Kineska Alibaba - Alibaba.cn

www.alibaba.cn ili poznatija kao www.1688.cn je kineska verzija sajta www.alibaba.com.

Ako se pitate zašto 1688, to je iz razloga što se izgovaranjem brojeva 1688 na kineskom jeziku kaže nešto nalik reči Alibaba.

Osnovna razlika je što je ova verzija u potpunosti na kineskom jeziku i okrenut je samo kineskom tržištu. Zbog toga su na njemu cene niže i ima daleko više proizvoda i prodavaca.

Sa ovog sajta se ne može direktno kupovati već jedino preko agenata koji su u Kini.

Kako početi?

Ukoliko ste upoznati sa načinom rada Alibabe na engleskom neće Vam biti teško ni ovde da se snađete.

Naslovna stranica trenutno izgleda ovako, znači, bez opcije promene jezika. Ukoliko želite koristeći Google možete prevesti celu stranicu ali to vam u ovom trenutku nije potrebno pošto se pretrage vrše sa kineskim pojmovima. U polje za pretragu upišite ključnu reč pretrage - u našem slučaju tražimo mašinu za šivenje = sewing machine = 缝纫机.

Da bi došlji do ključne reči koristite Google.translator kao i mi u našem primeru. Kopirajte dobijeni pojam i unesite ga u polje pretrage.

Nakon unosa ključne reči pritisnite lupu koja se nalazi u narandžastom pravugaoniku.

Za ovaj pojam dobićete u ovom trenutku 500+ stranica na kojima se na svakoj nalazi 40 proizvoda koje je pretraživač pronašao. Na slici ispod vidite poslednji proizvod na prvoj stranici i broj nadjenih stranica sa proizvodima vezanim za našu kljunu reč.

Kada kliknete na proizvod otvoriće vam se stranica prodavca sa proizvodom koji želite da pogledate.

Podebljanim slovima ispisan je naziv proizvoda. Sa desne strane su cene zavisno od količine. Znači, ako kupujete manje od 10 mašina cena je 1800 juana a ako želite više od 20 cena je 1600 juana. Ispod cena nalazi se lokacija prodavca, način plaćanja, naziv prodavca, oznaka artikla i broj prodatih proizvoda u datom vremenu. Za nas kao kupca najbitnija je cena.

Ako listate ispod naslovne slike pronaćićete ovakvu ili sličnu tabelu u kojoj su navedene osnovne karakteristike proizvoda:

Koristite Google.Translate kako bi preveli pojmove.

Na stranici prodavca sa leve strane nalaze se osnovni podaci o prodavcu i to izgleda kao na slici gore. Možete videti da ovaj prodavac već 4 godine posluje preko Alibabe i Alibaba ga smatra pouzdanim. Pored toga možete videti njegovu lokaciju i vrstu posla da li je proizvođač, prodavac i sl. Ako znate kineski možete i porazgovarati ako je plave boje kapljica koja je kod nas na slici siva.