibaba.cn. Odatle je sve počelo.

Naziv sajta Alibaba

Kada je jednog dana Jack Ma sedeo u kafiću u San Francisku smišljajući naziv svom projektu palo mu je na pamet ime Alibaba junaka koga ceo svet poznaje. Pozvao je i pitao konobaricu da li je čula za Alibabu na šta je ona odgovorila: „Naravno, Alibaba i 40 razbojnika“. Zadivljen, istrčao je na ulicu i pitao redom prolaznike da li znaju za Alibabu i od svih bi dobio isti odgovor:“Naravno, Alibaba i 40 razbojnika“. U tom trenutku znao je to je to, zvaće se Alibaba, ceo svet od Japana i Kine preko Evrope i Amerike svi znaju za Alibabu.

SEZAME OTVORI SE!

Tako je nastalo ime sajta.

Danas grupa čine sajtovi koji omogućavaju bilo kome bilo gde u svetu da lako kupuje i prodaje preko interneta. Pored kancelarije u Kini postoje ogranci u Indiji, Koreji, Japanu, V. Britaniji i Americi a broj zaposlenih je preko 24.000. U okviru Grupe funkcionišu sledeći sajtovi:

E-ekonomija se obično deli na tri grupe. To su B2B, odnosno biznis prema biznisu, B2C, znači biznis prema potrošaču, kao i C2C, potrošač prema potrošaču.

Sajtovi Alibaba.com i Alibaba.cn su B2B, Aliexpress.com i Taobao.com su C2C, dok je Tmall B2C.

U suštini to znači da su za kupovinu na veliko namenjeni sajtovi Alibaba, dok su ostali namenjeni fizičkim licima.

Alibaba katalog proizvoda na srpskom ili alibaba katalog proizvoda na hrvatskom jeziku trenutno ne postoje, ali ako na stranicam sajta odaberete zemlju recimo Srbija prikazivaće vam se cene proizvoda u dinarima isto tako ako odaberete Hrvatska prikazaće se cene proizvoda u kunama itd.

Osim toga Alibaba sajt je moguće pretraživati i uz pomoć slike. Sve što treba da uradite je da ubacite sliku nekog proizvoda kog ste našli na internetu a sajt će za vas pronaći srodne proizvode!

Aliexpres sajt ima prevode na jezike ali to su samo prevodi kataloga proizvoda Aliexpress-a, zatim preveden je glavni meni i cene proizvoda izražene su u valuti odabrane države.

Treba reći da Aliexpress ima povoljne aranžmane sa velikim trgovačkim lancima i avio kompanijama pa je poneke proizvode moguće kupti čak iz Kine sa besplatnom dostavom, a često cena transporta je već uračunata u cenu proizvoda!

Sajtovi Alibaba i Aliexpress su detaljnije obrađeni u tekstovima menija Alibaba grupa.

Pročitajte kako kupovati sa Alibabe, koji su osnovni termini i izrazi i da li trebate kupovati sa Alibabe

Ako vas zanima Aliexpress pročitajte osnove o Aliexpressu i sistem zaštite i plaćanje na Aliexpressu, ako vas interesuju ostale kineske online prodavnice za kupovinu na komad(Gearbest, DX, DHGate...)  pogledajte tekst jeftina kupovina na našem blogu.

Skrećemo Vam pažnju - obavezno pročitajte

Sajtovi koji su na kineskom jeziku su nama teže razumljivi i sa njih direktno ne možete kupovali pošto prodavci ne znaju engleski i njihovi proizvodi su namenjeni isključivo kineskom tržištu. Ovo je veoma važno pošto su i cene na tim sajtovima često puta mnogo jeftinije nego na sajtovima koji su namenjeni celom svetu, a i kineske verzije sajtova su bogatije kako prodavcima tako i proizvodima!!!

Kineska Alibaba = 1688.com

Kineski Aliexpress = Taobao

Etao je pretraživač ali samo proizvoda koji se prodaju online, poput Googla ali samo za određene sajtove.

Alipay predstavlja treće lice u kupovini preko ovih sajtova i u suštini to je kineski Paypal. Zbog njega je kupovina preko interneta po Kini sigurna. Aliyun je servisna platforma za Cloud Computing.

 

Poređenja

(B2B)

Alibaba.com (36.7 miliona registrovanih korisnika, 2,8 miliona prodavaca )

Alibaba.cn (77,7 miliona registrovanih korisnika, 8,5 miliona prodavaca)

(C2C)

Aliexpress.com(3,6 milona registrovanih korisnika,50 miliona proizvoda)

Taobao.com(500 miliona registrovanih korisnika, 800 miliona proizvoda)

(B2C)

Tmall.com nema svog dvojnika na engleskom jeziku.

Predstavljamo proizvode

linija

Pretražite kategorije i pogledajte neke od proizvoda koje smo radili ili koji su nama zanimljivi i mislimo da za njih imamo povoljnu cenu.
Možda bi i Vama mogli bili interesantni.

 

Blog, vesti i zanimljivosti iz Kine

linija

Blog

ponedeljak, 18 januar 2021 08:52

25. novembra 2020. godine. Kancelarija državnog saveta Kine je objavila svoj zvanični raspored praznika za 2021. Tradicionalno, raspored praznika sadrži dva glavna praznika: Prolećni festival...

Blog

nedelja, 27 decembar 2020 11:53

Kompanije koje učestvuju u trgovini na globalnom nivou koriste dva osnovna oblika transporta: brodski i avio transport. Cena transporta je veoma važna jer troškovi slanja utiču na krajnju cenu...

Blog

ponedeljak, 12 oktobar 2020 14:51

Ministarstvo trgovine Kine održalo je redovnu konferenciju za štampu 10. septembra. Portparol Ministarstva Gao Feng predstavio je informacije o održavanju predstojećeg 128. po redu Kantonalnog...

Blog

sreda, 07 oktobar 2020 09:44

U vreme korone verovatno ste čuli da je najveći porast prihoda imao Amazon i trgovina preko Amazona. Najkraći opis poslovanja bio bi - napravite jeftin proizvod u Kini i prodajte ga u Americi, na...

Vesti iz arhive

sreda, 18 novembar 2020 14:04

PODGORICA – Narodna republika Kina doniraće Crnoj Gori preko sedam miliona eura za dugo najavljivanu rekonstrukciju mosta na Đurđevića Tari, koji je jedna od najznačajnijih turističkih atrakcija u...

Vesti iz arhive

utorak, 13 oktobar 2020 09:31

Kina je u ponedeljak obećala da će produbiti saradnju od obostrane koristi i stratešku koordinaciju sa Srbijom i udružiti se sa tom evropskom zemljom radi unapređenja bilateralnih odnosa. Jang...

Vesti iz arhive

četvrtak, 01 oktobar 2020 11:52

Nj.E. Ambasadoru NR Kine u Crnoj Gori Liu Đin i svim našim kineskim prijateljima, želim ovom prilikom da čestitam 1. oktobar, Dan državnosti NR Kine. Nije moguće govoriti o odnosima Crne Gore i NR...

Vesti iz arhive

četvrtak, 01 oktobar 2020 11:34

Nakon višemjesečne stanke izazvane pandemijom koronavirusa nastavlja se međunarodna suradnja Grada Opatije i NR Kine. Jučer je gradonačelnik Ivo Dujmić u posjet primio gospodina Liu Zhena,...